Får du rödbetor i repris?
De flesta som äter rödbetor ägnar dem inte mer uppmärksamhet än andra grönsaker, men ungefär en av sju får en obehaglig överraskning vid nästa dags toabesök: rödaktig urin. Gaah, kissar jag blod?! Nejdå, det är bara betacyaniner.
Lurigt nog händer det inte alltid. Hos de flesta bryts rödbetans röda färgämnen, betacyaninerna, ner av tarmbakterier*. Men om man av någon anledning får ändrad tarmflora - det vill säga, om man delvis byter bakterieuppsättning - kan förmågan att ta hand om rödbetsrött ändras. En viss sådan variation sker naturligt över tiden, så kissade du rött efter sensommarens färska rödbetor betyder det inte nödvändigtvis att du kommer kissa rött om du äter rödbetor ikväll. Ändrat magsäcks-pH eller ändrad tömningstakt på magen kan också ha en viss inverkan eftersom färgämnet bryts ner snabbare vid surare (lägre) pH. Den som börjar ta läkemedel mot för sur mage kan alltså också råka börja kissa rött av rödbetor.
Hur man tillagar rödbetorna spelar också roll, och vad man äter till dem. Om man samtidigt med rödbetorna sätter i sig en stor portion av något som innehåller mycket oxalsyra**, som rabarber eller spenat, kan man tillfälligt få rödbetsröd urin, eftersom oxalsyra hindrar nedbrytningen av betacyaniner.
I sällsynta fall kan det dock vara läge att bli lite vaksam om man kissar rött efter rödbetor; det kan vara ett symtom på järnbrist eller stört upptag av näringsämnen.
Så, kära läsare, om du nyligen ätit rödbetor: vad hände efteråt? Och om du nästa gång tar en rejäl portion spenat till rödbetorna (eller rabarber, om du kan tänka dig den smakkombon) - blir det någon skillnad?
*Intressant nog upptäcktes bakteriernas roll i det hela ganska sent, efter ett stort antal års fruktlösa försök att hitta "genen för rödbetskiss". Jag tror den här artikeln från 1995 är den första som får sambandet rätt...
**Ett experiment som inte rekommenderas för den som har lätt att få njursten, åtminstone inte mer än någon enstaka gång. Vid återkommande höga doser av oxalsyra - om man ofta äter väldigt mycket rabarber och spenat - kan man nämligen få kristaller av kalciumoxalat i njurarna.
Comments
Jag är mycket bekant med fenomenet. Sparrisen har jag inte utforskat närmare.
Har även hört talas om, det har jag inte heller testat själv, att kalaspuffar för en del ger upphov till urin som luktar (doftar?) just kalaspuffar. Myt?
Robin: ingen aning om det är en myt, och jag skulle nog ärligt talat ha svårt för att få i mig så många att det skulle ge säkert utslag.
Men det är inte omöjligt att vissa "rostade" luktämnen kan gå rakt igenom; jag har märkt att vissa komponenter av kaffelukt - som också till stor del uppkommer genom rostning - kan göra det...
Äntligen lite vettig kunskap på den här bloggen som inte bara angår matnördar utan vanligt hederligt folk ;-)
Ni är fantastiska, bara så att ni vet.
Hmm, kom just på att det på Noma serverades en dessert på rödbetor och rabarber! Undrar om den var specialdesignad för att ge gästerna en liten extra upplevelse ett par timmar senare.
Heh. Med tanke på att det var Noma känns det väl inte orimligt... :)
Intressant: finns det en koppling till sparrisen, som ju också kan märkas i urinen hos en del? http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1642. Själv är jag överkänslig för inulinet i jordärtskockor och får magknip. Ska börja tillvänjningen nu, långsamt ;-)
Anna: sparrisen kommer i en uppföljningspost! Det är nämligen lite mer komplicerat...
Jag kissar alltid rött när jag har ätit rödbetor. Betyder det en högre risk för njursten?
Jag tycker mig ha märkt att ju "råare" rödbetor desto rödare kiss. Med råare menar jag då kortare koktid.
Malin
Intressant "kiss-artikel"
Ser fram emot sparristemat.
Har Du tid för "gas-temat" med alla bönor, inulin, jordärtskockor, svartrot mm mm?
Vore intressant.
Hjälp vad intressant! Jag kissar också alltid rött av rödbetor, bör jag oroa mig?
Och inulin får jag så ont i magen av att jag äter jordärtskocka på samma sätt som jag dricker whisky: med den evigt molande bakhuvudstanken att "det här är nog inte så klokt egentligen".
Hej Margit,
nu har du gett mig food for thought för en laboration i Biology för årets IB1-kull!
PS. Jag har lyckats vänja skolans revisor till att godkänna kvitton på allt från grönsaker (anaerob respiration - mjölksyrade grönsaker)till nivån färsk lax (osmosis - gravad lax. Har du någon idé om hur man labba på hummer / skaldjur?
Hugo, Gitto: attans, nu försökte jag ju formulera mig så att folk *inte* skulle oroa sig - att rödbetorna kommer röda ut i andra ändan är ju helt normalt! Även om ni då kan räkna er till de lite mer unika 14 procenten som upplever det :)
Bekymra sig ska man nog mer om de *aldrig* brukar göra det men plötsligt börjar (om det nu du inte är ett rejält lass spenat och rabarber som varit framme och spökat, eller man skaffat magmedicin, eller så). Risken för njursten är såvitt jag vet helt orelaterad till hur man reagerar på rödbetor, det är bara oxalsyran i spenat och rabarber som är bekymmersam i stora upprepade doser.
Örjan mfl: jag vet inte så särskilt mycket om inulinproblem i dagsläget. Men önskemålet är noterat, och hinner jag ska jag läsa på!
Martti: Tja, bakterietillväxten kanske? Fast då är den ju mindre rolig att äta sen.
Annars börjar jag tänka på att jämföra kött, fisk och skaldjur i muskelstruktur. Hur mkt mer bindväv det krävs för landlevande varelser än för fisk som har ett högre yttre tryck mot sig (- am I right?) och därför behöver mindre bindväv och skaldjur som har exoskelett och därför är ytterst bindvävsfria. Kan det vara något?
Och kom ihåg att det är du som är biologiläraren, inte jag!
Och Malin: Flåt, jag läste för fort.
Gitto: ingen fara - om det är några man behöver bli påmind om efter nån timmes bloggpostfilande är det ju snabbläsarna.
När jag var liten trissade min mor alltid upp förväntningarna om att jag minsann skulle kissa rött efter att ha ätit rödbetor. Blev lika besviken varje gång, för min kropp bröt pliktskyldigt ned varenda liten betacyanid. Det var först när jag började närma mig 30 som de började lämna kroppen i obehandlad form. Nu när jag tänker efter undrar jag om det inte var ungefär samtidigt som jag började bli laktosintolerant. Kanske finns nåt müstizkt zamband? :-)
Jag kan säga som så, att det ärinte bra för nerverna att äta rödbetor nör man är gravid, och sedan gå och kissa...och i hastigheten glömma bort att man ätit just - rödbetor. Jag sc´vimmade nästan!
Annars tycker jag mig ha märkt att kombinationen sparris och rödbetor under samma måltid gör det röda rödare, om man säger så.
Jag trodde också att alla kissade rött. Och så är vi bara 14% Exklusivt.
HeMO: jag trodde också det var fler. Rödbetskiss är vanligt i min närmaste släkt, verkar det som, trots att ingen hittat någon genetisk komponent...
Robin: Kalaspuffsdoftande kiss är ingen myt, det är bara ingen som tror mig...
hur vet man om man har stört upptag av näringsämnen då? vad innebär det?
linsen: det ska nog vara allvarligare saker som (rimligen) märks även på annat vis - de specificerade inte i artiklarna jag läste, men jag kan *tänka mig* att magsjuka/diarre och kanske sådant som ger liknande symtom, som plötsligt förvärrad gluten- eller laktosintolerans, kan vara kandidater. Allt som gör passagen genom magen snabbare än normalt borde minska nedbrytningen även av rödbetsrött...
jag o min son tillhör också 14%... trodde också det var typ alla som kissade rött
puh, tack, nu känns det bättre. jag ska genast hem och laga rödbetor.
en liten parentes: I Frankrike finns plastförpackningar med nån slags syltade rödbetor, i lag, som smakar fantastiskt. Dem saknar jag här.
Phew, nu känner jag mig lite mer lättad. Vet att rödbetor kan färja urinen röd då jag hört talas om att min farfar upplevde det. Själv har jag aldrig upplevt det förrän nu. Visste inte om jag kanske borde bli orolig men nu vågar jag nog vänta och avvakta lite. År rödbetor i går och vattnet blev rött. Trodde först jag fått mensen men det visade sig vara urinen. Fortsätter i dag. Men rödbetorna var råa och det var ju en som upplevde att de färgade mer. Och jag är gluten intolerant samt har för ett tag sedan lagt om min kost så jag äter mer sallad och så. mer citron kan kanske ha liknande effekt som rabarber? Jag har inte ätit rödbetor (äter det inte så ofta) sedan jag la om kosten, men här på mitt semesterställe använder de dem mycket mer. Blev också lite dålig i magen i går med. Så alla faktorer för att göra det mer sannolikt borde vara där. Ska försöka undvika rödbetorna lite ett tag och se om det blir bättre. Hoppas det. är rätt trött efter all stress innan semestern så tror mest det beror på det och känner mig annars frisk och äter hälsosamt. Så känner mig inte sjuk, hoppades innerligt att det skulle kunna bero på rödbetorna fastän jag inte upplevt det innan. *Håller tumamrna* :)
Pages