Fin leverpastej till jul
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8008","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-392","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"400","height":"307","title":"leverpastej","alt":"leverpastej"}}]]
Den här leverpastejen kan man göra året om, så god var den. Receptet är hämtat från en stencil som mamma Märtha använde redan november 1964 då hon som nykläckt hushållslärare arbetade på Östergötlands läns hushållningssällskap på hemkonsulentexpeditionen.
Som barn är man skeptisk till nya smaker och jag kommer ihåg de fina formarna och min besvikelse då jag inte tyckte så mycket om leversmaken. Gissa om jag blev glatt överraskad när jag provsmakade då smaken var mjuk, rund och fin. Pastejen var sååå god.
Leverpastejen är lite grynig redan när den är färsk men jag tycker inte det gör något. Den går att frysa men kan tydligen bli mer grynig. Jag har därför provat att frysa smeten i ett par formar som går att ställa direkt i ugnen när de är tinade. Det kommer jag att testa längre fram i januari och skriver kanske hur det blev i en kommentar till receptet.
Fin leverpastej
Receptmakare: Märtha Jonsson
Portioner: gör en halv sats och det blir 5 små formar
Tid: 1 1/2 tim i ugn
Jag gjorde halv sats då jag var osäker på om vi skulle tycka om det eller ej. Totalt blev det fem små barnbakformar som du ser på bilden (inköpta på Cordon Bleu på Vasagatan). På bilden ser du att jag har testat både att använda speck och plastfolie. Båda blir bra. Jag använde elektronisk termometer och lät pastejerna få 75°C mitt i. Kanske ska det vara något lägre för att få en bättre konsistens. Jag får prova mig fram.
- 1 st rå svinlever (ca 1 1/2 kg)
- 650 g fett fläskkött el späck i skivor
- 6 dl grädde
- 12 anjovisar
- 6 ägg
- 2 gula lökar
- 2 tsk salt
- 1 tsk vitpeppar
- späck i skivor eller plastfolie att klä formen med
- Levern tärnas i små bitar, hinnor o dy putsas bort och läggs i vatten 1 timme.
- Levern mals 2-3 ggr tillsammans med fläskköttet beroende på hur pass grov hålskiva man har till hushållsassistenten.
- Mals 1 gång tillsammans med den rensade ansjovisen och löken.
- De uppvispade äggen, grädden och kryddorna tillsätts.
- Stek ett prov och smaka på kryddningen om den är tillräcklig.
- Smeten hälls i späck- eller plastfolieklädda formar.
- Grädda i vattenbad i 175°C ca 1 1/2 timme i en stor form.
- Använder du en liten form går det betydligt fortare.
- Lägg gärna ett smörpapper över pastejen så bränns den inte.
Kommentarer
Jag får leta vidare helt enkelt. Har gjort den i alla fall med lite runda formar, körde i 125 grader och dom blev bra!
Den stora lärdomen är att inte ta ut dem ur formen innan de kallnat för då rinner fettet ut.
Det enda jag hittat förutom Le Creuset är den här som skulle kunna fungera: http://www.amazon.co.uk/Stainless-Steel-Terrine-Pate-Mould/dp/B002UDRR2E...
Hittade en form! Artikelnummer 11841: http://www.mypaper.se/show/bakers/show.asp?pid=345303507866369&initPage=74
Kent- jag har hittat på loppis.
Örjan - som vanligt - jättebra tips! Tack!
Kurt, man lär sig alltid något nytt.
Kent - jag har letat runt och kan inte svara. Enda tipset är att försöka på Cordon Bleu, Vasagatan eller på Lagamati vid Odenplan. Inte på någon av deras hemsidor framgår det om de har det i sortimentet men eftersom de är välsorterade båda två kan det finnas.
Nu blev det svårt, jag har skaffat allt för att göra pastej i morgon men det här receptet ser bättre ut med all grädde! Det enda som varit svårt har varit att hitta bra terrinformar, jag vill gärna ha smalare, typ 3-4 cm breda, var hittar jag det?
Utomlands gör ju ju leverpâté oftast genom att man steker ingredienserna separat, mal dem och blandar och kyler i en form.
Att råfrysa pastejsmet för senare gräddning går bra. Har gjort många gånger med godkännt resultat. Ibland har jag även vattengräddat den frysta smeten vid 125 grader.
Sidor