2011-03-17 av Sofia Gustafson...
Första försöket: Salt citron i gryta med tomat, kikärter och kardemumma.
Länge låg de i svalen, mina marockanska ekologiska citroner, perfekta att salta in. Peppad av recepttips från Griskindspatrik tryckte jag till slut salt i citronerna, pressade ner dem i en stor glasburk och väntade i några veckor. I kväll öppnade jag burken och här är min första rätt med saltade citroner. Marockanska citroner återkommer jag till snart, det är en annan men intressant historia.
Salt citron i gryta med tomat, kikärter och kardemumma
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 1 timme
Kryddhet vegangryta som kan fyllas på med kött och ätas med couscous och rostade mandlar till.
- 2 kardemummakapslar
- 1 tsk hel spiskummin
- 4 schalottenlökar
- olivolja
- 1/2 msk ingefära
- 2 stora vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 1 msk harissa
- 1/2 tsk Pimentón de la Vera eller liknande paprikapulver
- 2 burkar tomater, gärna körsbärstomater
- 1 tsk salt
- 2 burkar kikärter
- 1 tsk cherryvinäger
- 1 salt citron
- Rosta kardemumma och spiskummin i en torr panna tills fröna doftar. Häll fröna i en mortel och stöt dem när de svalnat.
- Hacka löken och stek den länge tills den är mjuk och fått lite färg.
- Hacka ingefära och vitlök. Skala och skär morötterna i skivor eller halvmånar. Låt allt fräsa några minuter tillsammans med löken.
- Tillsätt harissa, paprikapulver, tomater och salt. Låt puttra i en halvtimme.
- Dra bort fruktköttet från citronen och skrapa bort det vita. Skär skalet i tunna strimlor.
- Häll i kikärter, sherryvinäger och citronskal, puttra på i fem till tio minuter.
- Smaka av med vinäger eller saften från den salta citronen.
Kommentarer
Man om man ändå gör saltlag av saltet till citronerna, så har jag svårt att se anledningen att göra det på flingsalt?
Inlagda salta citroner är bara för goda. Testa att skiva dem så tunt du kan på en mandolin och gör en sallad med citronen, fänkål och olivolja. Lyckönskningar inför framtida experiment.
Nästan alla recept på inlagd citron innehåller grovt salt. Funderar också på varför.
Dels tror jag att man vill undvika joderat salt (det är ofta kosher-salt som rekommenderas) eftersom det kan ge en liten bismak i enkla supersalta rätter. Dels tror jag det har med att göra att det löses lite långsammare vilket kanske ger en långsammare uttorkning av citronen. Det absolut viktigaste är nog att grovt salt i regel är jodfritt (koshersalt också rekommenderas ofta) vilket underlättar att en naturlig tillväxt av mjölksyrebakterier kan ske. (Den långsammare uttorkningen leder kanske också till att mjölksyrebakterier börjar växa. Inlagda citroner räknas som fermenterade om de tillagas rätt.
Vore kul att jämföra!
Tack för tips, Peter!
Kurt och Lisa, jag använde grovt havssalt och var mycket noga med renligheten. Det gick bra men jag är också intresserad av en jämförelse.
Gott! Måste salta citroner först bara ...
Ja, finns dessa att köpa i Malmö? Jag har aldrig hittat det här.
Spännande! Jag har en nyinköpt burk som jag inte vet riktigt vad jag ska använda den till..
Jamien Oliver och Gordon Ramsey verkar ju helfrälsta av dessa citroner.
Det har ju gått en tid sedan ovanstående inlägg kanske någon har lagat något spännande sen dess?
Jag är mest inne på Peters spår att skära eller mandolina tunt och sedan ha i sallader.
Sidor