Fredagsmys: Tacosås med rostade pumpakärnor

Så har ännu en vecka försvunnit spårlöst. Ikväll är det dags för fredagsmys och som vanligt hade vi en animerad diskussion om maten: tacos/no tacos. Tacos, alltså ... Med lite god framförhållning kunde jag lagat en underbar pulled pork (Taffels mest populära recept?), men det blir nog standardvarianten, eftersom enkelheten och delaktigheten uppenbarligen utgör lockelsen för barnen och får samtliga i familjen att villigt hacka grönsaker. Jag äter inte speciellt mycket av färsen utan brukar istället spetsa in mig på mina egna favorittillbehör: den marinerade rödlöken (som går utmärkt att göra med lime) och en bra guacamole. Fast ibland stöter man ju på lömska exemplar av avokado, som verkar hur fina som helst på utsidan men är sorgligt angripna inuti. Då är det bra med ett ess i bakfickan: dipsåsen av rostade pumpakärnor som jag lärde mig av kocken David Reyes på Yaxche, en mexikansk restaurant på Yucatán, som liksom Noma tittat bakåt för att nå framåt och som handlar ingredienser från byarna i djungeln, där mayaättlingarna lever under ytterst påvra förhållanden. Jag har fått tjuvhålla lite på receptet i och med att det ingick i ett större reportage om det nya mayaköket i Mat & Vänner i vintras. Men nu är det fritt fram! Pumpakärnor var en viktig fettkälla för mayaindianerna och ingår ofta i recept från Yucatán. Kärnorna rostas och mals till ett slags mjöl som sedan bildar basen i en sås  till tortillas och tamales av olika slag, gärna med hackat ägg och förvällda bladgrönsaker. Såsen blir gräddig och fin av fettet från kärnorna och mycket god tillsammans med starkare tillbehör, som den liksom bäddar in. Sa jag att den var busenkel att göra?

Tacosås med rostade pumpakärnor

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4-6

Tid: 10 min

Använd skalade, gröna pumpakärnor och smaksätt gärna med epazote, citronmålla. Har du inte tillgång till det så kan du ha i en gnutta oregano istället som passar bra till den lite dova smaken. Jag använder gärna kycklingbuljong som jag får när jag kokar av skrovet efter middagskycklingen, men en bra grönsaksbuljong funkar fint om du vill hålla dig helvego.

  • 150 g gröna pumpakärnor (skalade)
  • 3 dl kyckling- eller grönsaksbuljong.
  • 1 tsk torkad epazote, citronmålla eller oregano
  • salt
  1. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de knäpper till och får en smula färg.
  2. Värm buljongen och mixa  hälften av den med kärnorna till en tjock pasta. Kannmixer kan vara att föredra framför stavmixer eftersom pastan blir kompakt.
  3. Tillsätt ytterligare buljong, lite i taget, tills såsen är gräddigt pösig (när den svalnat tjocknar den en aning).
  4. Smaka av med lite salt och epazote (alternativt oregano) och servera varm eller som ljummen sås till tacos eller tortillas. Vill du piffa till den ytterligare är hackad silverlök och grön paprika friskt till.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing