Frityr och framsteg
Det blev middag med våra favoritgrannar igen igår. Till förrätt friterade jag flundrafiléer från Årstiderna. Jag improviserade en frityrsmet som var så enkel och resultatet så bra att jag är tvungen att skryta om den här.
Frasig frityrsmet
Receptmakare: Johan Swanljung
Portioner: räcker till minst 1 kg fisk eller grönsaker
Tid: 5 minuter + 1 timme i kylen + själva frityren
Idealmjöl är behandlat för att inte klumpa sig, vilket gör det mycket lätt att röra ihop en frityrsmet utan klumpar och utan glutenbildning (som skulle göra smeten seg i stället för frasig).
Vi rekommenderar rapsolja (gärna Zetas, de billigare sorterna är ofta härskna) till fritering. Den optimala temperaturen beror lite på vad som friteras men för fisk eller grönsaker fungerar 170°C bra. Använd digital stektermometer! Kastrull eller djup stekpanna med teflon är optimal för fritering eftersom maten inte fastnar och man därför undan med mycket mindra olja.
- 1 33 cl flaska ljust öl med låg beska (Estrella, Corona, Pripps blå, mm)
- 150 g (3 dl) idealmjöl
- 1/2 msk salt
- Vispa ihop alla ingredienser i en skål.
- Låt smeten stå i kyl minst en timme innan den används.
- Doppa maten som ska friteras i smeten med en kökspincett och låt rinna av innan den förs ner i frityroljan.
Kommentarer
Jag trodde man skulle ha vodka i frityrsmet.
Jaså? Bara vodka, eller blandat med vatten?
Vodka och öl. Egentligen är det väl bara en sån där galen Heston Blumenthalgrej. Det ska göra frityren frasigare eftersom vodkan dunstar snabbare än vatten/öl. Jag kollade receptet i fredags, 3 dl vodka och 3 dl öl.
Jaja, från fish'n'chips-avsnittet. 3 dl vodka ger i alla fall en dyr frityr. Men det fungerar alldeles bra utan.
Jo, lite dyrt. Som när han föreslår att man ska använda en kvarting Jack Daniels för att rimma kött till chili.
Jösses!
Det finns ju väldigt många underliga recept på frityrsmet. Men kikärtsmjöl är ju mycket vanligt.
is tamiflu dangerous...
is tamiflu dangerous. tamiflu tablets. tamiflu dosage. tamiflu and parvo. tamiflu and happy feet. ...
Sidor