Fruktkaka FTW!
Inspiration är något förunderligt egentligen. Jag har mest jobbat den senaste tiden, sneglat på mikrovågsugnen när jag har kommit hem och inte alls varit särskilt sugen på mat. Men så i veckan stod jag och drack mitt kaffe, funderade över något Excelrelaterat och bläddrade i Svenska Dagbladet (mest för att ha något att göra med handen som inte höll i kaffekoppen). Och helt plötsligt klickade det till, på sidan jag nyss flängt förbi fanns en bild som väckte minnen och nyfikenhet.
Bortsett från den nästintill obligatoriska italienska "inredningslegobiten" panettone. Vars dammiga kartonger återfinns i fönster och på hyllor i italienska delikatessbutiker och caféer så va det väldigt länge sedan jag såg en fruktkaka. Och ska jag vara helt ärlig är jag osäker på om jag någonsin har ätit en. Fruktkaka var något mamma bakade till morfar. Hans stående julklapp, som en årlig prenumeration, inslagen i aluminiumfolie där under granen.
Kakan på bilden va däremot inte min mammas fruktkaka. Till att börja med så var formen fel, den här var ju rund och vad jag minns skall fruktkakans formspråk hämtas från byggmaterialet tegel. En annan sak som var annorlunda mot mina minnen av fruktkakan, men även italienarnas övertygelse, är avsaknaden av neonfärgade fruktbitar(?) i dagbladets skapelse. Så kanske är det min förkärlek för brun mat, eller så är jag helt enkelt inne i en nostalgisk period, jag vet inte riktigt själv men fruktkaka skulle det i alla fall bli.
För att göra ett eget recept gav jag mig själv vissa ramar. Jag visste att jag ville använda äpplen och tranbär, de känns rätt för säsongen på något sätt. En del av nötterna skulle ersättas med pinjenötter. Att till jul äta något som kommer från en kotte känns också självklart, men pinjenötens nästan mjölkiga nötighet är också tänkt att mildra dom ganska kaxiga smakerna från de andra ingredienserna. Svenskans recept innehöll glögg vilket kändes trevligt men jag vill mala mina egna kryddor. Och sist men inte minst tänkte jag låta alkoholmacerera den torkade frukten istället för att marinera min lever den här helgen.
Resultatet av mina tankar, samt konsulterande av några betrodda basreceptkällor (chow.com, foodnetwork.com) blev detta. Nu kan jag ju inte säga om jag har lyckats eller inte då jag har tänkt att låta smakerna utvecklas fram till jul och hålla kakan i ett berusat fuktigt tillstånd med en blomspruta och mera rom. Men så här började det. Till jul får ni höra om det blev bra eller inte.
[gallery]
Receptnamn
Receptmakare: Patrik kull
Tid: upp till flera veckor
- 300 g torkade tranbär
- 250 g sultanarussin
- 150 g torkade aprikoser
- 100 g torkat äpple
- 50 g kanderad ingefära
- Zest från en citron
- Zest från en apelsin
- 2,5 dl mörk rom150 g smör
- 2 1/2 dl halvsöt riktig cider (jag använde ecusson som nu finns i välsorterade ICA-butiker)
- 2 1/2 dl brunt farinsocker (den kletiga sorten)
- 4 kryddnejlikor, malda
- 6 kryddpeppar, malda
- 1 tsk nymald kanel
- 1 tsk nymald torkad ingefära
- 220 g mjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- 125 g mandel, rostad
- 75 g pecannöt, rostad
- 75 g pinjenöt, rå
- Hacka den torkade frukten och den kanderade ingefäran, zesta citrusen och blanda med all rom. Låt stå över natten.
- Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt cider socker och kryddor samt den macererade frukten och sjud under omrörning i 10 minuter. Låt sedan svalna i 15 minuter.
- Rosta mandel och pecan i ca 10 min i en långpanna på 160 grader.
- Sikta ner de torra ingredienserna och rör ihop smeten med en kraftig slev.
- Tillsätt ett ägg åt gången.
- Blanda varsamt i de rostade nötterna och de råa pinjenötterna.
- Grädda i 160 grader i mitten av ugnen med ett vattenbad under ca 90 min eller tills en trästicka kommer upp ren.
- Spreja med rom och låt svalna helt innan kakan tas ur formen.
- Förvara i lämplig behållare och spreja med mera alkohol var tredje dag i 2+ veckor
Kommentarer
En fuktig kaka som får stå (i rumstemperatur?) i ett par veckor? Är det ett jäsningsexperiment? ;)
Jag saknar det gamla farinsockret.
Men vilken är den kletiga sortens farinsocker undrar en sockeranalfabet som jag.
Haha, ja du. Monopolet tillhandahåller två sorters farinsocker. En i pappkartong som är torr och en i plastpåse som är kletig...och ja är lite som allas darling muscavado...som dom tar dubbelt så mycket betalt för ;P
Oj. fy fan vad läckert! Magnus är anti torkad frukt så jag pallar inte göra en egen, men hjälp vad sugen jag blev!
Mhm det va galet frestande att ta sig en skiva nu, jag ser framför mig hur man rostar den och serverar med en uppvispad cremefraish sötad med mitt hemmagjorda vaniljsocker :P
Peter: Haha som sagt, vi får se till jul, men ja tanken är att all sprit ska hålla den konserverad åt mig :P
Om den överlever blir den grym.
Låter underbart och jag väntar med spänning på resultatet.
Fruktkaka är ett av julens måste för mig. Många, många fruktkakeår blir det. Grundreceptet har för mig alltid varit detsamma: reklamrecept från marabou, hittat i mammas kökslåda. Modifierat så att det soppats i betydligt mer torkad frukt och nötter än vad receptet anger. Själv (tror jag) har jag funnit att kakan måste göras minst en vecka innan man skär i den. Jag har funnit att den trots det faktiskt smakar bättre strax efter nyår. Fyra veckor torde därför vara optimalt. Min kaka behandlas också såhär: Strohrom om man passerat en tax-free)eller annan dito hälls över kakan när man tar ut den ur ugnen. Mängd? kanske 70 cl med stroh, mindre med vanlig rom. Låte det ånga ett ögonblick, så pass att ytan inte är så våt. Låt svalna. Svep ordentligt in i folie och stoppa i plastpåse. Jag har aldrig någonsin sett en mögelprick på denna kaka, inte ens vid januari månads slut. MEN, i mitt recept är det mest fett, ägg, mjöl - ingen vätska.
Ber slutligen om ursäkt över att jag tagit så mycket plats hos dig. Ditt ämne engagerar mig och jag tänker hålla utkik efter en uppdatering.
Inger: Ingen fara alls, det är jättekul med långa kommentarer, och tack att du delade med dig av dina erfarenheter...haha 70cl Stroh rom låter farligt har något minne från en österikeresa som vi nog inte ska prata om. Jag återkommer med resultatet vid jul som sagt, håll utkik.
Sidor