Fry baby, fry
Vi hade frityrorgie i helgen hos några kompisar. Budet var: ta med allt som går att lägga i kokande olja och kom. Vi gick loss på några krispiga gyozas (eller ja, de var ju inte krispiga när vi köpte dem, snarare bleka och frysta) samt några thailändska fiskkakor. Och så lite fast tofu. Vi kunde inte heller hålla vantarna borta från några superkitschiga minipack jello med yoghurtpärlor i, även om de inte var lämpliga att fritera.
Gyozasarna var fina och hade bra toner av lotusrot, ingefära, vårlök och annat gott. Som så många sådana här prylar var de också matade med msg för den där extra asienboosten. Bäst var ändå fiskkakorna, som smakade mycket av koriander och kaffirlimeblad.
Men efter att ha ätit de små runda fiskkakorna fick jag något av värden med precis samma runda form. Jag doppade i soya- och citrussåsen, tog ett bett av den platta cylindern och stannade upp. Jag försökte fundera på vad i hela friden det var jag åt, försökte fånga smaken. Smaken var något metallisk och knepig, lite sötsliskig, jolmig och skum i största allmänhet. Efter nästa tugga insåg jag vad jag åt - skivad falukorv doppad i frityrsmet. Kompisen som hade gett mig den stod där med ett illivilligt leende.
Det är konstigt med något så allmängiltigt som falukorv. Eftersom det är så galet välbekant tänker man inte ens längre på hur det egentligen smakar. Det är ju liksom falukorv. Här var jag tvungen att känna efter exakt vilka smaker som spelade på tungan. Och när jag tänkte på det spelade de ganska illa.
Jag vet att falukorv är lite helig ko med sitt gamla hederliga kulturarv och bla bla bla. Men nej, jag tror inte att jag kommer att äta falukorv med samma vardagliga glädje nästa gång jag får det. Det är en loj, gummimjuk grårosa korv utan struktur och med en konstig fadd metallisk smak.
För övrigt passar den inte alls till citrussoya.
Kommentarer
Mina svärföräldrar bor i Italien. För ca 50 kr kilot får man där Salsiccia som gör smaklökarna så glada att det spritter i munnen. Att betala närmare 300 kr kilot här för en korv med samma namn hjälper tyvärr inte, den äkta smaken finns inte där. Enligt mina svärföräldrar så kan man inte köpa fläskfilé i Italien eftersom den går åt till att göra just Salsiccia. Kan vara en skröna, men man känner i alla fall att det är äkta kött man stoppar i munnen. En bit falukorv har jag däremot inte stoppat i munnen på flera år. Är lite förundrad över att den överhuvudtaget får kallas korv, men det där prefixet "falu" kanske ursäktar det hela, vad vet jag?
Just det, falukorv är läbbigt. Tacka vet jag korv med grövre textur och mer smak.
Sambon älskar falukorv, jag är generellt skeptisk till svensk tillverkad korv. Så jag har två tips.
1. Ängavallens falukorv. Glada grisar (nu har de glada kossor mm också) 80% kött gör skillnad i smaken. http://www.angavallen.se/index.php?page=136
Tyvärr är den lite svår att få tag i. Efterfrågan är större än tillgången.
2. Möllan i Malmö. Här kan man köpa "riktigt" korv, gjord av och för "öst" staterna. Mums.
Första gången jag testade falukorv blev jag mäkta besviken. Det kändes som att bita i kon direkt, liksom. Det blev inga fler gånger. Tacka vet jag finsk länkkorv.
Sidor