2007-12-05 av Lisa Förare Winbladh
Fusk med färs
Jag har aldrig varit sådan att jag trott att bäst-före-datum är dödlig-efter-datum. Men när det gäller köttfärs är jag obönhörlig. Äckelpäckel tolereras inte. Köttdisken på Vi Hornstull är en prydnad. De som arbetar med den har riktig yrkesstolthet. Och när jag handlar skinkfärs hos Mladen på Malmö Kötthandel ser jag när han mal den. De älskar sina jobb.
Kockarna har haft en svindlande statushöjning senaste femton åren. Från slashasar till stjärnor. Och det med all rätta. Producenterna är nästa matstjärnor. Men när är det dags för handlarna att bli mathjältar på allvar?
Tipsa om era bästa köttaffärer i kommentarerna!
Kommentarer
Det ar verkligen urtrist med fusk. Vem tar ansvar om folk blir sjuka?? Fy!
Leve Carlströms kött i Västerås (de ligger passande nog på Slakterivägen) och Åsby Kött och Vilt i Hallstahammar. Där kan man få råd exakt hur och av vad man ska göra dillkött och vilken del av rostbiffen som passar till tafelspitz nu när det inte finns tafelspitz. Och alla andra delikatessdiskar som vet vad dom gör och älskar det!
Ja, det bästa är helt klart när man kan få färsen precis nymalen. Och det enda jag aldrig någonsin äter efter bäst-före-datum är köttfärs (har man en gång diskat en köttfärskvarn - om än välhållen - gör man inte det).
Man undrar ju om det är regel på alla mataffärer att mixtra med kött som datumet gått ut på? Såg precis reportaget på tv.... visst blir man "irri"?
Jag bor ju nära Åby gård, så därifrån kommer allt vårt kött som inte är vilt. Där mals färsen när jag väntar, jag brukar till och med få kika på köttet innan...
Utmärkta priser dessutom. SE DNs senaste duell som en liten referens!
Jag har tyvärr ingen bra köttbutik att komma med. köper jag i "vanliga" affären väljer jag kött från
Stockholms Butikskött. Gårdarnas butik på Reimersholme säljer gårdskött, om än i liten skala och färdigpaketerat.
Jag missade dig Lisa, eftersom jag blandade ihop Gröndal och Reimersholme!! och därav kom lite senare. Det hade varit kul att ses, men det kommer säkert fler tillfällen. Snygg Taffelframsida, den skapar lässug. Jag gillar receptrutorna.
Vi ses.
Jag har sagt det förut, men säger det igen: Argentinarn i hötorgshallen!
OM någon har vägarna förbi Pistoia i Toskana så är det definitivt värt att ta och göra en liten avstickare till Masotti där min slaktare finns, hans salsicce är divina för att inte tala om hans salami och prosciutto toscano... Det kommer faktiskt folk långväga ifrån för att handla hos honom men eftersom han inte finns i fancy Chianti så är han vår hemlis.
Okej, pratar vi Toscana så ska jag be att få rekommendera slaktaren Dario Ceccini i Panzano. Enligt Jamie är detta Italiens bästa slaktare. En pytteliten butik, men vilken känsla!
Panzano är för övrigt en av de allra vackraste byararna utmed Chianti-vägen.
Här kan man ta en titt www.panzano.com/it/dario_cecchini.htm
Hmm, jag älskar Darios gris men dels tycker jag att det är lie jobbigt att han (enligt närstående källor) tar sina djur (i alla fall nötköttet) från Spanien.
Italien ligger bakom mycket av de plågsamma djurtransporterna. De vill ha närslaktat, vilket är sämre för djuren.
Sen blev det liksom lite Disney av det hela när han blev känd.
Alla som tycker att det är bra att man mal lokalt i butiken borde också fråga sig vad det är för kött som mals. Är det kött som man inte längre kan sälja i butiken?
Jag äter bara kött från min egen gård... Fast det är inte sant, griskött köper vi. Men efter uppdrag granskning känns det extra bra att slippa köpa nötfärs i affär.
Vi bor i Lund och beställer nymald, närproducerad, ekologisk köttfärs via Mossagården. Kvaliteten är fantastisk! Att köpa gammal vakuumpackad i butik känns inte som ett alternativ.
Hej Kurt.
Jag har jobbat i butiker av varierande kvalle i min ungdom (Cajsa Warg och vanliga konsumar) och måste berätta att det absolut inte är så att tvivelaktiga köttbitar hamnar i butikskvarnen.
Det är speciellt färs-kött som man använder, och man skulle aldrig mala ned något annat. De flesta som jobbar i butik (förutom de på ICA Maxi tydligen) är väl medvetna om hur känsligt det är med färs, och det är alltid kvarnen som är det första som kollas om hälsovårdsmyndigheten kommer på besök. Att en sån här skandal dyker upp höjer naturligvis medvetandet ännu mer...
En oxfilé som passerat bäst före-datumet är mycket mer trolig att hamna på en butiksanställds tallrik på lunchen än i din färs. Jag lovar ;)
Är så oerhört besviken på köttaffärerna jag varit på sen jag kom hem från England. Där fanns det Butchers i varje kvareter med fina fåglar, färser, bogar, rev, färska korvar osv. Och oftast var det billigare elelr lika billigt som att köpa det på vanliga mataffären. I Malmö har det än sålänge varit dyrt, dåligt utbud, dåligt kött (vilket vi inte kan skylla affärerna på, för vårt kött är överlag mycket sämre än engelskt). Kommer ihåg att jag skulle ha ankbröst, frysta kostade det 299kr/kg på Kött och Vilt Specialisten. Som kock vet jag att vi betalar 129kr/kgför samma. På Ica Maxi hade de exakt samma ankbröst för 170kr/kg.
Skandal. Vart ska jag gå i malmö?
Angående förs ska jag helt enkel köpa mig min egen kvarn, en sådan gammal fin som jag kan stå och veva med själv.
Bor för tillfället i Frankrike och här säljs också köttfärs färdigpackad med bäst före datum.
Har provat den utan att bli sjuk men handlar för det mesta hos vår lokalöe slaktare. Givetvis lite dyrare men där får man se på när de maler den och smaken är en helt annan än på den färdigpackade. Jag har aldrig förstått våra svenska kedjors idé med att ha sitt eget färdigpackade kött som körs ut från en central till alla sina butiker. Söderhallarna i Stockholm har bra kött men priser som är i högsta laget.
I Malmö rekommenderas Malmö kötthandel på Möllevångstorget. Hälsa Mladen från mig!
Deras kött är inte ekologiskt, men annars gillar jag köttboden i Trollbäcken, Tyresö. Lokalerna är rena och fräscha; det luktar fräscht kött och det jag hittills handlat av dem har varit toppen.
Bojkottar sen länge kött, fisk och charkdiskarna på ICA Maxi hemma i Haninge, har man känt lukten av sur fisk från fiskdisken behöver man inte fundera över hygeinstandarden.
Tyvärr har jag ju hittills med glädje även handlat på ICA Maxi i Nacka, får väl se om detta blir omvärderat.
Strax ska jag ut och köpa en köttkvarn att montera på köksmaskinen, sen blir det åtminstone julkorv och någon hemmald råbiff *slurp*
Holmgrens på saluhallen i Lund - där jag får det kött jag vill ha, på det sätt jag vill. Kraven är höga från min sida, uppväxt i slakteri- och charkuteribranschen som jag är men mat är ju så himla kul!
I Växjö är City Gross fantastisk! Charkdelen är det bästa i hela butiken. Underbar färs! Julköttbulle-färsen är såklart inköpt där! När nu leverdiskussionen är i full gång så kan jag också rekommendera deras inälvsmat - där finns allt. Bra priser också.
Fick ett brev från ICA Maxi i Nacka idag där högsta hönset, Mats Nilsson, nästan gråter och är JÄTTEledsen över det som hänt. Lovar bot och bättring etc etc. Men han skriver också att det är hans eget fel som gett "felaktiga instruktioner" till sin personal.
Du har jävligt rätt i det, min gode man!
I Malmö rekommenderar jag gärna Gejo Kött. Lite småklurigt att hitta dock, ligger vid Erikslust, snett mittemot risiga Ica Malmborgs - passande nog. Bra kontakt med gårdar, lätt att få udda detaljer som tunga och inälvor, trevliga killar dessutom. Annars finns det slakteributiker i Kbh som är förträffligt fina faktiskt. Min favo ligger på Vaernedamsvej, bredvid krogen Le Trois Cochon. Men hittills har jag inte sett något som klår en engelsk slakteributik. Shanks från späda brittiska lamm, my god, det blir inte bättre..
Nja, det är väl inte helt sant Lisa. Min slaktare t.ex får sitt kött från Piemonte där det bästa köttkreaturen finns och det kan ju inte direkt kallas närslaktat. Fast då är det å andra sidan fraktat så det är ett djävulens val eller hur?
Torgboden nere i Falsterbo har en väldigt bra manuell köttdisk med trevlig personal.
Köttboden i Trollbäcken är nog en av dom trevligaste butiker jag varit inne i i hela mitt liv. I tiitskåpen hänger biffstockar och mognar så man kan se att det är shysst. Styckningen sker i allmänhetens åsyn. Dom maler all färs direkt till varje kund. Det är väl enligt mig det bästa sättet.
KÖTT SUGER.
BÅDE RENT ALLMÄNT OCH VÅR JORD.
ATT ÅTERANVÄNDA FÄRSEN= MINSKA TRYCKET AV KLIMATPÅVERKAN (FAKTIST. SJUKT. MEN SÅ ÄR DET)
Ilva: Kolla med vår gemensamma amerikanska bekant som är väl insatt!
Henrik: Jag har inget mot att man säljer färsen billigare när den är äldre och har sämre kvalitet. Eller lagar mat på den vid arbetsdagens slut.
Programmet handlar om fusk, dålig planering och nonchalans mot kunden.
Söder om söder i stockholm håller Fine Food i hammarby sjöstad oklanderlig kvalitet på köttet. Dyrt, men bara riktigt bra kött. Färsen mals när den köps. Det rökta sidfläsket är gudomligt.
Tack för tipset om Köttboden i trollbäcken, den ska jag genast prova.
Om du är så besviken på butiken du köper kött i!
Åk till Nynäshamn till Nilssons köttaffär.
Gamla anor, men ack så gott dom säljer.
Sidor