Gammeldags kardemummakaka
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8030","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-455","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"kardemummakaka","alt":"kardemummakaka"}}]]
Inför jul varje år fyller jag en påse med nybakat och hälsar på en gammal dam som snart fyller 80 år. Hon är inte släkt på något sätt men jag ser henne lite som min mormor. Att jag lärde känna henne började med en annons om städhjälp. Jag hade just flyttat hem till Sverige, börjat plugga och ville ha ett extrajobb. Så vad kan man hitta på, om inte hitta städjobb, restaurangjobb eller något annat där man kan styra sin tid efter tentor, föreläsningar och fester. Jag stegade upp i hennes fina våning på Östermalm klädd i cowboyboots, stuprörsjeans, välskräddad kavaj och en filofax i skinn. Damen synade mig uppifrån och ner. När vi pratat en stund frågade hon, kan du städa? Jag förstår att det inte såg ut så, men hon gav mig en chans. Och i minst ett par år städade jag hos henne var femte vecka, plus att vi åkte till hennes lantställe där jag putsade fönster, klippte häcken och allt möjligt annat. Alltid bjöd hon mig på läckra saker och vi hade de mest spännande diskussioner. Mest förknippar jag henne med rosa tulpaner och kardemummakaka från Tösses, hennes största favoriter.
I julas ville jag överraska henne lite extra och bakade en kardemummakaka. Kanske den påminner mer om hastbullar då det är samma typ av konsistens men jag hoppas hon uppskattade min gest och att den smakade gott. Egentligen letade jag efter ett recept av sockerkakstyp men jag gissar att det får jag kreera själv någon dag när andan faller på.
Kardemummakaka
Receptmakare: sju sorters kakor från 1945
Portioner:
Tid:
Sju sorters kakor är en härlig bok då den är en mängd hopsamlade recept från alla delar i vårt land. Jag samlar på olika upplagor då jag vet att de omarbetats för att passa tidsandan. Receptet här är från 1945
- 6 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 2 dl socker
- 2 tsk stötta kardemummor
- 100 g smör
- 2 1/2 dl mjölk
- Att strö på kakan:
- 10 hackade sötmandlar
- 1 tsk kanel
- 2 msk pärlsocker
- Smöra och bröa en medelstor stekpanna eller kransform.
- Sikta eller blanda bakpulver, mjöl och socker.
- Blanda i kardemumman.
- Tillsätt smör och smula sönder det med fingrarna.
- häll i mjölken och arbeta raskt ihop degen.
- Bred ut den i formen.
- Strö sedan på mandel, kanel och pärlsocker.
- Grädda kakan i 225°C.
- Exakt hur länge den ska gräddas vågar jag inte säga. Testa med provsticka efter sisådär 30-40 min.