Ge mig ett E
Mats-Eric Nilsson må spotta och svära. Visst är det underbart med alla dessa rena, ekologiska och naturliga smaker, men jag har fastnat i nostalgins träsk och kräver ett E. Som 70-talist är jag väl knappast ensam om min vurm för Päronsplitt. I sanningens namn var den där vaniljglassen med sin mjöliga vita klegg av vegetabiliskt fett direkt osmaklig. Men den konstgjorda päronsmaken i isöverdraget... Yes.
Jag vill ha den och äga den, den där konstgjorda estern som smakar som päron aldrig gör, men ändå barnsligt somrigt, roligt och inbjudande. Jag vill lägga den i pannacottor, suffléer och creme brylée. Och inte minst vill jag spetsa päronpajen med den. För även om man kan göra storverk med päron tänker jag mig att den tillför en extra dimension av blommig naivism.
Nu återstår att ta reda på E-numret. Och hur i hela friden kommer man över en sådan här pryl om man inte är en tjock färgglad GB-gubbe? Det är dåligt med pipettflaskor laddade med sköna estrar på min lokala Coopbutik.
Kommentarer
Här är produktsidan, men den är inte tillräckligt detaljerad:
http://www.gb.se/iceCreamInfo.asp?icid=40
Maila GB och fråga!
Intressant! Curcumin har nummer E100 och klorofyll-kopparkomplex E141. Bara att lägga nuffrorna i er lokala handlares förslagslåda och sen bida eder tid...
mvh er gamle jmk-klassis
Aromämnen räknas inte som livsmedelstillsatser, och har därför inget E-nummer.
http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/1990-1995/1993_34.pdf
Du kanske hittar svaret här.
Nähä, det går inte att html-länka? Här, menade jag: http://www.saltpeppar.se/blog/?p=2286
Jag missbrukade också päronsplitt som barn. Men konstigt nog smakar samma ester (borde det väl vara) förfärligt i Xanté. Det är just det där friska man vill åt.
Päronisen slukar jag girigt men "vanilj"glassen under?! Den tvingar jag bara i mig för att barnen på fritids inte ska göra som fröken.
Jag har mejlat GB om vilken ester (inget e-nummer alltså utan aromämne, tack Kurt) som det kan vara i glassen, men inte fått något svar ännu. Men om Lisa har rätt och det är samma ester som i Xanté skulle jag bli hoppsan så förvånad. Jag antar att barnsligt oskuldsfulla smaker helt enkelt inte gifter sig med chartersprit.
Abbe, härligt att du tittade in. Och att du rör dig med begrepp som Curcumin. Heder och ära!
Iallafall när det gäller riktiga päron (Bartlett/Williams) är det en 8-9 estrar som står för smaken. I glass kan man misstänka att det är färre estrar, kankse en del andra ämnen, och framför allt nåt som är billigt och tåligt...
Det som brukar kallas för päronester tror jag är ethyl trans-2,cis-4-decadienoate (på engelska). Ingen aning om det är vad GB har i glassen.
Produktsida
http://www.sigmaaldrich.com/catalog/ProductDetail.do?N4=W314803|Aldrich&N5=Product%20No.|BRAND_KEY&F=SPEC
Bara att ring Sigma-Aldrich och fråga om priset!
Detta kanske också är en sida av intresse.
Suck, en länk gick åt skogen. Varför kan man inte redigera sina kommentarer i efterhand, eller i alla fall förhandsgranska!
Svante: kommentarer med länkar tenderar att fastna i moderationslimbo tills nån ser och godkänner dem. Det var nog vad som hände med din också, vänta lite och se så kommer den nog fram...
Svante, tack för det. Men jösses vad de signalerar "Hej, vi är det ondskefulla företaget som dina hippieföräldrar varnade dig för". Jag menar, bara namnet: Sigma-Aldrich.
Med tanke på att kvantiteterna i S-A:s katalog verkar vara i stil med "4kg, levereras i ståltrumma" kan det nog också bli rätt dyrt...
Det går alltså att köpa på eter- och essencefabriken på wallingatan som framgår av länken i min förra kommentar.
I affärer med thailändsk inriktning finns ofta små flaskor med aromer. Den som heter "Amyle Essence" har precis rätt doft. Prova den.
Hoppas det här bara är nörderi.. Ni kan väl inte mena allvar när ni ska spetsa saker med sånt skit..
Ta och köp lite bakböcker av Elisabeth Johansson och få till riktigt goda grejer med Äppel/Päron.
Mitt tips är att ha i pistagenötter och färska Vresrosblad mixat med råsocker. Både blommigt och grönt! Lycka till!
Päronarom som gör att allt smakar smält päronglass finns hos www.borgebykryddgard.se
Mums!
Sidor