Getost hos NK saluhall
Snöblandat regn gör det inte lätt att tänka på getter som just äter det första fina betet i Frankrike men nu har getostens säsong börjat och den varar fram till november. Inne på entréplanet har NK Saluhall dukat upp för nu ska de första getostarna från Mons provsmakas och jag är på väg dit.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7907","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-183","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"338","title":"osttallrik_NK-saluhall","alt":"osttallrik_NK-saluhall"}}]]
Först ut är Mâconnais Frais från Bourgogne. Den är precis som namnet beskriver färsk, endast 10 dagar gammal tillverkad av opastöriserad getmjölk. Osten är handgjord och ostmassan får självrinna vilket gör att den inte är så tät i konsistensen. Honung med tryffel är mycket gott till.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7908","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-184","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"338","title":"lingot","alt":"lingot"}}]]
Därefter testar vi Lingot de St Nicolas, tillverkad av ortodoxa munkar, har en form av en guldtacka. Smaker av "terroir" och vad getterna betat återspeglas i ostens smak. Terroir är egentligen en vin-term men används i det här sammanhanget för att beskriva jordens sammansättning och egenskaper. Det är personlig favoritost hos flera i sällskapet.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7910","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-187","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"338","title":"buchette-de-manon","alt":"buchette-de-manon"}}]]
Bûchette de manon från Provence har en kyndelkvist som dekor. Tillverkare är ett ungt par som förbarmat sig över en nästintill övergiven egendom. Getterna är frigående vilket gör att mjölken och därmed smaken varierar från säsong till säsong. Osten är typisk för Provence och lagras max 2 veckor.
Nästa ost är Tarentais från getter som betar i alperna. Med den här ostmassan "gojsar man runt" säger någon vilket ger en tätare karaktär. Ytan är tvättad och är skrynklig med en aningen tegelröd färg. Endast lagrad i 3 veckor. Den har en tydlig getostsmak som jag tycker om.
Då är vi framme vid sista osten och det är en svartgråost som rullats i aska. Sainte Maure de Touraine. Paret Peltier som tillverkar osten är inbjudna från Frankrike. Traditionen av osttillverkningen sträcker sig så långt tillbaka som till 800-talet. I varje ost ser man ett halmstrå som finns där för att ge den stadga så att den håller ihop. Smak av hasselnöt. Mmmm!
Snart kommer mer om raringarna Peltier, deras gård och osttillverkning.
En härlig start på dagen och regnet har upphört när vi ska iväg på nya äventyr.
Kommentarer
Lyllos dig! Det låter fantastikst trevligt.
Låter som en härlig dag på NK! Gillar verkligen butikens upplägg med att man kan välja sin egen ost/charktallrik och till exempel ett glas Pommeau. Underbart rogivande en stressig lördagseftermiddag.
Oj, vad härligt gott det låter! Lyckades aldrig ta mig ner idag men har med glädje läst din rapport från denna chèvrefestival. Jag har skrivit om chèvre på Katinkas Kitchen med en del recept. Tycker det är en underbar råvara som jag gärna använder. Fransmännen gör ju till och med glass på den i trakterna där chèvre görs i varje gård. Mmmm oh là là. Med vänliga matglada hälsningar Katinka Persson
Johan: Det var dryga timmen med getostarnas värld. Intressant och väldigt gott!
Alf: Ja, jag läste om det på deras hemsida och känner att dit måste jag också gå. Pommeau är dessutom en personlig favorit!
Katinka: synd du missade något.
mmmmmmin melodi!!! Oj oj vilka goda ostar du fått smaka på!
Sidor