Ginger B. Eggnog
Så var vi framme vid fjärde advent. Dagen firade med att släppa några hekto snö även i Skåne. Den ringa snön tog den varma jorden snabbt hand om och smälte den innan barnen hann säga snowracer. Vi är vana.
Men, dagen till ära ska det ju drickas något gott. Och proteinrikt. Eggnog. Jag vet inte vad ni har för förhållande till denna imperialistiska juldryck, men jag har aldrig varit någon större beundrare. Tycker ofta att det smakar lite jolmigt och den tröga konstistensen inbjuder sällan till rejäla klunkar. Dock hittade jag i år ett recept av Jeffrey Morgenthaler som lät betydligt luftigare och fräschare. Mindre ägg, mer mjölk.
För att ytterligare "jula" till det körde jag pepparkakspulver istället för muskot på toppen. Ett lyckat drag. Och även denna söndag i december kunde vi klämma in en julsmak i spriten. Första advent - glögg, andra advent - snaps, tredje advent - saffran, och fjärde advent - pepparkaka.
Så, trots min och min kära hustrus dåliga erfarenhet av eggnogg så så gick vi runt med leende läpparna och varsin stor eggnogmustasch. Drycken blev söt, rund och julig, men ändå med en friskhet och fräschör från de rikliga mängderna mjölk. Se till att servera den riktigt kall, för i takt med att temperaturen stiger så kommer jolmigheten smygande. Det här ska drickas snart igen. Kanske på julafton i Vemdalen. Med riktig snö. Och i nystickade jumprar.
Vi ses på andra sidan.
God Jul & Gott Nytt År!
Ginger B. Eggnog
Receptmakare: Johan karlfeldt i samråd med Jeffrey Morgenthaler
Det här dricker tomten innan han mockar hos Dasher, Dancer, Prancer och Rudolf.
- 1 ägg
- 0,5 dl socker
- 1/4 tsk mald muskot
- 3 cl Cognac
- 3 cl rom (gold)
- 15 cl fet mjölk
- 6 cl vispgrädde
- 1 pepparkaka
- Vispa ägget några minuter.
- I med sockret under fortsatt vispning.
- I med resten och vispa på.
- Kyl.
- Häll upp i glas.
- Mortla pepparkakan till ett fint pulver.
- Häll pepparkakspulvret toppen av eggnogen.
- Servera.
- Önska någon förbipasserande God Jul.
- Fyll på.
Skål!