Glad köttfri måndag!
Jag gillar verkligen idén med en köttfri dag. Mest för att jag verkligen vill att det ska kännas speciellt att äta kött. När man väl äter kött ska det vara en riktig njutning. Lyx. Allra helst skulle jag se fler köttfria dagar, så att jag kan gotta mig i kött när jag har chansen och ändå tycka att jag är en fin människa som inte bara äter kött.
Olle gillar också konceptet. Men han stör sig på att det är just veckodagen måndag. Hans resonemang går ungefär enligt följande:
”Varför måndagar? Måndagen är den tråkigaste dagen i veckan. Den förknippas med att jobbet börjar, kalaset är över, nu är det grå vardag som gäller.”
Jag känner mig kluven. Tänker mig att måndag kanske också är nystartsdagen?
Lite som första dagen på året. Dagen då man ska börja träna, äta nyttigt, förändra sina vanor, prova nya och spännande saker. Det var säkert så folk resonerade bakom köttfri måndag.
Fast måndag är också en rätt tråkig dag, det har han ju rätt i.
Vi kanske borde införa köttfri lill-lördag. Fast när folk går ut och äter är det också något av en inofficiell tradition att äta kött. Få något rejält att bita i. Med någon gräddig sås till.
Och lill-lördag är inte helt fastställt vilken dag det egentligen är. Både tisdag, onsdag och torsdag är kandidater för lill-lördag. Och under fredagsmys är det också lite av tradition att äta kött. Suck. Vilket dilemma.
Varför har vi bundit upp alla veckodagar till kött?
Jag föreslår att vi gör om hela veckans matschema. På studs.
Vad sägs om följande förslag?
Måndagsgrönt
Tisdagsfisk&skaldjur
Onsdagsfågel
Torsdagsquorn/sojakött
Fredagsvilt (kan vara vildväxande grönsaker)
Lördagskalas (fritt fram att välja själv!)
Söndagsstek eller valfri comfort food
Fast jag kommer så klart inte följa det själv. Jag lyssnar alldeles för mycket på min mage.