Ja, nu börjar det dra ihop sig på allvar. Jag tänkte knyta ihop kastanjesäcken med det här receptet på en riktigt god jultårta, en julstubbe, büche de Noël eller Yule log, vilket du nu föredrar. Hemma hos oss är vi faktiskt inte så där jättemycket för efterrätt på självaste julafton, oftast är det julgodiset vi spanat in oss på efter middagen. Men släng upp en sådan här på juldagen eller annandagen, så blir alla glada.
Kakan är faktiskt inte så komplicerad som den ser ut: en hederlig rulltårta med chokladtäcke. Men i och med att du lagt ner lite jobb på detaljerna så kvalificerar den sig till ren och skär julmagi. Det brynta smöret i kaksmeten, fyllningen med kastanjepuré blandat med grädde och choklad och så den snygga barken, som dessutom håller fukten kvar i kakan. Ska den ätas av barn är äppelmust ett bra val att pensla kakan med, annars är förstås konjak en höjdare.
Den petige (jag) noterar dödens triangel i kakans mitt. Den är inte ett utslag av kakans hedniska ursprung, utan en sådan där som kommer av sig själv när man bakat rulltårtebotten i en italiensk ugn, med andra mått än svenska ugnar, och därför fått till en liiite för tjock botten för att den villigt skulle låta sig rullas i de vanliga traditionella årsringarna. Men en sådan ugn har ju inte du, eller hur? Har du ändå det kan du gott spara in ett par matskedar kaksmet.
Som extra julbonus länkar jag upp en del andra julrecept från tidigare år här undertill.
God jul! Ta hand om er, så ses vi ses på andra sidan helgerna.
Julstubbe är en rulltårta som äts runtom i Europa vid jul. I Frankrike heter den bûche de Noël, i Storbritannien Yule log. Fyllningen varierar, men många recept innehåller kastanj som kan smaksättas försiktigt. En liten nypa salt tar ner de allra sötaste topparna och plockar fram kastanjernas smak. Du kan använda färdig kastanjepuré istället för hela kastanjer, och då behöver du inte tillsätta extra socker i fyllningen. Kakan täcks med en "bark" av chokladganache och siktas med florsocker som snö. Dekorera med små svampar av maräng (fäst hattarna med smält choklad) eller marsipandekorationer i form av gröna järneksblad och röda bär, eller något annat du känner för.