Grattis allesammans, i dag koras världens bästa potatispannkaka
Receptmakare: Isobel hadley-Kampz
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Vi är ju några stycken som är besatta av samma rätter här på Taffel. Men när det handlar om något som den perfekt frasiga potatisplätten är det faktiskt inte bara ursäktligt utan självklart, närmast påbjudet. Det finns många frågor på vägen. Ska det vara lök i smeten, vad ska man binda med, hur mycket och vilken olja? Svaren på de frågorna är i tur och ordning: ja, matzemjöl och oliv. Jag tror alltså att jag har hittat dit. Till latke-perfektionen. Eftersom det är Hannukah i dag (glad helg till våra judiska läsare) kändes det passande att publicera det vinnande receptet.
Matzemjöl köpes i Stockholm enklast på Kosherian på Nybrogatan 19 (Man går in via judiska centret inne på gården och man bör inte, som jag gjorde första gången, försöka gå dit en fredagseftermiddag. Man förlorar nämligen snabbt all sin eventuella hedersjudinne-kredd när man glömmer bort att det finns folk som faktiskt firar Shabbat.) Det går att ersätta med fint mortlade watercrackers, men det blir inte samma sak.
- 500 g fast potatis
- 1 lök
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 2 msk matzemjöl
- olivolja att steka i
- Till servering:
- Rökt lax, forellrom, löjrom eller bara klassiskt äppelmos
- Skala och hacka löken fint. Skala och riv potatisen på grova sidan på ett rivjärn, lägg i ett durkslag. Krama noggrannt ur så mycket vätska du kan ur potatisen, blanda snabbt med löken. Salta, blanda ner ägget och matzemjölet.
- Forma plättarna. Detta görs enklast genom att ta upp en liten näve potatissmet i handen och pressa ur, en gång till, all vätska du kan. Gör sedan en liten plätt, ca 1 cm tjock. Lägg plättarna på en skärbräda.
- Hetta upp oljan i en tjockbottnad panna. Det finns olika bud om hur mycket man ska ha, men jag tycker att det blir bäst med mycket, ca 1/2- 1 cm upp på kanten. Den är tillräckligt varm när man kan släppa ner en liten potatisremsa och den omedelbart börjar fräsa. Om det börjar ryka är det för varmt.
- Släpp ner plättarna, ca 4 åt gången. Det beror på hur varm oljan är hur länge de ska stekas, i början kan man behöva ca 4 minuter per sida, mot slutet (med varmare olja), kanske det räcker med 2. De ska vara gyllenrbuna, så lyft med en stekspade och kolla efter 2 minuter.
- Lyft ur dem på hushållspapper för att låta oljan rinna av.
- Om du ska göra många latkes, och vill att alla ska vara varma vid servering hade du vid moment 1 också satt på ugnen på 175°C. När de är klara och avrunna hivar du bara in dem i ugnen tills alla är färdiga.
Kommentarer
Lite som rårakor?
Du menar ju att det är sista dagen i Hanukka idag! Den slutar vid solnedgången i dag.
Helena: Det var jag som dabbade mig och publiceringen blev en dag försenad.
Som rårakor men mångfalt bättre! Tänk på att det här är bokstavligen välsignade rårakor. Och ja, Helena, jag syftade på dagen när de judiska ungar jag känner får paket (de brukar iofs få första dagen också, är det kutym kanske?), men som Lisa säger blev publiceringen en dag för sent. Nåja. Hoppas Gud förlåter oss.
Jag har ätit välsignad omelett, eller ursprungsäggen i den var välsignade, i Italien. Vore nåt att äta välsignade rårakor :)
Sidor