Gravad strömming
Jag är en helt och hållet driftstyrd människa. Det där med middagsplanering håller helt enkelt inte, eftersom jag alltid vill äta det jag "är sugen på". Och eftersom Magnus nästan alltid blir förförd av mina målande beskrivningar håller han med mig. Undantaget är när jag beskriver någon smaskig laxrätt. Då sätter han sig som en envis åsna på bakhasorna och obstruerar allt köksarbete genom att sitta och se ledsen ut.
Men i alla fall. I förrgår var jag alldeles toksugen på gravad strömming och gjorde mig ovän med fiskdiskspersonalen på ICA för ungefär trettionde gången. Jag lovar att de ger mig väldigt fula epitet bakom ryggen, men det försöker jag strunta i. Jag är rätt krävande, frågar om leveranser, fångstområden och utfiskning, kräver att få lukta och i vissa fall känna på fisken. Jag är en riktigt jobbig kund. Men problemet är ju inte att jag kräver för mycket, utan att man ens behöver kräva. Borde inte fiskpersonalen själva ha koll på hur fisk ska lukta, var den är fångad och hur länge den håller?
I förrgår var jag i alla fall i mitt esse. Jag ville ha färsk strömming, inte den stinkande semi-surströmming de packat i lämpliga paket. Efter mycket tjat och en hel del sura miner från båda sidor fick jag plocka av dagens leverans. Det var tydligen tänkt att den skulle stå och jäsa ett par dagar innan den kom ut i butiken. Synd, eftersom den var så härligt nyfångad att det inte ens gick att dra skinnet av den (jo, jag krävde faktiskt att få testa!).
Jag tycker att alla borde ställa krav på fiskdisken. Kräv att få lukta! Kräv att få känna (be om en av de där plasthandskarna de alltid använder - då kan de omöjligt neka!). Kräv bra fisk helt enkelt! Om alla tjatar och bråkar och gör sig besvärliga måste fiskdiskarna bli bättre än vad de är idag...
Jag kom i alla fall nöjt hem med min färska fina strömming och la in den i ättika och salt och riktigt dräglade över morgondagens middag. Bara för att vakna dagen efter och vara sugen på hästentrecote, blåmögelostar och typ allt annat som aldrig simmat i ett hav.
Idiotiskt va?
Men det blev gravad strömming ändå. Någon måtta får det vara på drifterna. Jag bejakade ostsuget genom att köpa hem både Allerum XO och en bit Gamle Ole och tröstköpte en Skåne Akvavit. Och vet ni vad? Det blev alldeles tokgott.
Gravad strömming
Receptmakare: MArgit Richert
Portioner: 6
Tid: 1 dygn
Vill man använda löjrom får man det. Men jag gillar faktiskt stenbitsrom, även om det inte är äkta vara-korrekt. Strömmingen ska ha varit fryst i två dygn inna tillagning, men det struntar jag i. Konsekvens är inte min starka sida.
- Första dagen:
- 600 g strömmingsfiléer
- 1/2 dl ättika
- 5 dl vatten
- 1 msk salt
- Andra dagen:
- 1/2 dl majonäs
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 msk söt senap
- 1/2 dl finhackad rödlök
- 1/2 dl finhackad gräslök
- 1/2 dl finhackad dill
- 1 burk stenbitsrom eller motsvarande mängd löjrom
- saft från 1/2 citron
- några stänk delidas eller tabasco
- till servering:
- knäckebröd
- god ost
- smör
- gärna en nubbe
- Skölj strömmingen och lägg den i en bunke. Blanda samman salt, ättika och vatten och slå det över. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ett dygn.
- Låt strömmingen rinna av i ett durkslag och dra sedan av skinnet. Det går enkelt och alla strömmingfiléer kommer att lossna i två delar. Det är perfekt så.
- Blanda resten av ingredienserna till en sås och blanda ner strömmingen. Kyl några timmar och servera sedan med knäckebröd, ost, smör och en snaps.
Kommentarer
Har aldrig, säger aldrig, gravat eller lagt in sill. Hur konstigt låter det? Man, mattokig, medelålders, sillälskare men inläggningsoskuld. Detta ska åtgärdas. Lovar att testa ditt recept.
Det låter som du har någonting trevligt framför dig! Lycka till!
Iväg till fiskhandlaren!!
På tal om frågvisa konsumenter. När jag frågade en fiskkrämare på Dgk om laxens ursprung svarade han "Irak". Tack för den liksom!
Måste erkänna att jag personligen aldrig riktigt tänt på strömming "gravad" på detta sätt - denna typ av ättiksinläggning gör ju köttet tillagat på ett sätt så man missar den goda "råa" texturen hos sockersaltgravad fisk. Att grava makrill som man gravar lax går ju bra - borde man inte testa det även med strömming? Fast de kanske är för tunna?
Nå, det jag egentligen ville säga var att det är för tråkigt med denna typ av "fiskdiskar" med färdigpackad fisk - instämmer helt. Det är ju ingen lösning att uppmana alla att gynna den lokala fiskhandlaren, för det finns ju inte många kvar. Med det är väl bara att följa din uppmaning och tjatatjatatjata.
Sedan är jag själv bortskämd med att bo i Göteborg, och här finns i alla fall några riktiga fiskhandlare kvar. Fisk skall köpas av män i övre medelåldern med grova händer täckta av frostsprickor och fiskfjäll! Har svårt för de som hanterar fisken med plasthandskar och lätt avsmak....
Om man gör större mängder kan man gärna låta dem ligga kvar i ättikslagen, och sedan ta ut partier som man sedan blandar resp. smaksättning. De håller länge i ättikslagen, men inte speciellt länge i mjölk eller äggbaserade dressingar. Och heminlagd sill/strömming är ju oftast mycket godare än de färdigköpta.
Åh, butikerna måste tycka jag är en krånglig knöl - jag älskar att ställa obekväma och kanske svåra frågor! Det är något som tilltalar mig i det.. Det är ju så få andra som utnyttjar som "rätt" som konsument.
Strömming, jag har aldrig köpt strömming. Känns rätt kaxigt att säga det men här finns förmånen att fiska sin egen strömming :)
Jag kanske borde sätta mig på cykelsadeln till närmaste affär för att känna, dofta & fråga allt som strömmingen bara för att.....köpa ett par hekto?! Det lockar mig... ;)
Fråga 1: Att frysa strömmingen innan, är det för parasitrisken?
Fråga 2: Ättika - då menar du vanlig 12%?
Tack för ett bra och underhållande inlägg! Trevlig läsning & trevligt recept!
Anneli: Det gör du rätt i!
Pär: Det låter ju helt sinnesjukt...
Kalle: Jo, jag förstår vad du menar. Men jag gillar den här texturen _också_. Fast socker/saltgravad strömming låter definitivt som något att testa!
Och ja, tjatatjatatjata är det enda som gäller. Tyvärr.
Kurt: Tack! det glömde jag faktiskt helt att tipsa om trots att jag vet det egentligen. :)
Kari: Åh, fiska egen strömming, det vill jag också!
Och på båda frågorna svarar jag ja.
I senaste Gourmet är där ju en artikel om rå fisk (på Svenska fiskar dessutom). Där skriver de att färsk fisk som smakar bäst är en myt och att i Japan lagrar man fisken någon vecka (lite som man hänger kött här). Den ska lagras vid runt 0-2 grader och smakar mer då.
Vad tror du om det?
Det var intressant och något jag helt missat eftersom jag sällan läser Gourmet.
Jag kan faktiskt inte uttala mig om sanningen i det eftersom jag aldrig stött på fisk lagrad vid 0-2 grader. Den som ligger i fiskdisken är ju oftast lagrad vid 4-6 grader. Det jag kan säga om den är att fisken absolut inte på en veckas lagring vid den temperaturen vilket antagligen har att göra med bakterietillväxt och nedbrytning och allt sådant där.
Kan man tänka sig att det är lite skillnad mellan olika fiskar och beroende på vad man ska använda den till?
Margit - Ja det kan man säkert. Det är väl samma med kött? Det är ju inte alltid man använder välhängd biff. :)
Jag hade inte heller försökt äta en vecka gammal fisk som legat i 4-6 grader kan jag säga...
Jo. Och när såg du "välhängt griskött" till salu senast? Det beror nog väldigt mycket på den ursprungliga fisken och vad den ska användas till. Om fisken ska ätas rå (som ofta är fallet i japan) så kan jag tänka mig att de enzymer som får spelrum vid strax över nollsträcket mörar fisken utan att förstöra den, vilket torde vara en attraktiv egenskap.
Men jag har absolut ingen aning, nu spekulerar jag bara.
Visst är det skillnad på fiskarter.
Gäddan t.ex vinner på några dagars isning.
För att inte tala om sjötunga.
Däremot anges ju att vitling förfars synnerligen snabbt.
Fick helt suverän strömming från årstiderna i torsdags. Stekte lite och gravade lite. Mycket gott. Varför vill man dra av skinnet? Det struntade jag i!
Patrik, det är inte nödvändigt. Men ofta lossnar skinnet mer eller mindre av sig självt när man gravar och det kanske är mindre gott med långa lösa skinnslamsor i inläggningen. :)
har som sagt redan gravat, ska göra enligt din andra dag i kväll, känner för snaps!
Gött! Hoppas det blir bra. Och snaps är alltid trevligt. Själv längtar jag väldigt mycket efter whisky. Får se om jag lyckas lägga vantarna på en Bells idag.
Sidor