Fredag eftermiddag drog årets upplaga av Hack för maten igång på Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad. Lite off kan tyckas, detta det mest anonyma av Skånes fyra hörn. Kanske inte precis mitt i smeten, men absolut mitt i spenaten omgivet av den bördiga Kristianstadslätten. Krinova är Sveriges enda Science Park med matinriktning och har under de senaste åren haft en fantastisk utveckling på den kulinariska sidan.
Under kvällen inspirationspratade bland andra Titti Qvarnström, Bloom in the park, Malmö, och Hervé This, Institut National de la Recherche Agronomique, Paris. Inte mindre än elva företag och organisationer pitchade utmaningar för över 50 delatagare från olika delar av världen.
Mycket uppskattad var pitchen från Absolut Vodka som sökte idéer kring förpackningslösa lösningar. Hur ser en flaska absolut ut utan flaskan? Kan förpackningen integreras i produkten så att, när vodkan är konsumerad har förpackningen försvunnit. Allt för att minska bidragen till världens sopberg.
Eat:em levererade också de en utmaning som satte myror i huvudet (moahaha) på deltagarna. De satsar på att lansera proteinrika produkter på insektsmjöl och vill nu ha hjälp med att utveckla en strategi för att göra inställningen till insektsprotein mer positiv hos potentiella konsumenter.
På söndag presenterar alla tävlande lag sina lösningar och de bästa lösningarna i tre tävlingskategorier får dela på prissumman 50.000:-. Själv är jag mest nyfiken på om någon kommer att använda den nya 3D matskrivaren från CRC Nordic, utvecklad på Krinova, och i så fall hur. I skrivande stund önskar jag mig ett självporträtt i massiv choklad smaksatt med syrsor och sprit, jag behöver ingen förpackning.