Halloween: Pumpaodling i Önsvala
I tidningarna rapporteras om ett minskat intresse för halloween i handeln och visst har det amerikanska firandet kanske inte tagit hela Sverige med storm. Men en säker skara fans har det i alla fall: barnen. Som trebarnsmamma gäller det alltså att infria en del förväntningar den här dagen eftersom byns alla barn kommer att dra runt i horder och hota om bus ikväll om de inte får godis. Jag vet många som är kritiska till den nya halloweenseden och morrar över kommersen. Själv tar jag den med ro. Ungdomar har i alla tider knackat dörr till alla större högtider och tiggt lussegåvor, påskägg och midsommarbidrag. Höstlovet är grått och ruggigt, så varför inte lätta upp tristessen en smula? Det är själva tjusningen att som liten få gå runt i mörkret utan vuxna och att få spöka ut sig hur mycket som helst som gör halloweenfirandet så viktigt. Maskerader verkar vid alla andra tillfällen hopplöst ute nu för tiden när du passerat fem års ålder. Vi handlar aldrig något nytt till utklädningen, jag har gott om svarta paltor att låna ut och så målar vi effektfullt rysliga små ansikten med kajalpenna. Mumiekostym av trasade gamla lakan brukar också duga. Den andra viktiga saken med halloween är pumpalyktorna. Det är också de som blivit det allra mest folkkära inslaget. Vi brukar karva lyktor här hemma varje år, en för varje person i hushållet. Därför vill jag helst inte ha några pumpabjässar, det hade blivit för dyrt. Ska jag få tag i roliga pumpor åker jag därför till mitt favoritställe Önsvala utanför Staffanstorp. På gården i Önsvala har lantbrukaren Lill Jönsson odlat pumpor sedan 1999. Pumporna utgör bara en extrainkomst vid sidan av de traditionella grödorna korn, höstvete, sockerbetor och raps, men på cirka ett hektar mark odlar Lill ett femtiotal olika sorter. Mest prydnadspumpor i olika storlekar, färger och former som säljs till halloweenhelgen, men också en mängd olika matpumpor. Hon bekräftar att intresset för matpumpor har ökat hos kunderna de senaste åren. Lill odlar bland annat den populära butternut squashen, japanska hokkaidopumpor, den färgstarka rouge vif d'temps som nästan ser ut som en stor ost och matklassikern muscat de provence. Just den sistnämnda är lite riskfylld att odla för den har en förhållandevis lång utvecklingstid och pumpaskörden måste bärgas i slutet av september innan den första frosten kommer. Förvaras de bara torrt och svalt kan de sedan ligga och eftermogna och det tjocka skalet gör att du kan lagra dem länge därhemma i en temperatur på några plusgrader. En av de allra vackraste i sortimentet är blåpumpan New Zealand Blue på bilden ovan. Det blådaggiga skalet ser nästan ut som om det bestod av glaserad keramik. Inuti är pumpaköttet läckert mörkorange. Blåpumpor är mycket populära i det australiensiska köket. De går att odla även långt norrut i Sverige eftersom de är relativt köldtåliga. Jag har hittat trådar i amerikanska bloggar där odlare säger sig kunnat lagra blåpumpor i över två år om exemplaren är tillräckligt fina. Vore spännande att prova. Lills egen matlagningsfavorit är den knubbiga mörkgröna vintersquashen Bonbon buttercup (ovan) som nästan ser ut som ett förvuxet ekollon. Precis som det franska namnet antyder är sorten söt och god med ett mjöligt kött som får den att påminna om sötpotatis. De blir mycket krämiga och goda i soppor. Lill brukar skiva dem och baka dem med olivolja i ugnen tillsammans med andra grönsaker. Något nytt pumparecept får ni inte av mig idag, jag måste sticka och handla godis så att jag inte får ketchup i brevlådan ikväll. Men här är en repris på min pumpasoppa med kokosmjölk som jag lagade i fjol.
Kommentarer
Är det någon som testat att superduperlångbaka pumpa, inte bara rosta på hög temp? Har ett svagt minne av att vi fick någon långbakad hokkaidopumpa på Mistral, men minnesbilden är för vag för att jag skall våga stå för den.
Prova gärna och återkom, jag har tokjobbat för mycket på sistone för att göra det själv. Får ta igen mig några dagar, sen så...
Gud vilka vackra pumpor, wow! Årt riktigt fina pumparätter på Gripsholms hotell i helgen, har varit iväg på konferens och förundrades över hur gott det var att gratinera den enkelt med svamp och lagrad ost. Mjam!
Hoppas du bloggar om pumporna, Mikkan. Pumpameny lät riktigt gott.
Spännade pumpainlägg! Den där blåpumpan vill jag ju lära känna nu.
Åh, vilken hemlängtan jag fick av Mikkans kommentar. Gripsholm! Flyttade från Mariefred till Skåne för tre månader sedan och saknar min fina stad oerhört. Har bara ätit på värdshuset en gång dock, men har hört att de konsekvent har goda rätter.
Men gud så spännande med pumporna! Har kollat på pumpor i affären men fått för mig att de allihop är importerade, så jag har tvekat och till slut inte köpt några. Är väldigt sugen på att testa pumpasoppa, har nämligen mig veterligen aldrig ätit pumpa.
Pia: Ja den är väl häftig?
De pumpor du hittar ute i affären är för det mesta importerade, Josefine. Muscatpumpan för att mogna ordentligt och butternuten för att den svenskodlade inte kan konkurrera med importen.
Härliga pumpor! :-) Vi har ju en sort i vårt italienska sortiment som heter marmeladpumpa, som används nästan enbart till marmelad.http://www.gourmetgarage.dk/product.asp?product=463
Något att odla nästa säsong! ;-)Kram Anna
Anna: Spännande, du har så mycket roligt i sortimentet. Rapinin ska in, så mycket är klart. Vi håller på att gräva upp ett nytt trädgårdsland här hemma (hej då gräsmatta) och pumpor vill jag gärna odla. Gjorde sylt på spaghettipumpa förra året, den blev vackert gul och god att använda till kakfyllning: http://skafferiet.taffel.se/2009/11/23/anglaharssylt-och-katalanska-kakor/
när jag bodde i USA firade vi halloween. en masse. parad på 6th avenue, högst genomtänkta maskeradkostymer och fest hela natten lång. det har inte blivit så mycket av den varan sedan jag flyttade hem, kan jag lova. får slå till på en pumpa när jag ska hem till skåne och fira mårten gås hos mina föräldrar, så det inte har gått helt obemärkt förbi.
Ibland kan jag sakna halloweenfirandet när jag var yngre... Ett år var jag en vampyrbiten Uma Thurman i Pulp fiction med nagellacksblod rinnande ner i urringningen. Min bästa kompis var femte elementet.
Skåne tar allhelgonahelgen på stort allvar, den näst största mathelgen efter julen, faktiskt. Mårtensfirandet drar liksom ut på det hela. Så det är nog rätta stället att vara på, Charlotta.
Hej Anna,
Tack för din inställning till Halloween! Tycker att vi inte alltid ska anamma all kommersialistiska högtider som USA bidrar med (tack och lov för att vi slipper påskharen som delar ut äggen - även om den kan vara med på ett hörn) men visst är det roligt att klä ut sig! Dessutom hamnar Halloween så bra i tid, när löven gulnar och sedan faller och pumporna är klara. Har inte bott i Sverige på 12 år och undrar lite hur det ska bli med Halloween i år. Kommer någon att ringa på vår dörr? Men idag ska vi i allafall besöka gården du rekommenderade!
Hejsan! Är det någon som vet öppettiderna på gården i Önsvala i år 2014? Börjar bli sugen på massa pumpor..
Sidor