Internet är bland mycket annat en fenomenal lekplats. Hanna leker med sina vänner, Lisa hyllar kompisar från förr.
HANNA: Alltså nätkompisar, vilka fantastiska människor de är. Man kan sitta och prata med dem oavsett hur oduschad, ful och illaluktande man är, oavsett om man sprider vinterkräksbaciller eller om man bara är på ett sånt där humör när ens en liten promenad till mataffärer känns som en hiskelig resa till MORDOR. Ni vet vad jag menar. Ibland vill man bara inte hänga bland folk, men man vill inte vara helt själv heller.
Där briljerar nätkompisar bäst av allt. Vilka stjärnor de är, speciellt om man uppgraderar från chattande. Eftersom det är fredag, och de flesta av oss vill leka lite, så tänkte jag tipsa om vad jag brukar leka tillsammans med mina nätkompisar.
Jag vill först rekommendera alla tjänster som Skype, gratistjänst där man kan prata online en och en eller i grupp. Alla kommer dessutom tycka att du är en mycket bättre människa om du gör dig besväret att skaffa dig i ett headset. Det behöver inte vara dyrt, ett för kanske 150 kronor på vilken butik som helst som säljer teknik är hundra gånger bättre än den mikrofon som följer med din laptop.
1. Karaoke. Karaoke är superkul, och jag tycker det är mer kul online än i verkligheten. Karaokeparty.com är min favorit, det finns både gratiskonton och betalkonton, och du kan sjunga själv eller med många andra. Att höra hur gräsligt ens chattkompisar sjunger är en förträfflig erfarenhet.
2. Pretend You're Xyzzy. Har ni någonsin hört om kortspelet Cards Against Humanity? Det är ett gruppspel där man får ett antal kort med rätt så, ptja, tvivelaktigt karaktär. Det funkar som så att det läggs upp ett kort med ett påstående eller en fråga, kanske exempelvis: "What did the Fox say?" alla ska lägga ut en av sina kort för att svara på frågan. Du kanske lägger ut kortet: "Projectile diarrhea". Alla spelare röstar sedan på vilket svar de tyckte var mest roligt, och den som har mest rolighetspoäng i slutet vinner. Spelet är absurt, barnsligt och inte för finkänsliga. Det är perfekt för häng med sina nätpolare och ett glas vin framför datorn.
3. Lajva podcast. Märk väl hur jag inte säger att ni ska göra en podcast, då blir det lätt lite jobbigt, men att låtsas som att man gör en podcast, med ett utvalt ämne, med nätkompisar är väldigt roligt. Ni kan också såklart spela in det, gratisalternativ som Audacity fungerar strålande för det. Det finns också ett antal inspelningsverktyg utvecklat specifikt för Skype, det är bara att googla och välja det man tycker om bäst. Välj ut en podcast ni tycker är kul eller jättedålig och kör samma tema, eller kanske ett som ni själva hittat på. Det här är också bra om ni, som 99% av resten av befolkningen, någon gång funderat på att faktiskt skapa en podcast, för allting behöver man öva lite på innan man faktiskt kör igång på riktigt.
4. Plink. Plink är en supermysig sajt där du och vänner kan gå in och göra musik tillsammans. Du behöver inte installera något alls, det är bara att klicka in och köra igång. Det är väldigt kul att göra det här i grupp, även för någon som inte kan så mycket om musik.
Mycket nöje, ha en trevlig helg!
LISA: Nätet har inte bara gett mig många av mina bästa vänner. Dessutom har jag fått en förträfflig äkta man (och två fina bonuspojkar på köpet.) Ändå är jag feg, mainstream och har inte koll på coola sajter. Jag rör mig ängsligt mellan Facebook, Twitter, Netflix och Google. Youtube, förstås. Jag inser att det här är nätets motsvarighet till Big Mac & Company. Säkra kort, moraliskt tveksamma. De flesta av de vänner jag lärt känna genom bloggandet har gått vidare, men i bland besöker jag deras bloggar, vissa är snudd på spökskepp men med gamla skatter, och minns hur det var när nätet var jungfrulig mark. Här kommer en liten nostalgitripp till mina nätkompisar!
1. Tre tjejer i köket
Den äldsta levande matbloggen. Fortfarande en liten oas med säkra recept och mysig atmosfär..
2. Isobels verkstad
En av sveriges bästa politiska skribenter har skrivit självutlämnande, vasst och träffsäkert om politik och själssmärta. Dessutom en rackarns bra matskribent (finns det något hon inte kan skriva om?) som först blev en vän och sedan värvades till Taffel.
3. Smaskens
Långkokens okrönta drottning. Mustig, robust och okonstlad mat.
4. Bröd-Martin
Mannen som lärde Sverige baka med surdeg på enklaste vis. Med oändligt tålamod svarade han på läsarfrågor. Mycket att lära bland de gamla inläggen.