HANNA: 2016 har dubbats som det värsta jävla skitåret någonsin. Det kan man ju förstå, flera artister som ligger människor nära om hjärtat har dött, vi har sett rasistiska och fascistiska faktioner växa och tonläget på internet känns värre än någonsin förr. Förutom det – Jordklotet håller på att gå åt helvete, och ingen tycks orka göra något åt det. Fan, det känns inte som att något man gör spelar den minsta lilla roll. Man kan lika gärna lägga sig ner och dö och skita i allt.
Eller?
Faktum är, att även om mycket är skit, så har vi också sett positiva framsteg under 2016.
Ozonlagret har visat tecken på att det faktiskt reparerar sig självt. Detta är tack vare globalt samarbete som resulterade i ett stopp för klorfluorkarboner 1989.
Tyskland har bestämt att bensinbilen ska fasas ut helt till år 2030. Tyskland investerar inte mindre än 9,2 miljarder kronor för öka antalet elbilar i landet till 4 miljoner inom 4 år. Men det är inte bara Tysklands regering som skjuter till pengar här, utan även deras biludustri. Alla som väljer en elbil framför en bensin- eller diesieldriven bil får ett bidrag på 36 700 – hälften betalas av bilindustrin.
Även i USA, där Trump har anlitat en klimatskeptiker som ansvarig för miljöfrågor, så ser vi tack och lov människor som gör ansträningar för klimatet. I Kalifornien t.ex. så är inte mindre än 6 miljoner hem helt försörjda med solkraft.
Förutom det så har otroliga skett inom cancerforskning, alzheimerforskning, forskningen inom HIV har nått stadiet att man börjat vaccinera med goda hopp, tigerpopulationen växer äntligen igen, Indien har byggt världens största solkraftverk och till och med gaminsfären drar sitt strå till stacken med initiativ som Gaming For Good.
Jag hoppas att vi kan slänga den här känslan av hopplöshet i papperskorgen och inleda 2017 med ett gott självförtroende. Jag hoppas vi kan komma ihåg att sprida framsteg, inte bara misslyckanden. Vi människor behöver det, för vem orkar kämpa om allt bara går åt helvetet?
LISA: Två saker som förvånat mig positivt senaste åren är den snabba utvecklingen av solkraft, som nu framstår som ett realistiskt alternativ till och med i solfattiga delar av världen. Det andra är hur snabbt idén med en mer växtbaserad kost slagit igenom. Även om det främst har skett i vissa kretsar märks trenden tydigt i skolorna, där allt fler väljer att äta vegetariskt och vegetariska alternativ ofta serveras som en självklarhet.
Jag tänker varken diskutera jordbrukspolitik, näringslära eller ideologi just nu. Jag ska berätta vad du som privatperson har som omedelbar nytta av att laga veganskt. Jag börjar med att prata om mitt favoritämne: mig själv. Skälet till att jag en gång läste till dietist är att jag alltid älskat problemlösning. Fettfri mat, proteinsnål mat, glutenfritt. Alla har de varit utmaningar som utvecklat mig som matlagare. Veganmat är det absolut roligaste att laga. Det är en gåta med oändligt många svar, en utmaning med oräkneliga dimensioner. Och det är möjligt, till och med troligt, att du som är köttälskare har de största förutsättningarna att bli en hejare på att laga veganmat. Du kommer nänligen inte nöja dig med att plocka bort animalierna och gilla läget för att du räddat livet på en gris. Du vill ha det gott och mättande också. Vill du ha inspiration? Darlingarna på Serious Eats vet hur man brassar veganskt. Ottolenghis recept övertalar de flesta vegotvekare (både vego och vegan).
Vilken lallare som helst kan fixa till en köttbit med sås så att de flesta blir nöjda. Men när alla dina paradnummer är bortsopade från repertoaren och du står där med en tabula rasa och ska sätta en middagsmeny, det är då du får lyfta dig själv i håret. Hoppa över mytomspunnen raw food som mest består av en massa fancy långväga ingredienser med stor klimatpåverkan. (Men hämta gärna inspiration därifrån.) Först när du kan laga smarrig och mättande mat baserad på rotfrukter, baljväxter och annat klimatsmart kan du kalla dig mästermatlagare.
Några andra saker som gör mig glad just nu:
- Scandinavian Organics är företaget som tar hand om uttjänta ekologiska värphöns och gör fantastisk buljong, hyfsade köttbullar och en mycket bra hönsfärs. Hönsbossen Nils Wetterlind har precis som jag en kärleksaffär med judisk kycklingsoppa. Köp deras fantastiska produkter!
- Om jag flyger de närmaste åren blir det till Parabere Forum och träffar kvinnliga kockar och producenter från hela världen. Inom matvärlden dyker det upp allt fler nätverk för att skapa möjligheter inom matbranschen.
- Alla eldsjälar som jobbar med minskat svinn och mer vego inom kommunerna. Var just moderator på en rapportering från VEGA där man arbetade med elevinflytande för att minska svinn i skolor och att få elever att äta mer vego.
- Luxemburgs premiärminister har gift sig med sin pojkvän. Jag ÄLSKAR politikromantik.
- Mest glad är jag för att media äntligen börjat bråka om klimatet. Journalister och krönikörer har varit helt sorgligt sena på bollen. Kulturskribenter, politiska krönikörer och, för all del, matskribenter låtsas som det regnar och facebookar bilder från ideliga flygsemestrar och presstrippar av tveksamt värde. Förlåt! Glädje var det … Nu händer det!