Har man ägg så har man mat
Kylskåpets främsta stjärna. Ägg!
Helt ostraffat den främsta räddaren i nöden. Ägget är min hungers bästa vän. Här får du tre recept från tre olika länder som vederkvicker din själ och stillar din hunger.
Japan
Mjukkokt ägg i misosoppa med tofu och wakamealger
Det här receptet är egentligen rätt enkelt. Misosoppan kokas enligt uppgifterna på paketet. Äggen är så kallade mjukkokta ägg som får en känsla av silke då de kokas i 65 gradigt vatten i 45 minuter. När vattnet är 65 grader befinner du dig i den temperatur då vitan precis koagulerar och gulan blir krämig. Använd en bra termometer, en ugnstermometer som gärna är digital.
- 4 portioner färdig misosoppa (finns i portionsförpackning i asiatiska hyllan)
- 4 ägg
- Hetta upp vattnet i en kastrull som rymmer ett äggpaket och värm till 65 grader, reglera temperaturen genom att dra kastrullen delvis från plattan och ha en tillbringare kallt vatten för att ta ner temperaturen om det blir för varmt. Riv av locket till äggkartongen och tryck ner hela kartongen i vattnet, lägg en assiett ovanpå äggen för att hålla dem under vattnet. Håll nu koll i 45 minuter så temperaturen håller sig på 65 grader. Det är värt det!
- Efter 45 minuter sköljer du äggen i kallt vatten, knäcker dem och ut kommer en silkeslen äggvita med en krämig gula. Lägg äggen i individuella serveringsskålar och häll misosoppan över.
Ryssland
Pocherat ägg på rågbröd med ugnsbakade rödbetor och paprikamayonnaise
Ryska ägg är egentligen bara kalla, kokta ägg med mayonnaise och hackad paprika. Jag har utvecklat lite... Tips: Håll ingedienserna rumstempererade när du gör mayonnaien. Om majonnäsen skulle spricka får du ihop den genom att hälla 1 tsk vatten i en bunke och vispa ner den spruckna mayonnaisen (funkar även utmärkt med bearnaise och hollandaisesås!)
- 2 medelstora rödbetor
- olivolja
- grovt salt
- 2 paprikor (färg efter humör)
- 4 ägg
- gräslök
- 4 tunna skivor rågbröd av dansk typ
- Mayonnaise:
- 1 tsk fransk senap
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 äggula
- 1 dl rapsolja
- salt
- vitpeppar
- Skölj rödbetorna och lägg dem i folie med lite olivolja och grovt salt, förslut folien och baka i ugn 20o°C i 45 minuter.
- Rosta paprikorna genom att lägga dem hela i samma ugn som rödbetorna men ta ut dem efter 20 minuter.
- Lägg paprikorna i en försluten plastpåse i tjugo minuter sedan är det enkelt att dra bort skalet och skära dem i 1 x 1 cm fyrkanter (ta bort kärnor och vita mellanväggar)
- Slå en egen mayonnaise! I en skål: äggula, fransk senap och rödvinsvinäger, vispa ihop och vispa ner oljan först droppvis och sedan i en fin stråle.
- Avsluta genom att smaksätta med salt och peppar.
- Perfekta pocherade ägg får du genom att använda riktigt färska riktigt kalla ekologiska ägg.
- Koka upp rikligt med vatten i en gryta.
- Sätt igång en ”tornado” genom att med hjälp av en stor sked sätta vattnet i cirkulation (som när det sista vattnet snurrar ur badkaret) med vattnet fortfarande snurrande knäcker du äggen ett efter ett i ”stormens öga”.
- Låt äggen sjuda i tre minuter och plocka upp dem med en hålslev, lägg dem på en fuktig tallrik i väntan på uppläggning. Doppa äggen hastigt i sjudande vatten om de blivit kalla.
- Uppläggning: Skala och skiva rödbetorna, lägg några skivor på en skiva rågbröd. Lägg ägget ovanpå rödbetorna. Blanda paprikan med mayonnaisen och skeda över. Toppa gärna med hackad gräslök.
Sverige
Äggsallad med rökt lax, pepparot och dill i strut
Jag skulle naturligtvis krångla till det lite genom att forma en kompakt strut av ugnsfolie för att sedan rulla upp tunnbrödet i en strut runt folien och torka det hela i en 100-gradig ugn tills jag fått en torr strut. Men du kan naturligtvis ha en mjuk strut också.
- 4 ägg kokta 5 minuter med äggen i det kalla vattnet från början
- 100 g kallrökt lax i små kuber (perfekt att använda restbitar från en större lax)
- Färskriven pepparot efter egen smak
- Finhackad dill
- Färskpressad citron
- Salt
- Vitpeppar
- Små runda mjuka tunnbröd
- Skala och grovhacka äggen, den krämiga gulan kommer att binda ihop ”smeten”
- Blanda med laxen och riv ner pepparoten (använd gärna ett laserskuret rivjärn!) till önskad smak.
- Tillsätt rikligt med hackad dill.
- Smaksätt med citronjuice, salt och vitpeppar.
- Fyll strutarna precis innan servering så de inte blir ”soggiga”
Kommentarer
Mmmm, paprikamayo. Gillar endast paprika helt färsk eller tokgrillad så den blir mjuk och söt.
Apropå mayo-räddningstipset ska vattnet vara någon speciellt temperatur eller spelar det ingen roll?
Bra Emil, vattnet skall vara kallt.
Grymt tips med "stormens öga", det måste jag testa!
Lite onödigt vetande: Hade du skrivit detta recept i Jämtland hade rubriken varit ”Äggsallad med rökt lax, pepparot och dill i stut”. Stut är nämligen det namn som används för en ihopvikt (strutformad) tunnbrödsmörgås där.
Paprikamayon lät för övrigt väldigt god. Måste provas!
Om man är rädd för att maten är slut och ska leva på vad som finns i kylskåpet är jag helt säker på att alla har gräslök, kallrökt lax och misosoppa hemma? Vi glesbygdsbor gör nog en omelett om maten är slut, och vi inte fått skjuts till stan av valfritt inavel med tillhörande banjo :)
// Ordförande
Håller med Peter, måste testa stormens öga. Blir mycket nyfiken på de silkeslena äggen också. Jag äter sãkert 2-3 ägg om dagen, kan ju vara fint med lite tillagningsvariation! :)
Sidor