Det finns ett före och det finns ett efter. Jag talar om när en ny råvara kommer in i ditt liv och du aldrig ser tillbaka. Om du tillhör de äldre minns du kanske när fransk senap kom in i ditt liv. Är du lite yngre kanske ögonblicket när du för första gången upplevde det mirakel som sker när fisksås skvätts i en medioker sås. Vad sägs om att ge ett sådant ögonblick av stilla förundran i julklapp? Att laga mat med koreansk chilipeppar (kodjokaro/gochugaru) för första gången är nämligen just det. Den är mild, fruktig, en liten aning rökig och helt och hållet underbar. Ofta ganska grovmald vilket gör att den behåller smaken bättre än när den är i finmald.
Den bästa köper du på koreanska mataffärer, t ex på Luntmakargatan i Stockholm. (Passa på att köpa lite av deras fina hantverks-kimchi samtidigt!) Den billigaste sorten köper du i vilken välsorterad asiatisk matbutik som helst, samma eller en liknande chili men odlad i Kina. Du känner igen den på den skarpt röda färgen och de gigantiska förpackningarna. Köp en bautapåse, ett gäng fina burkar och rita fina etiketter. Vips har du löst problemet med att ge en riktigt uppskattad klapp som inte kostar skjortan! Om du vill ge en finare klapp kan du komplettera med Det godaste jag vet, min senaste kokbok. Där används flingorna flitigt. Om du köper chili åt dig själv kan du frysa in den i småförpackningar, vacka den gärna!
Slå på större än stort? Komplettera presenten med fler sorters chili och heta såser. På Hötorgshallen kan du köpa många olika skojiga chilisorter på bland annat Latinamerikanska livsmdel. Kanske urfa, det vill säga lätt rostad mild chili med mustiga toner?