Hollywood, Mirza ghasemi och Krigskorrespondenten
Drömmen blev verklighet, äntligen blev det av att äta på Hollywood. Patrik njöt i fulla drag av sin chelo kebab kobideh, grillade köttfärsspett och tomater med ris, nybakt bröd och så den råa löken som hör till. Jag tog ett vegetariskt alternativ, mirza ghasemi (se recept nedan), en härligt rökig rätt av grillade auberginer, tomat, vitlök och ägg, med ett generöst fat fluffigt ris. Jag sneglade mot bordsgrannen som åt baghala polo, bondbönsris med lamm. Det gröna dill- och bondbönsriset lockar mig såklart mer än lammet så nästa gång kanske jag beställer det och skänker lammbenet till en kompis. Avslutningsvis drack jag andaktsfullt mitt te i glaskopp, starkt men mjukt, så som persiskt bryggt te är när det är som bäst. Lycklig.
Vid ett flertal tillfällen har det pratats om att det är dags för en ny "matälskarmiddag" i Malmö, det är ju lite tokigt och kanske lite besvärligt om Lisa ska behöva arrangera det varje gång, hon bor ju faktisk i Stockholm även om hennes arbete med Sydsvenskans matsidor (äntligen!) för henne ner till Malmö ganska ofta nuförtiden. Visst vore det trevligt med en matglädjemiddag i glada nördars lag, kanske persiskt på Hollywood? Jag är en väldigt dålig organisatör men är en lojal deltagare om någon skulle känna sig manad att sammankalla...
Restaurang Hollywood ligger på Lönngatan 24 i Malmö och är perfekt placerat mellan mitt hem och Bragegatan/Ystadvägen där större delen av det intressanta konstutbudet i Malmö finns. På KHM (Konsthögskolan i Malmös galleri) visas just nu en utställning av Maria Lusitano som ni måste passa på och se nu när det är sista veckan. Videoverket Krigskorrespondenten är en konstnärs analys och en mammas berättelse om våld, historieskrivning och historiska och populärkulturella krigsskildringar, med fina animationer gjorda med hjälp av Simon Möller. Maria Luisitano visar också sina efterforskningar inför filmen i en bok i digitalt format.
Maria Lusitano är en portugisisk konstnär som bor i Malmö, hon arbetar huvudsakligen med video och foto. Besök hennes blogg för mer information om henne och hennes konstnärskap. Examensutställningen visas till och med 30 maj på KHM. Öppet tisdag - söndag 13.00 - 17.00. Ystadvägen 22 A.
Genvägarnas mirza ghasemi
Receptmakare: Sofia Gustafson
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Mirza ghasemi kräver lite förarbete med att grilla auberginer men som tur är så har Sera bra färdiggrillade på glasburk och burktomater i skåpet duger bra när man inte har handlat färska tomater på ett tag.
- olja till stekning
- 1 vitlök eller så många klyftor du vågar, finhackade
- 1/2 tsk gurkmeja
- 3/4 burk grillade auberginer
- 1 burk hela skalade tomater, hackade
- salt
- 4 ägg
- svartpeppar
- Fräs vitlöken i generösa mängder olja, precis när vitlöken börjar få färg tillsätter du gurkmejan och fräser vidare i en halv minut.
- Rör ner auberginerna och stek en stund. Rör ner tomaterna, salta och stek under omrörning i cirka tio minuter, tillsätt mer olja om det behövs.
- Knäck ner äggen i blandningen, låt dem stelna lite innan du rör om och låter dem stelna helt.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Kommentarer
Kul! Det kanske är det här jag skall laga av min burk med Sera-auberginer som står hemma i skåpet och längtar efter att ätas upp...?
Annika: jag tycker att mirza ghasemi är riktigt smarrigt men rörig aubergine går inte hem hos alla tyvärr (^_^). Du skulle också kunna göra kashke bademjan av auberginerna, kall sallad/röra. Du kan ju alltid googla dig fram till recept men antagligen kommer jag med ett snart!
Jag kan 12 eller 13 juni. What about it?
Jag tycker att det vore jättekul med en träff i Malmö! Och av 12 och 13 juni kan jag bara den 12:e.
De dagarna fungerar för mig också. Picknickplanerna ni har i Stockholm låter ju också lockande...
Gott det verkar.
Jag är i Valencia i mitten på juni, så jag kan inte. Jag ska bo hos paellatanten som ska omvända det paellahat som grundades på en kanariöcharter 1996. Fint ska det bli!
Jag skulle jättegärna vilja komma med, är dock i Italien 9-16 juni.
Över helgen den 12 juni är jag i, ta-da, Iran med käften full av the real stuff, men är gärna med nån annan gång. Vi har ju snackat om Hollywood-träff länge, det borde verkligen bli av.
Kinga: Äntligen!
Jaa, hur ska vi göra? Än så länge är vi tre...
Blev det något till sist?
Som sagt så är jag en usel organisatör men om någon är sugen på persiskt nästa vecka så är jag på!
Sidor