Hur länge håller de gröna tankarna?
Jag hade ett samtal med en i Järnagänget vid Saltå kvarn och kom in på hela biten med ekologiskt. Egentligen ville jag prata med honom för att jag var så arg på quinoafrön och ville ha någon at ta ut skiten på. Alltså spottade jag och fräste: "eländiga töntfrön som bara kan funka för snedtändna new age-fetischister och ängsliga gi-damer i Östermalmsvåningar. Vad fan, inte ens peruanerna tycker att det är roligt. De käkar det för att det praktiskt taget är gratis där."
Hur som helst kom vi in på den långsiktiga ekotrenden när jag lugnat ner mig lite. Hans hållning var att ekotrenden kommer att fördjupas och öka och till slut bli en naturligt sammansmällt del av vår matkultur i stället för en trend. Nu hör det ju lite till hans jobb att säga att det inte är en kort trend som kommer att passera, men det var faktiskt ändå ganska skönt att höra. I mina tankar hade jag nämligen målat upp en jobbig vision om hur man i mattidningarnas vårnummer 2012 kan läsa de stora hyllande reportagen om den gigantiska ondbonden som driver fram hastigt och hårt drivna kycklingar: "Det är för att jag har trettiotvå miljoner kycklingar på tolv kvadratmeter och för att de får sätta i sig så många tokiga toxiner som de blir så goda.", säger han kanske.
Eller tomatbonden vars gigantiska tomatväxthus ockuperat varenda kvadratmeter av Holland: "Titta, vi har genmanipulerat tomaten så att den inte bara är mer tomat än planta, utan den har också fått en rolig bjärt lila färg och konkurrerat ut alla andra tomatsorter på jorden genom att skicka ut sina alfaämnen i luften som steriliserar andra tomatsorter."Skribenten nickar och känner att "Yes, det här ligger verkligen i tiden".
Okej, kanske ingen större risk, men å andra sidan känns ofta en trend väldigt självklar när man är i den, som att den alltid kommer att finnas där.
Kommentarer
Fast just quinoan tror jag är här för att stanna för den är så sabla god! Jag utmanar dig härmed! Jag tänker laga quinoa som kommer att göra dig lycklig. För att inte tala om kanihua. What about i helgen?
Låter roligt! Klarar du det kan du i sanning förvandla vatten till vin. Jag har provat att tillaga i fonder, göra stunsiga sallader av det, you name it. Och resultatet blir alltid ungefär precis lika roligt som en Icakasse full med lecakulor.
Södermanna i Söderhallarna gör ofta väldigt god quinoa. Den bästa quinoa jag ätit där hade grynen (kornen?) sammanbundna med en gnutta chilistark tomatsås - mycket gott, och inte alls menlöst.
Jag tror att ekotrenden är här för att stanna förutsatt att de stora drakarna COOP, ICA och Axfood slutar hymla med vad det kostar att handla ekologiskt. Är det bra att butikerna dumpar priserna på eko-varor så att man "lockar" kunderna att handla eko? Gör kunderna tillräckligt medvetna val och kommer de att fortsätta handla eko om butikerna hade samma marginal som på de andra varorna.
Ett exempel: En normal ICA-nära har 40% marginal som mål överlag. Dvs en korv som kostar 16 spänn kostar ca en tia för handlarn att köpa in. Trots det kan du köpa ekologisk bosarpkyckling för 75 kronor kilot som kostar 65 spänn kilot för handlarn att köpa. Butiken klarar knappt att täcka sin utgift för moms... Ett rimligt pris vore 109kr eller kanske tom mer.
Min fråga är alltså dels vad som händer när handlarna och butikerna vill tjäna pengar på eko-varorna och dels hur många av oss konsumenter som kommer att sätta änglamarks bacon i vrångstrupen när vi inser vad det kostar att vara medveten.
Jag hoppas att vi blir tvungna att behalla ekotrenden eftersom fler lagar och regler for matproduktion och transport formodligen kommer att reguleras till forman for var jord. Det har kanske inte nodvandigtvis med manniskors medvetna val och halsa att gora utan snarare med att vi blir tvungna att betala lite extra for att kopa mat lokalt. Dock tror jag att vi generellt kommer att bli mer medvetna om var miljo och darmed se ekovaror som en naturlig del av vara liv i framtiden.
Sidor