Hurra! Stora journalistpriset till Isabella Lövin
För den som är intresserad av mat har den svenska bokhösten 2007 varit både upplyftande och beklämmande. Upplyftande för att de två allra bästa nonfiction-böckerna båda på olika sätt handlat om mat. Beklämmande för att de, Mat-Eric Nilssons Den hemlige kocken och Isabella Lövins Tyst hav - jakten på den sista matfisken, på olika sätt så plågsamt pekar på konsekvenserna av en industriell syn på föda.
Rökt skinka som säljs per hekto i vanliga delikatessdiskar har fått sin röksmak från kemiskt framställd rökarom, berättar Nilson. Ålen är akut utrotningshotad och har minskat sin potentiella lek med mer än 90 procent på 20 år och ändå minskas inte kvoterna, klargör Lövin. För att bara ta några få exempel.
Ikväll fick Isabella Lövin Stora journalistpriset för sin thriller om den allt mer vettlösa jakten på att fiska upp varje liten torsk, varje spätta, varje marulk. Jag kan inte se en värdigare vinnare. Om nu bara hennes avslöjanden kunde få lite konkret politisk betydelse också. Om vi vill att våra barn ska kunna äta fisk, alltså.
Ladda hem världsnaturfondens guide om vilka fiskar man kan äta. Jag älskar ål, men om den levde på land skulle den vara fridlyst. Att äta den skulle anses moraliskt likvärdigt med att äta vit noshörning. Ändå säljs den i varje svensk fiskdisk. Tidningen Gourmet publicerar denna höst recept med rödspätta och marulk, trots att de är rödstämplade av världsnaturfonden. DN gjorde för bara en vecka sedan en s k smakduell mellan sjötunga och rödtunga, trots att WWF skriver: "Eftersom tungan är antingen överfiskad eller helt utfiskad i stora delar av Europa och fiskas på ett ohållbart sätt bör den undvikas". Tunga tålfiskas alltså och eftersom den lever på botten är det med sådana trålar som förstör bottnarna och tar med sig rubb och stubb, inklusive nära nog alla bebistungor. Det bekommer inte DN. Det är så jävla sorgligt.
Kommentarer
Jag kan bara hålla med. Heja Isabella! Jag har i alla fall fått in att jag i recepten som jag redigerar för Gourmet får påpeka att det finns bättre alternativ. Och passar på att försiktigt försöka påverka kcokarna när jag pratar med dem.
Jag tror ålarnas problem är att de inte är gulliga. Kanske Disney kan göra en insats?
Lisa, påverka inte försiktigt! Det har vi inte råd med. Vi har råd att äta moraliskt och etiskt.
Både ur djursynpunkt och människosynpunkt. Ett hett och bra ämne som vi vill läsa mer om på bland alla matnördat.
Jag såg den där jämförelsen i DN och fattade ingenting! De skrev dessutom att det typ var fritt fram att käka rödtunga (och sjötunga också, tror jag). Hursomhelst, föredömligt inlägg det här!
Måste bara lyfta fram Allt om mat som ett gott exempel i detta sammanhang, då de inte längre publicerar recept med hotade fiskar.
Elin: I princip håller jag med dig, men jag är inte chefredaktör och kan inte ta de besluten.
Jag är anlitad av Gourmet för att redigera recept efter att de är gjorda och fotograferade och då kan jag inte tvinga kockarna att följa min övertygelse.
Jag kan däremot vara tydlig med vad jag tycker, och det är jag. Tyvärr är det dessutom så att folk tar till sig information bäst när man inte häller en hink med ovett över dem utan just informerar försiktigt.
Men du har helt rätt i att jag kan skruva upp en smula. Jag har faktiskt just (uppeldad av dig) skrivit ytterligare ett mejl till chefredaktören där jag förklarat att Gourmet borde vara föredömen på det här området. Och jag har tjatat om det flera gånger.
Jag kan däremot besluta över policyn här på Taffel. Och jag lovar att du inte får se en utrotningshotad fisk i recepten här (utom av misstag).
Ja, Allt om Mat är bara att berömma måste jag säga. De var tidigt ute med det.
Förbaskat bra inlägg!
Jag ryser av stolthet och lycka! Heja redaktören på Gourmet! Heja alla ansvarskännande matmänniskor! Tillsammans gör vi skillnad!
Sidor