I stället för en engelsk trädgård
Jag fortsätter min återfunna taffel-bloggande i tröstens tecken. Det finns ju med förlov sagt en del som gör att man kräver tröst just nu. Främlingsfientlig populism normaliseras i den svenska debatten, regnet öser ner, Nobels litteraturpris till en latinamerikansk makthäcklare och sagoberättare beskrivs som en seger för Sverigedemokraterna. Dessutom är det bara 25 dagar kvar till november.
Då är det extra bra att en sån som Nigel Slater finns. För ett par veckor sedan packade jag förtjust upp hans nya stora bok om frukt ur ett paket från en internationell nätbaserad bokhandel (ett paket som för övrigt också innehöll Stephen Frys självbiografi och Margaret Atwoods senaste postapokalyps - jag gör verkligen mitt bästa för att hålla vemodet stången) och har sedan dess läst om kvitten och fikon och plommon och rabarber och alla andra frukter som kan växa i engelska trädgårdar. Jag vill laga allting. Rapphöna med enbär och päron, tiramisu med färska hasselnötter, kastanjestuffing med marsala (den är paxad till julkalkonen redan). Jag vill dessutom ha en engelsk trädgård. En engelsk trädgård är ibland det jag tänker mig skulle kunna stå mellan mig själv och avgrunden. Jag tänker rosor, valnötsträd, grönsaksängar och kanske en mycket liten krocketplan.
Kanske är det därför jag älskade Slaters förra så innerligt. Den handlade om grönsaker man kan odla i en engelsk trädgård under extremismmysiga titeln A cook and his vegetable patch. Jag vill ha ett engelskt grönsaksland! I den boken finns receptet på fläsklägg i kinesisk-aktigt kryddad buljong. Jag får nöja mig med det så länge.
Fläsklägg i kinesisk-isk buljong
Receptmakare: Nigel Slater (med modifieringar)
Portioner: 3-4
Tid: 3 timmar
Det här är precis sådan mat man behöver när man är sjuk, trött eller bara i behov av allmän uppmuntran.
- 1 färskt fläsklägg
- 1 gul lök
- det gröna från en purjolök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 bit ingefära, ca 5 cm
- 2 msk mörk soja
- 2 msk socker
- 1 msk risvinsvinäger + 1/2 dl vitt vin
- 1 tsk salt
- 1 tsk femkryddor
- 1 bit kanelstång
- 1 stjärnanis
- 1 liter buljong + extra vatten (jag hade fläskbuljong och använde det, funkar säkert med grönsaks eller kyckling)
- 2 msk rapsolja
- andra ingrediens
- Lägg fläsklägget i en stor gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Häll av vattnet och ta upp fläsklägget.
- Medan det kokar hacka lök och purjolök grovt, skala ingefära och strimla, skiva vitlök tunt.
- Sätt grytan på medelhög värme, häll i oljan. Fräs lök- och ingefärshacket utan att det får färg.
- Ha i fläsklägget, samt alla övriga ingredienser. Toppa upp med vatten så att fläsklägget är minst halvtäckt.
- Koka upp, låt sjuda i 1,5 timme. Vänd lägget så att andra delen är nedsänkt. Sjud 1,5 timme till.
- Vid det här läget ställde jag ut hela grytan på balkongen.
- Fetta av. Buljongen är vid det här laget ljuvligt geléig. Värm upp igen och undersök om köttet faller sönder. Det ska det göra. Låt annars sjuda en halvtimme till.
Till servering
- 1 stor rotselleri
- 2 små potatisar
- 30 g smör
- salt
- Skär potatis och rotselleri i kuber, koka i saltat vatten. Mosa grovt och ha i smör.
Servera i halvdjupa tallrikar, en klick rotsellerimos, en skiva kött och buljong runtom.
Kommentarer
Vietnamesisk variant med buljongkokta ägg.
http://matgasten.taffel.se/2009/06/15/vietnam-i-repris-souvenir-cuisine/
Har ätit i Bangkok, och även själv tillagat en thailändsk variant.
Gott.
Låter chockerande gott. Har en egen lite liknande variant snart i Sydis. Fast den äter man med nudlar.Över huvudtaget kan fläsklägg lagas på så många andra sätt än rimmad. Man glömmer lätt det.
Helt med dig, Isobel, jobbar på drömmen. Ett eget nuttery http://bit.ly/bq4soV borde nästan vara en mänsklig rättighet?
Boken hamnar genast på önskelistan. Nigel Slater har varit en favorit sedan sent 90-tal, obegripligt att inte en enda bok översatts till svenska och inte en enda BBC_serie med honom hittat hit?
Receptet låter dessutom helt strålande gott!
Sidor