Insidertips: Bli en proffsätare!
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9502","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"252","alt":""}}]]Jag har alltid älskat att gå ut och äta. Som ettåring dinglade jag med benen på Operakällaren och petade snällt i mig de små mängder löjrom pappa la på min assiett. I lågstadiet skrek jag i högan sky om jag inte fick följa med ned på hörnet när mina föräldrar skulle ta ett glas vin. Idag jobbar jag påtvåstjärniga Edsbacka. Förra sommaren blev jag bjuden på stjärnkrog i Köpenhamn. Tågresan från Malmö tycktes ta en evighet, det pirrade i hela kroppen och jag var totalt oförmögen att sitta still. Vi möttes av ett underbart leende, två glas mousserade och blev förda till bordet. Rätterna var sjutton till antalet och i början så små att de kom ut i grupper om tre. Tillagningen var perfekt, porslinet spexigt. Multen med mangold- och apelsinsallad smalt i munnen och jag kunde bara inte låta bli att sippa lite på min Tokaj Friuliano efter varje tugga. Vår servitör kunde svara på alla frågor, bytte ut servetten när jag reste mig och på toaletten var pappret vikt och handdukarna uppvärmda. Men när jag fyra timmar senare, mätt och belåten, lämnade restaurangen var det ändå något som saknades. Jag hade fått för mig att jag skulle få uppleva de senaste trenderna inom italiensk matlagning och missat att restaurangens tonvikt låg på tradition och råvaror. Hade jag läst på hade jag sluppit den lilla besvikelsen och bara njutit. Här följer lite tips på hur du får valuta för pengarna. Mat är inte bara det du stoppar i munnen, du köper en upplevelse och kan välja mellan allt från klassisk fransk matlagning med servitörer i pingvindräkter till bistromat i Moulin Rouge-miljö och molekylärgastronomi i kala källarlokalen. Det gäller att hitta det som är rätt för dig.
Hemsidan: En vägledning
Är du sugen på en romantisk afton med din älskade och möts av ett flashigt svartvitt bildspel till nio tiondelar beståendes av knubbiga kockfingrar och mystiska kreationer kanske du ska fortsätta leta. Får du inte rätt känsla av stämningen hemsidan målar upp är det bara att glömma just den krogen.
Telefontider
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9503","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"251","alt":""}}]]Du kanske är ledig på kvällarna och har all tid i världen att planera dina restaurangbesök, men personalen har det oftast inte. För det mesta är det samma människor som tar hand om gästerna som svarar i telefon. Har du riktig otur kommer ditt samtal när 20 suffléer ska ut och signalerna retar gallfeber på servisen. Så vill du vara säker på att få bästa service ringer du på eftermiddagar istället.
Gluten, laktos eller vegeterian?
Har du speciella krav på maten gör du bäst i att förmedla dem så tidigt som möjligt. Visst går det att lösa på plats, men med lite betänketid följer ofta mer spännande rätter och valmöjligheter. Besöket kostar en slant så ge köket chansen att lägga ner lika mycket tid på dig som på alla andra. Glöm inte heller att du på finkrog ofta får små bonusrätter så även om du har en färdig meny i huvudet skadar det inte att ge personalen den där extra lilla informationen.
Affärsmöte eller utekväll med tjejerna?
Fart och flärd och tätt ihopsatta bord är kanske helt okej om du ska äta med vänner men när känsliga ämnen ska avhandlas är avskildhet mer önskvärt. Alla restauranger har bra och mindre bra bord, var specifik, man får ha önskemål.
Helgnöje eller uppiffad torsdag?
Alla älskar att gå ut och äta under helgerna. Du är ledig dagen efter, du kan ta ett långt bad innan du ger sig iväg och har obegränsat med tid till att välja klädsel. Men eftersom alla tänker likadant är lördagar ofta fullbokade. Så boka i tid! Har du valt restaurangen för att konceptet lockar och du vill veta vad den går för är det säkrare att satsa på veckodagar. Det är mindre att göra för köket - vilket oftast innebär färre missar. Detsamma gäller för servisen, så var inte rädd för att störa, passa på att ställa frågor, kontakten med gästerna är den roliga delen av yrket.
Vinexpert eller bilförsäljare?
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9504","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"251","alt":""}}]]Det finns för- och nackdelar med vinlistor tunga som tegelstenar. Vinintresserade gäster får ett stort leende på läpparna och bläddrar gärna långt in på varmrätten. Vill du bara ha en juste flaska rött får du antagligen bara ångest när servitrisen tittar på dig med förväntansfull blick. Det är här sommelieren kommer in i bilden. Visst är det kul med exklusiva årgångar och sällsynta produkter, men jobbet går ut på att göra gästen nöjd, så ställ krav utan att känna dig dum. Ange prisklass och berätta gärna vad du brukar dricka. Ju mer information desto lättare att hitta en flaska du verkligen kommer att tycka om. Men lyssna på vad som sägs. Självklart kan du få en Shiraz från Australien till din piggvar om du absolut vill, men sommelieren har faktiskt smakat rätten och vet vad som fungerar.
En nio-rätters eller à la carte?
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9505","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"223","alt":""}}]]Om restaurangen inte utgör kvällens sista mål ska du ta dig en funderare innan man beställer en större färdigkomponerad avsmakningsmeny. Det är många olika smaker och mycket mat. Det samma gäller vinpaketet. Låt dig inte luras av de stora glasen. Det är mer i än du tror. Nio rätter senare är du med hjälp av fördrink och avecen till kaffet mer berusad än du tror. Varför äta nio rätter när du inte minns dem efteråt? Berätta om dina värsta beställningsmissar eller tips i vår diskussion. Och passa på at berätta om krogars tillkortakommanden när du ändå är i farten.