Inte längre helgskinka
När jag för ett par veckor sedan smygstartade och kokade säsongens första rimmade skinka hette den jag hittade på Vivo Klippet "Helgskinka". Den kom från Nibble gårdsgris som ju är glada grisar tillgängliga på vanlig affär, om än utan lika beroendeframkallande bilder som dem här vid sidan. Jag tillkallade någon ur personalen och frågade vad som skilde den från det som kallas julskinka. "Ingenting" svarade han allvarsamt, "det är bara olika namn." Jag kokade julskinkans omdöpta släkting enligt det här receptet och den blev lika god som vanligt. Det kan vara det bästa skinkreceptet någonsin.
Ändå är jag inte nöjd, ändå tänker jag imorgon testa en ny variant ur Feast, där spadet består av hälften äppeljuice, hälften cranberry-juice och kryddas med kanelstång och kryddpeppar. Nu har skinkan bytt namn. Nu är det julskinka. Jag återkommer med besked om recepet var lyckosamt (och när jag lärt mig lägga in recept här publicerar jag både det gamla och det nya).
Kommentarer
Man undrar exakt när den där magiska tidsgränsen går. När helg blir jul.
Om du kokar den i coca-cola så bara MÅSTE du rapportera! jag ska inte skriva något elakt omdöme för att du gjorde det - jag lovar!!!
Jag har självfallet redan kokat skinka i cola. Men det blev, ärligen, sådär. Lite för sött för min smak. Och, framförallt, relativt oanvändbart spad. ciderskinkan ger ju den mest fantastiskt skinkäppliga grund för soppor och jag hoppas att äppel/cranberry ska ge något liknande.
Jag skulle säga att "helg" blir "jul" vid första advent. Det är ju då julkonserter börjar, julbord börjar avätas och julskyltningen har premiär. (Och det är därifrån inget veckoslut är helg i den lediga betydelsen, för det enda man gör är julförberedelser...)
Hmm. Fast det stämmer inte med skinkorna. Redan i förra veckan hade helgskinkorna tranformerats till julskinkor.
Coolt, med coca-colan. Jag har tittat på receptet och undrat om jag ska försöka. Jag har kokat skinka i äppeljuice men cider blir kanske bättre. I övrigt föredrar jag julskinkan ugnsbakad och har aldrig experimenterat så mycket med att koka den.
Appråpå Coca-Cola åt jag CC-glacerade revbensspjäll på Puck i Haag för en massa år sedan och det var sött och kladdigt men skitgott.
Får jag tipsa om Dr Pepper. Alltså den är ju inte kokt i Dr Pepper utan glacerad, men nog borde man kunna testa att koka också. Jag gillar nog inte Dr Pepper, men man vet ju aldrig.
Kommer inte helgskinka från grisens framdel alltså bog,därav det billigare priset?
/rolf
Sidor