Hej Lisa, hur känns det att ha publicerat en stark kandidat till Fulast Bloggfoto 2015?
-- Tackar som frågar! Lite nervöst förstås …
Det är inte konstigt. Drev har uppstått för mindre. Har du någon ursäkt?
-- Inte egentligen, jag blev bara lite ivrig. Ville berätta en grej …
Och vad är det som var så viktigt att du struntar i att du skämmer ut dig?
-- Det här med varna mackor. Vi äter det rätt ofta hemma när vi inte orkar laga mat.
Jaha?
-- Jag gillar inte ditt tonfall. Matskribenter är inte mer än människor. Och du har inte smakat mina varma mackor med getost och plommonchutney. Eller vad sägs om lagrad cheddar och hemgjord ajvar? Överbliven ratatouille är förvånansvärt god med lagrad kryddost. På surdegsbröd, helst. Och mycket smör.
Du menar att det är en ursäkt för fula bilder?
-- Titta noga! Ser du det där på ytan? Sesamfrön. Strö över massor när mackan ligger i järnet. Toppa med en skiva kallt hyvlat smör och grilla på! Melonkärnor och andra goda frön funkar också. Eller strö över en massa parmesan eller annan riven ost om du verkligen gillar överdåd. Det blir perverst gott när mackan grillas och ytan blir gyllenkrispig.
Jaja, men du kunde ju väntat lite och tagit en snyggare bild.
-- Jag kände att detta bidrag till världsglädjen behövdes så snabbt som möjligt. Världen ser ut som den gör, men få saker tröstar som en riktigt bra varm macka. Dessutom kanske andra kassa fotografer får lite bättre självkänsla. Du vet: Egen framgång är största lycka, men andras motgång är inte heller att förakta.
Kloka ord! Kan man få recept på den där ajvarn i alla fall?
-- Snart. Lovar.
Snyggare bild då, kanske?
-- Hoppas inte på för mycket.
När jag jobbade på krog kallades ratatouille för råtta. Lättare att stava och mindre förpliktigande. Lite vad som helst kan få åka ner. Rotselleri, ett fint stånd fänkål, finhackad röd paprika … Med riktigt bra grönsaker behövs inga kryddor. Inget förbjuder dig dock att låta en kvist rosmarin eller några fänkålsfrön fräsa med någon minut innan du rör ner ajvar. Bästa ajvarn jag fått tag på i Sverige heter Granny's Secret. Den är ursmarrig i varma mackor. Överbliven råtta är ännu godare i mackorna, förstås! Blanda ner kokta stora vita bönor eller små svarta linser i råttan om du vill ha den matigare för att servera utan kött eller fisk.
Du kan hoppa över försaltningen av auberginerna om du vill. Konsistensen blir lite bättre och aubergeinen suger upp mindre fett, eftersom den kollapsar lite, vilket gör den lättare att fräsa, Men dagens auberginer är inte särskilt beska och det är högst oklart om saltningen hjälper mot beskan i alla fall när auberginen är skuren i små bitar. En bra nonstick-panna underlättar.