När jag ska göra ramen börjar jag med att erkänna mig besegrad. Jag skjuter alla behagliga ramensmakminnen åt sidan och koncentrerar mig på att göra en bra nudelsoppa, utan närmare definition. Utgångspunkten är nästan alltid hemkokt hönsbuljong, här finns ett bra recept. Någon gång i halvåret gör jag ett megakok på höna. Den är sedan barndomen en av mina absoluta favoriträtter. Så snart koket börjar sprida sin doft blir jag lugn och glad, valium i grytform. Den buljong som inte går åt till sås fryser jag sedan in i 4 dl-förpackningar. När det är dags för nudlar tar jag fram en förpackning buljong/person, tinar den i kastrull och gör mitt bästa för att kultivera den med misopasta, soja, mirin, ibland en droppe chiliolja och ibland får ett par torkade shitakesvampar koka med. Därefter får de grönsaker som finns till hands landa i soppskålen. Fryst majs är obligatoriskt. Allt som oftast vispar jag upp ett ägg och rör ner det i buljongen och häller den sedan över grönsaker och kokta nudlar, men finns det istället någon köttrest att lägga i blir det ju fest. Detta lilla konststycke går naturligtvis att göra även på färdig kycklingbuljong men problemet är att de ofta är så salta i sig att det inte går att pumpa på med mison, då blir det för salt.
Snabba nudlar utan snabbnudlar. Ta vad du har av grönsaker, svamp och eventuellt kött och fyll upp en stor soppskål.