Så här års brukar det starta - alla snusförnuftiga råd om hur du ska äta "rätt" för att vara modellsmal, leva för evigt och rädda planeten. Framför allt handlar om att vara smal.
Det värsta bantningsracet drar igång nu efter juldagarna och håller på som mest intensivt fram till semestern, baddräkterna ni vet, för att ta en liten kort paus innan det är dags att "komma i form" efter semestern igen. Men i stället för att räkna kalorier och återigen ägna oss åt en ny superdiet, den kommer en ny varje vår, så kanske vi helt enkelt ska ha ett lite annat förhållningssätt till maten?
Här är en annan typ av kostråd. För dig som har fått nog av de gamla:
- Laga mat. Här börjar allt. Det är över grytorna som du tar kontrollen och skaffar dig kunskap om din mat. Och det är också här som glädjen, lusten och njutningen finns. Tiden? Självklart har du tid att laga mat och om inte är det för att du råkat glömma bort att mat är livsnödvändigt. Gör då maten viktig igen. Halv- och helfabrikaten, hämtmaten och de färdiga matkassarna kan vara bra att ha i undantagsfall, men låt dem inte flytta in i ditt kök.
- Ät tillsammans. En del menar att det är den gemensamma måltiden som gör oss till människor och jag tror att de har rätt. Maten är ett socialt kitt emellan människor. Dessutom är det hälsosamt att äta tillsammans. Det är i ensamheten som vi frossar chokladkakor i stället för riktig mat. Låt inte mikron förvandla familjemiddagen till ensamätande.
- Odla. Odlandet är jordens motsvarighet till kökets matlagning. Oavsett om du harvar med traktor eller påtar i dina balkonglådor så kommer odlandet att ge dig goda råvaror och kunskap om matens ursprung. Och precis som i köket gäller regeln, undvik halvfabrikat så mycket som möjligt, dvs köp inte skördefärdiga plantor.
- Blanda. Dieter kommer och går men en sak verkar hålla i sig, nämligen att blanda, att äta varierat. Ett japanskt kostråd är att försöka äta 30 olika livsmedel varje dag. All mat värderas lika mycket, det är variationen man är ute efter och även om inte siffran 30 är ett magiskt tal, så kan det vara värt att räkna hur varierat man äter under en dag. Det är svårt att komma upp i 30.
- Svälj inte allt. Det finns många företag som lever gott på vår rädsla för att vi inte äter tillräckligt hälsosamt, men de allra flesta av oss behöver inga kosttillskott. På samma sätt är chiafrön, superbroccolli, blåbär, gojibär och olivolja, bra mat men ingen garanti för god hälsa. Hälsa är ett komplicerat tillstånd som bestäms av mat, motion, arv, miljö och kanske även slumpen, inte av att du äter den senaste trendråvaran. Se på maten som mongolerna gör, nämligen att all vanlig mat är nyttig och bra. Och snälla, strunta i dieterna.
- Välj. Välj vilken mat du köper och gör det med omsorg. Skaffa dig mer kunskap, ställ frågor och välj. Men välj inte bara maten utan även var du handlar. Besök inte bara de stora butikskedjorna, försök i stället att ibland handla maten direkt från bonden. Köp en köttlåda, abonnera på en grönsakslåda eller gå samman med andra och börja odla din egen mat.
- Åtminstone ekologiskt. Det finns många val att göra när det gäller maten och det är lätt att bli rådvill, men välj åtminstone ekologiskt. Då slipper du några av matens största miljöproblem, nämligen kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
- Matmobilisera! Matpolitiken är en fråga för alla oss som äter mat och då behöver vi även påverka politiskt, inte bara genom konsumentmakt. Uppvakta dina politiker och kräv bättre mat i skolan, stopp för bekämpningsmedelsrester i maten, att alla grisar ska få komma ut och böka i jorden eller vad du nu tycker är viktigt.