Jul på amerikanska
Hej kompisar,
Det var ett tag sedan.
Jag har varit rätt sjuk under sommaren, en släng av cancer som jag nu förhoppningsvis sett det värsta av. Då helvetet satt i mun och svalg är mina smaklökar ännu inte där de borde vara men det har inte hindrat mig från att laga mat. Det är konstigt hur mycket som faktiskt kan tillskrivas erfarenhet!
På grund av våra fina svenska lagar och regler har jag varit tvungen att jobba under sjukdomsperioden, ett riktigt roligt jobb så jag ska inte klaga sådär överdrivet mycket. För er som missat det så har den amerikanska uppsättningen av "Män som hatar kvinnor" spelats in i Sverige under hösten. Min uppgift var att ta hand om Daniel Craig, helt ok jobb med en helt ok kille!
För att avsluta den här sejouren bjöd vi det amerikanska teamet på Thanksgivingmiddag. Jag gjorde sisådär femton rätter och det var otroligt uppskattat. När hela bordet reser sig, skålar och säger att det var den godaste TG-middag de någonsin ätit så värmer det i hjärtat. Tänk er när regissören David Fincher (Fight Club, Seven, mm mm) reser sig för att för tredje gången backa min Chestnut stuffing, då hör man änglarna sjunga!
Nu skiljer sig ju inte Thanksgiving och Jul sådär fruktansvärt mycket visar det sig. Det trillar in mail från teamet som vill ha recept till sitt julfirande. Varför inte dela med mig till vännerna på Taffel?, tänker jag då. Här kommer det första receptet i något som förhoppningsvis blir en liten följetong fram till jul. Om ni vill förstås...
Chestnut Stuffing
Receptmakare: erik Videgård
Portioner: 12
Tid: 90 minuter
Bara för att det heter stuffing så betyder det inte att du måste "stuffa" något. Denna stuffing gör sig alldeles utmärkt som en sidorätt.
- 285 g. Kastanjepuré
- 335 g. Smör, osaltat
- 60 g. Hackad gul lök
- 6 g. Salt
- 5 g. Lika delar torkad salvia, timjan och rosmarin
- 900 g. Dagsgammalt vitt bröd skuret i kuber
- 3 ägg
- 60 g. mjölk
- Sätt ugnen på 175 grader C.
- Smält smöret i en kastrull
- Rör ner kastanjepuréen, lök, salt, peppar och de torkade örterna. Sjud tills löken blivit genomskinlig.
- Häll över blandningen i en ugnsfast form, tillsätt brödkuberna och blanda.
- Vispa ihop ägg och mjölk och häll över brödet.
- Baka i ugnen i ca 40 minuter till ytan fått färg och är krispig.
Vi börjar så, mer kommer snart.
Lev Väl!
/e.
Kommentarer
Man måste gilla kompromisslösheten då ett recept kräver 335g smör (varken mer eller mindre).
Välkommen tillbaka.
Instämmer med ovanstående, roligt att se dig här igen, Erik!
Ta hand om smaklökarna! Och välkommen tillbaka.
Välkommen tillbaka! Vi har saknat dig!
Jag är med Lisa i detta, välkommen tillbaka.
Rörande historia, uppskattning som är välförtjänt ska väl få smaka! Så njut i fulla drag.
Sen står det iofs att det ska vara 2 recept, jag ser bara ett. Petitess förstås.
Välkommen tillbaka! Du har varit saknad!
"Jag har saknat dem, de är bra och trevliga, och intressanta." dina inlägg alltså, jag la till meningen emellan efteråt, och då blev det syftningsfel.
Trevligt att läsa dina inlägg igen. Rälig sjukdom det där, mina föräldrars vänner hade tyvärr inte lika tur som dig denna hösten. Jag har saknat dem, de är bra och trevliga, och intressanta.
Nu vet jag vad jag ska göra med kastanjerna jag köpte för alldeles för länge sedan på Möllan :-).
Jag vill också säga välkommen tillbaka. Hemskt att höra att du varit sjuk. Och så sjuk. Hoppas att framtiden är redo att kompensera dig rejält.
Även jag har undrat.
Välkommen åter.
@Peter-10 resp 12oz är väl ganska "avrundat"?
Sista ingrediensen? 60 gr ägg, ska väl vara 60 gr mjölk? Eftersom det står att man ska vispa ägg och mjölk.
Tack för alla vänliga ord! Det värmer.
och, ja Patrik det ska vara mjölk.
/e.
Hej Erik, så trevligt att du delar med dig av den omtalade Thanksgivingmiddagen!
Snälla kom snart och hälsa på oss på nya kontoret. Största kramen från Catrin
Sidor