Anna frilansar som matskribent och receptmakare. Grunnar mycket på råvaror, sorter, tendenser och annat. Har svårt att hålla sig till traditionella recept, det slinker gärna in influenser från olika håll. Håller höns och samlar allt ätbart inom ramen för allemansrätten. Lagar gärna mat med det som finns inom räckhåll och driver anti-matsvinnprojektet Resurskocken.
Drömmer du också om att ha egna höns i trädgården? Om att kunna gå ut och plocka in nyvärpta ägg som du direkt kan använda i matlagningen? Det gjorde matskribenten Anna Billing.
Kommentarer
Ska bjuda föräldrarna på gås till helgen, men vill inte göra en hel gås utan har fixat gåsbröst.
Jag är dock lite osäker på hur länge de ska stekas och om de ska vara genomstekta eller lite rosa som ankbröst. Någon som har ett bra riktmärke på gåsbröstinnertemperatur?
Bifogar gåsrecept från annan blogg
http://chiliconkarin.blogg.se/2008/october/gasbrost-x-2.html
Jag har ätit traditionell gåsamiddag ett par gånger och anser att gåskoma nog slår paltkoma.
Gås är en ekonomisk fågel så tillvida att man snabbt blir ganska mätt av den och av alla rika tillbehör... Dessutom har den mycket kvar att lära mig, känns det som.
En färgstark gåsamiddagsskildring (förutom Lisas vackra på Matälskaren)är den i Östergrens Gentlemen (sid 100 i nyutgåvan).
Gåsen är intressant för den kan liksom vara torr och flottig samtidigt. Fettet är ju inte insprängt. Kan man kanske ge den specialfoder? Vart tar alla gäss vägen när de släppt ifrån sig levern? Hur smakar tvångsmatad gås? Frågorna hopar sig.
Kan svara mig själv, tog samma temp som mitt recept på helstekt gås, 85 grader, och det fungerade fint!
Ja men vad bra, Pär. Jag lämnade walk-over på frågan eftersom jag själv är en relativ gås-novis. Men rent generellt ang fråga om genomstekt är att gåsen mer "fläskig" jämfört med ankan som mer drar åt "vilt-hållet". Kul att din middag blev lyckad!
I vilket fall som helst tycker jag att Mårtens afton borde vara en röd dag. Röd som gåsblod...
Hälsar
Mårten
http://matmarre.blogspot.com/
Mmm, jag åt gås i lördags. Fantastiskt gott i år igen! Tänk att ha vänner som lagar gås i dagarna två, dygnet runt,år efter år, för 20 av sina bästa vänner.
Sidor