Kall grönsakssoppa: Panik när den är som godast!
Jag stod där nyss, med en massa grönsaker i kylen som jag inte riktigt hade plats för. Det blir lätt så när man har årstiderna-låda varannan vecka: helt plötsligt en massa grönt som allt skriker efter att användas samtidigt och däremellan: burkbönor.
Fördelen är att det blir väldigt mycket grönsaker ätna här hemma. Nackdelen är att det då och blir överfullt. Och inte får man slänga broccolistammar, kålrabbiblad eller bedagade purjolökar?
Så kom dagens grönsakssoppa till. Maken sniffade skaldjur i den på grund av en ruska dill som åkte med, själv fick jag vibbar av matig nässelsoppa (jag spanar nässlor varje dag nu på grund av vårsuget - det kan med andra ord vara så att jag önsketänker). Det enda vi var ense om var att den var fantastiskt god: lite som vichysoisse fast grönare.
Se receptet nedan som en skiss. Det är inte alltid så att dessa grönsaker och dess rester konvergerar i kylen.
Kyld grönsakssoppa
Receptmakare: Margit richert
Portioner: 8 som förrätt, 4 som huvudrätt
Tid: 40 min
Den här soppan går alldeles utmärkt att äta varm också. Blanda då ned grädden, ge allt ett uppkok och rör om.
- 500 g potatis
- 300 g broccoli (1 bukett plus en extra stjälk)
- 1 1/4 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar av någon god sort
- 1 dl vitt vin
- 2 lagerblad
- blad av en kålrabbi (rensa bort de gula bladen)
- 1 purjolök
- 1 liten ruska dill
- 2 dl grädde
- salt
- Befria broccolin från sina stjälkar. Skala både potatis och broccolistjälkar och skär dem tunt. Lägg i kastrull, häll på vattnet och tillsätt buljongtärningar, vin och lagerblad.
- Koka upp och låt sjuda under lock 15 minuter eller tills allt känns mjukt.
- Under tiden potatis och broccolistammar kokar förbereder du resten: skölj och strimla kålrabbiblad och purjolök. Skär broccolin i små buketter.
- Dumpa sen ner grönsakerna i den heta soppan, ge ett uppkok och låt sjuda 10 minuter eller tills allt är mjukt men inte har tappat sin vackra gröna färg.
- Finhacka dillen och rör ned den i soppan. Mixa ordentligt med stavmixer så att du får en så jämn puré som möjligt.
- Passera soppan genom en trådsil. Alltså, häll lite i taget i silen och mosa ned den med träslev. Det tar ett tag och är jobbigt, men du får en så sjukt fin soppa att du kommer tacka mig, ok? Det kommer bli typ 2 dl grönsaksgegga som inte går igenom silen, men det är lungt. Släng det, det är nyttiga fibrer och dem behöver vi inte idag.
- Kyl soppan och smaka sedan av med salt om det behövs.
- Servera soppan i dricksglas och häll i lite grädde vid servering, ungefär som du skulle gjort med nyponsoppa. Lite gräslök är vackert överst.
Kommentarer
Mosa med träslev?
En ösa brukar jag använda.
Ösans rundade bottnen tycker jag fungerar bättre.
I övrigt ett klart godkännt nykomponerat recept på "rester".
Ösa har jag ingen, den försvann i flytten och sen glömde jag helt bort att jag hade en en gång i tden. Men ja, ösa funkar bra om du med ösa menar typ soppslev. Dock är ljudet metall mot metall vidrigt.
Men,
när du kommit ned till metall mot metall
är det ju
färdigpasserat
och du kan sluta.
Och, jag menar ösa från köket med rundad botten. Inte soppslev med flat sådan.
Sidor