2008-09-17 av Anna K Sjögren
Karamelliserade plommon
Receptmakare: Anna Sjögren
Portioner: 4
Pallade plommon smakar överlägset bäst till den här rätten.
- 12 plommon
1/2 dl strösocker
1/2 dl rött portvin
1/2 dl oekat fruktigt rött vin
1/2 dl vatten
Ev rivet skal av 1/4 citron - Till servering:
- Gräddglass
- Liten mandelskorpa
- Halvera plommon och ta bort kärnorna. Lägg halvorna i en skål. Smält sockret i en vid kastrull. Mät under tiden upp portvin och rött vin i ett mått.
- När sockret smält och blivit ljusbrunt: Tillsätt vinet, vispa hela tiden, det bubblar och fräser i kastrullen. Om sockret stelnar igen och sätter fast sig på vispen, är det bara att fortsätta att vispa tills det löst sig igen.
- Tillsätt vattnet. Låt koka ca 2 minuter, tillsätt eventuellt rivet citronskal.
- Lägg plommonen, med snittytan ned, i kastrullen. Täck med lock och låt småkoka i ca 5 minuter eller tills plommonen mjuknat. Rör inte i kastrullen, för då blir det bara mos.
- Servera plommonen ljumma i såsen. Det är utmärkt gott till en skopa gräddig vaniljglass och en mandelskorpa.