2008-04-15 av Anna K Sjögren
Kardemummakaka med äpple
På begäran kommer här recept på den fantastiska kakan. Den är god till en kopp grönt té eller som efterrätt tillsammans med en klick vispad grädde eller citronkräm (som vaniljkräm men smaksatt med
citron istället för vanilj).
Kardemummakaka med äpple
Receptmakare: Anna sjögren
Portioner: ca 8 beroende på aptit
Tid: 45 minuter
- 100 g smör
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljust muscavadosocker
- 1 tsk kardemummakärnor
- rivet skal av 1 citron
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl, fullkorn
- Att lägga ovanpå:
- 1 äpple
- 2 msk råsocker
- 1 tsk kardemummakärnor
- ev. 2 msk (30 g) smör
- Sätt ugnen på 175˚. Smörj och bröa en form, antingen en rund sockerkaksform eller en fyrkantig form. Jag har en liten fyrkantig långpanna som är 20x27 cm stor, den är perfekt.
- Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker med elvisp tills det blivit vitt och pösigt.
- Stöt kardemumman i mortel eller mal den i pepparkvarn. Rör ner
kardemumman i äggsmeten tillsammans med citronskal, vaniljsocker, smör
och mjöl. Rör tills allt är blandat, inte längre för då kan kakan bli
seg. - Häll ut smeten i den smorda formen. Skär äpplet i klyftor, ta bort
kärnorna och skär äppelklyftorna i lövtunna skivor. Lägg ut skivorna
på kaksmeten. - Mal kardemummakärnorna och blanda dem med sockret. Häll blandningen
över äppleklyftorna. Avsluta om du vill med att klicka eller hyvla över
lite smör. Smöret kokar ihop med sockret i ugnen och gör att det blir
extra knäckigt och gott. - Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och baka den i ca 30-35 minuter.
- Låt den svalna i ungefär en kvart. Stjälp sedan upp den på en skärbräda.
Kommentarer
Smarrigt, jag har en lång lista över sånt som ska testbakas men din kaka hamnar där!
Kul, kan verkligen rekommendera den fyrkantiga formen 20x27 cm stor. Den sväljer en normalstor sockerkakssmet och det är så mycket roligare med fyrkantiga (helst rektangulära) bitar än vanliga tårtbitar.
Köpte formen på Cordon Bleu på Vasagatan i Sthlm härom veckan.
En annan viktig grej är att kakan saknar bakpulver. Jag gillar inte bakpulver eftersom det smakar så illa. Vispa ägg och socker ordentligt, då blir det många små luftbubblor i kakan som kan expandera sedan i ugnen.
Anna: Nu måste du skriva en artikel om bakpulvermyten! Håller med helt och fullt! Varför tillsätta onödiga kemikalier i maten?
Ja, det där med bakpulver är faktiskt både konstigt och onödigt. Kommer med mer om det snart!
Sidor