När smör kärnas ur grädde bildas ungefär lika delar smör och kärnmjölk. Två likvärdiga kulturklenoder, i mitt tycke. Kanske har jag romantiserat kärnmjölken under de många år jag inte kunde få tag på den. Men återseendet var så ljuvligt oväntat att jag tappat huvudet totalt. Ibland kärnar jag smör enbart för kärnmjölkens skull. Den är nämligen fantastiskt rolig att laga mat med. Allt med kärnmjölk i namnet låter automatiskt oemotståndligt. Eller hur? Kärnmjölkslimpa, kärnmjölkssoppa, kärnmjölksdressing. Genuint, sunt och präktigt utan att på något sätt vara tråkigt.
Kärnmjölken är frisk, lätt, läskande och har paradoxal fin fyllighet och smörsmak, trots att fetthalten bara är någon procent. Men äkta kärnmjölk är snudd på utrotningshotad. Den som blir kvar efter de stora mejeriernas kärning av söt grädde är nämligen tämligen ointressant ur gastronomisk synvinkel. Om den syras i efterhand blir det inte samma sak eftersom det bildas en hel del aromatiska ämnen när grädden syras och sen bearbetas; en del av dem är vattenlösliga och följer med kärnmjölken. På en del stora butiker kan du lyckligtvis hitta fin kärnmjölk från Wapnö mejeri. I Sveriges södraste delar smyger sig i bland kärnmjölk från det fanska mejeriet Thise över gränsen.
Använd kärnmjölk!
- Scones blir extra möra och smakrika när de bakas på kärnmjölk. En aning bikarbonat i ger extra must, fin färg och neutraliserar lite av syran.
- Med kärnmjölk i degen blir brödet saftigt, finporigt och smakrikt.
- Lite kärnmjölk i hollandäsen kan vara precis det som räddar den från att bli alltför smörtyngd.
- Amerikanska pannkakor blir ganska exakt dubbelt så goda om du säger till gästerna att du gör dem på hemgjord kärnmjölk. Och lite godare även om du inte säger ett knyst.
- Ett klassiskt sätt att använda kärnmjölken är att använda den till marinad av kycklingbitar innan de friteras.
- Ranchdressing är troligen Amerikas mest älskade dressing. Går din egen finstämda gårdsdressing genom att vispa samman hemgjord majo, kärnmjölk, och lika delar finhackad gräslök, dill och persilja. Herbamare, ett stänk tabasco och några droppar worchestershiresås och du är i hamn. Kanske en gnutta vitlök?
- Kärnmjölk flockar sig lätt vid uppvärmning, det beror på att ostproteinet kasein koagulerar. Tack vare en redning stabiliseras kärnmjölken en hel del, men soppan får ändå inte stormkoka.
- Gör dansk koldskål! Vispa 3 ägg vitt och fluffigt med 1 ½ dl strösocker vispa med 1 l kärnmjölk samt saft och finrivet skal av 1 citron. Servera som dessertsoppa med bär och mandelskorpor. Eller i glas till brunchen. Pudra gärna över en gnutta mald ingefära.
Bondsoppa med kärnmjölk
Syran piggar upp vinterns rotsaker och kärnmjölkens fyllighet förstärks av fläsk. Vill du ha ett vegetariskt alternativ är stekt svamp ett annats sätt att öka musten.
Släta bullar med kärnmjölk och honung
Till ditt eftermiddagste? Inspirationen kommer från barndomsfavoriten Skogaholmslimpa.
Chlodnik (polsk rödbetssoppa)
Larvigt lättlagad men ändå märkligt komlex tack vare kärnmjölk och Herbamare. Perfekt ensamlunch.