Kikärter med säsongens sista mynta
Någon gång i sensomras bjöd jag Lisa och Johan ochmin förtjusande kollega Ann-Charlotte på middag på den då vackert lövinklädda uteplatsen. Jag bjöd på lammspjäll tror jag och morötter med spiskummin och kikärter med mynta och chili. Lisa tog fina bilder och alltihop var mycket lyckat.
Sedan dess har Lisa tjajat på mig om att lägga ut det där kikärtsreceptet. Jag hade såklart gärna gjort henne till viljes, om det inte varit för att jag tyvärr inte kom i håg hur jag hade gjort. Det där är ett vanligt problem för mig. Jag lagar på fri hand och sedan dricker jag alldeles för mycket vin för att dagen därpå komma ihåg om det verkligen var en tesked eller matsked, om jag hade i fänkålsfrön eller inte.
Kikärter är ju å andra sidan rätt enkelt, så jag rekonstruerade ungefärligen. Och satt där som ett fån. Det blev inte alls lika gott. Jag provade igen, och igen. Ingen lycka. Kikärter som one hit wonder. Jag är verkligen ingen kock. När jag häromveckan skulle rädda in det sista av sommarens gigantiska myntakruka (ute på den nu sorgligt regnpinade och lövavfallna uteplatsen) bestämde jag mig för att försöka igen. Heureka! Äntligen!
Tyvärr misstänker jag att en anledning till detta lyckliga deja vu all over again kan vara slumpen, att kikärterna helt enkelt var mycket bättre den här gången. En annan viktig detalj är att inte snåla på oljan. Inte alls. Jag kokar snabbt upp burkkikärter för att ta bort burkigheten som annars har en trist tendens att hänga kvar.
Deja vu - kikärter
Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Portioner: 2-4
Tid: 15 minuter
- 1 burk kikärter
- 1 stor vitlöksklyfta
- 4 skak chiliflingor
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 citron, saft och skal
- 5 små kvistar färsk timjan
- 5 små kvistar färsk mynta
- 1/2 tsk torkad mynta
- salt & peppar
- Koka upp vatten i en liten kastrull. Häll av och skölj kikärterna. Ha i det kokande vattnet och koka i 1 minut. Häll av.
- Hacka vitlöken fint. Hetta upp oljan i en kastrull, ha i vitlöken och fräs tills gyllene. Ha i kikärterna och rör runt. Repa timjan och mynta direkt i och ha i torkad mynta. Låt fräsa ytterligare en minut. Smaka av med chili, salt, peppar och citron (finrivet skal och saft).
- Låt gärna stå i fem minuter innan servering (men man måste inte).
Kommentarer
Smart att koka kikärterna. Jag vägrar äta burkade, men jag ska prova en gång till på ditt sätt.
Sidor