Knådfest
Vi har blivit med köksmaskin igen. Den förra storknade och avled abrupt mitt under knådandet av en smörig och tung brioche-deg. Beklaga inte sorgen, dess död var kanske oväntad men inte tragisk. Den hade hunnit knåda, vispa och röra både ett och annat sedan sambons farmor köpte den under 70-talet någon gång och den fick leva ett väl så långt och rikt liv som en köksmaskin kan önska. Som backup har vi använt en Electrolux hushållsassistent från 1960 kallt, bra på att stoppa korv men knappast optimal vid knådning av nutidens futtiga degar. Electroluxerna går å andra sidan aldrig sönder, de ärvs ner genom generationer och de kommer att rullknåda degar ända in i det att vår sol exploderar och dömer mänskligheten och alla dess kulturyttringar till glömska (förutom etsningarna på de rymdsonder som gasmassorna inte når och ett svagt radiobrus som kommer att klinga ut och dö på sin väg mot universums ände, det blir mänsklighetens enda rest).
Den nya, i princip av samma modell som den avlidna men starkare och med metallskål (äntligen), fick dra ett tungt lass redan första dagen med inte mindre än fem jobb: två bröddegar (plus en fördeg), en sockerkaka och en pizzadeg. Den utförde sitt värv väl, som förväntat, och medan jag stirrade ner i skålen och såg kroken slita tillfredsställande i degen gjorde jag som jag brukar göra vid monotona ljud och rörelser: jag drev iväg i tankar.
Jag tänkte på det otippade i att vi numera slutat köpa bröd, det har gått över en månad sedan vi köpte något senast och det beror inte på att vi blivit LCHF-följare. Nej, allt började någon gång under senhösten med en målsättning och med vatten som slurrades ihop med grahamsmjöl och honung, och ett ivrigt matande och tjuvkikande tills tydliga bevis på jäskraft kunde skönjas. Något jag ville klara av under min pappaledighet, förutom att vara en kärleksfull far och en mild och tålmodig uppfostrare var nämligen att få fason på mina surdegsbröd.
Det kan tyckas banalt, men jag väjer sällan för det banala och jag har alltid haft en stor respekt gränsande till underdånighet för sådant som jäser och där proportioner är förutbestämda och inte får ruckas på, matlagning där man inte kan gå lite på känsla utan måste följa recept exakt. Det var i alla fall min förutvarande bild av bakning. Sambon har alltid ruckat på brödrecept, justerat jästmängder, mjölsorter och jästider utan rädsla, men för mig har det varit som ett språk jag inte behärskat. En hämning som knuten i halsen då man skall beställa nåt på semesterspanskan, ungefär. Man känner sig korkad och vet på förhand att det kommer att bli fel.
Under hösten har jag haft jag tid till att både experimentera och misslyckas, och det visade sig snart att min respekt varit onödig. Bakning var mycket enklare än jag trott, även med surdeg. Jag upptäckte att recepten visst kan justeras, bara man följer degen så att den får rätt spänst och känsla mot fingrarna. Snart följdes grahamssurdegen av en med råg, och ganska nyligen av en på vete spetsad med russinjäst. Detaljer är onödiga, ni vet redan hur man gör, och vet ni inte det bör ni gå till Pain de Martin istället, han har redan sagt det som behövs sägas i ämnet.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8349","attributes":{"class":"media-image alignright size-medium wp-image-576","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"315","height":"244","alt":"br\u00f6d2"}}]]Den deg vars knådande drev mig in i kontemplation just den här gången var en (urspårad) variant av Heléne Johanssons hassel- och valnötsbröd, fast gjord på rågsurdeg istället, med fullkornsberikat vetemjöl, mörk sirap och diverse rester: julens torkade fikon och nötter och de spritiga russinen från vildjästen. Det blev ett bra bröd, men knappast perfekt, smakrikt men lite för kompakt. Ser ni något i receptet man kan ändra på tar jag gärna emot råd. Även om respekten för bakning avtagit är jag fortfarande junior som bagare, fullträffar samsas med mediokra, kompakta klumpar.
Jan Berglins senaste bok heter ”Varje dag man inte äter pizza är en seger.” Hur jag formulerar om det hemma hos oss kan ni nog ana. Minst en månad nu och vi räknar vidare.
Urspårat frukt- och nötbröd
RECEPTMAKARE: PETER JÄGERBRO
2 avlånga bröd
- 400g vatten
- 125g rågsurdeg
- 10g jäst
- 450g vetemjöl special, fullkorn
- 100g fint rågmjöl
- 15g mörk sirap
- 15g havssalt
- 2dl blandade nötter: hassel- och valnötter
- 1dl blötlagda russin (från vildjästmakande)
- Fyra finhackade blötlagda fikon
- Blanda allt utom nötter, frukt och salt. Arbeta i maskin 10 minuter. Tillsätt saltet, arbeta ytterligare 5 minuter. Tillsätt nötter och frukt och arbeta in. Låt jäsa i bunken 40 minuter.
- Häll ut degen, rundriv till 2 bullar. Vila i 10 minuter, platta ut och vik 2 ggr till avlånga bröd, tryck till ordentligt med handloven. Lägg att jäsa minst en timme i rumstemperatur med verket (skarven) nedåt på mjölad bakduk.
- Sätt ugnen på 250 grader, ställ en tom plåt på nedersta falsen. Lägg bröden med verket uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in bröden långt ner i ugnen och slå en kopp vatten på den tomma plåten för att skapa ånga. Stäng luckan och dra ner värmen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
- Grädda tills bröden fått fin färg och en innertemperatur på 98 grader, låt svalna på galler.
Kommentarer
Jag hade nog låtit degen blandas lite längre, cirka 25-30 minuter, på degblandarens lägsta hastighet. Tycker jag märker stor skillnad i hur bra degen binder då.
Kan även tänka mig att detta brödet skulle vinna på lite längre jästid, kanske över natten och sedan baka av brödet på morgonen.
Sedan skulle jag nog låtit bli att öppna ugnen efter 20 minuter.
Det låter som en god kombination, ska testa att baka det själv.
Jag åt det i morse och det hade satt sig fint, saftigt och smakrikt fastän två dagar gammalt.
Intressant med tipset om så lång tid i maskinen. Jag brukar annars inte köra mer än 10-15 minuter, men jag skall testa nästa gång. Tanken var att jag skulle låta det jäsa över natten, men jag blev för otålig. Läsare, härmed rekommenderas att ni nattjäser brödet istället.
Duger Bosch MUM46R1 även för att knåda stora sega surdegar? Den är ju klart prisvärd i så fall!
6 dl vatten eller runt ett kg mjöl påstås den klara, den har en effekt på 550W om jag inte minns fel. Den knådar på bra, men den är inte riktigt gjord för stora degar, snarare som ett bättre alternativ till en Kitchen Aid eller liknande om man är mer lagd åt bakning.
Det finns en annan Bosch som heter Universal som verkar vara lite mer robust med stora degar. När det skall storbakas åker Electroluxen fram, den storknar aldrig. Det finns hela set med köttkvarn och allt att köpa för runt 1500 spänn (begagnade, givetvis), mer prisvärt än så blir det inte. Fast de är stora och åbäkiga, speciellt när det skall diskas.
Vad har ni för knådmaskiner där hemma i stugorna, och hur nöjda är ni?
En viktig sak som skiljer sig åt mellan assistenter är ju hur själva degkroken knådar. Här finns en recension av en Bosch Universal som säger att degen bara åker karusell mitt i skålen:
http://www.hammar.se/mat/2007/10/19/bakning-och-koksmaskiner/
Sån karusell blir det när jag kör med degkrok i min billiga matberedare, och det vill jag ju inte ha i en ny maskin.
Alla "klassiska" assistenter har väl en grej som bara snurrar och en grej som kan röra sig för att verkligen få till knådning?
Hur fungerar din MUM46R1 i det här avseendet?
En vän har en Universal, han bakar mer än jag och han har aldrig klagat. Det är dock en annan maskin än den du länkar till.
Om man har en fast, oklibbig deg kan den åka karusell i de flesta maskiner, det får man nog räkna med, men jag noterade i alla fall igår att min Bosch knådade ganska fint även då degen lindats runt kroken. Jag spädde på med lite vätska så att den började klibba mot kanterna av skålen igen och då släppte den.
I en Electroluxmskin (de heter numera Ankarsrum) kommer man att knåda både en fast och en lös deg, man får aldrig karusellproblemet där.
En köksmaskin är hursomhelst betydligt bättre lämpad för knådning än en matberedare så jag tror inte att du blir missnöjd om du byter upp dig. Vilken som är "bäst" låter jag vara osagt, det vore intressant att få höra andras synpunkter också. Min Bosch, i dess äldre variant, fungerade bra under många år och den nya är inte speciellt dyr och gör ett bra jobb för mindre degar.
Här är en länk till en bloggpost där kommentarerna spårar ut skönt och blir till en bra genomgång av olika maskiner och vad man bör tänka på. Som Martin säger tror jag att degkroken ger bättre resultat för spänstiga vetedegar, kroken drar verkligen ut glutenet.
http://paindemartin.blogspot.com/2009/06/apparatspecial.html
3,6 % har det packade brödet i butikerna tappat, enligt en brödjätte. Inte statistiskt hålllbart kanske, men en tydlig dipp.
Den regionala distributionen av det dippet skulle vara intressant att skåda. : )
När man har så lite vanlig jäst behöver degen jäsa mycket längre för att bli bra.Efter flera misslyckanden med Vetemjöl Special Fullkorn har jag skippat det mjölet.Jag använder bara Vetemjöl Special idag MEN tillsätter annat ekologiskt mjöl (rågmjöl,graham etc).Det blir mycket bättre resultat.Av sina misstag lär man sig.
Jag har heller inte varit så nöjd med special fullkorn. Brödet smakar lite träigt. Nej, framöver gör jag som du, blandar ut med annat för att få mina fibrer.
Hej!
Jag har en electrolux, men tycker inte den knådar så bra... Eftersom jag inte vill lägga ut ytterligare 5000 på en mum86 är jag sugen på mum46.
Du säger att du använder den för "små" degar, vad menar du med "små"? Klarar den tunga skållade degar?
tack! /m
Michelle, degarna är sällan på över kilot i fast substans, och max kanske 6-7 dl vätska. Oftast gör jag något mindre degar.
Jag har gjort skållade degar med den och den har rört om bra, men nu tycker jag (inbillar mig?) att den låter knakigare än förut och brummar på ett annat sätt. I fortsättningen tar jag nog fram electroluxen när det skall knådas nåt tyngre.
Effekten räcker nog till, men jag undrar om mekaniken kommer att stå upp några år till.
tusen tack!
Hej igen!
Här kommer en följfråga!
Hur gör du för att få elektroluxen att knåda bra?
När jag kör tunga bröd (tex skållade) samlas gärna degen i en klump på sidan som rullen "dunsar" över. Använder jag kroken får jag stå och trycka ner degen för annars åker den bara med... Känns det igen?
glada vårhälsningar /m
Nej, det händer inte mig. Det skall också sägas att på min gamla electroluxmaskin har jag fortfarande trärulle, och den är lite fransig och sträv och har ett rejält bett. Någon krok har jag inte ens.
Monterar du inte kniven då? Den skall ju se till att degen inte klistras upp mot bunkens kant.
"bettet" är det inget fel på, men degen blir för samlad och trycket mot kanten inte tillräckligt för att "platta till" ordentligt. Skrapan (=kniven?) har jag på men det hjälper inte så mycket...
Jaja, jag får väl anamma Martins filosofi och ha mkt vatten i degen, så går det bättre, men det blir ju inte det brödet man har i receptet alla gånger!
trevlig helg!
Jag hade tidigare en Bosch MUM 7000 med krok i mitten, och hade stora problem med den. För hård deg och den åkta karusell i mitten, och för lös deg smetades ut längs bunkens kanter. Bytte till Assistent och har aldrig titta tillbaka.
Toshiba! Härligt att höra! Man blir ju genast lite mindre missnöjd, om någon annan är supernöjd med samma produkt!
tack!
Sidor