sniglar

Kocken, snigeln, hans fru och hennes älskare

Den här konversationen mellan Magnus och mig är så nära ad verbatim det kan bli och ger en inblick i vårt vardagsliv som nog skulle intressera mer än en antropolog:

-Alltså, vitlök och smör. Det måste ju vara ett gift par inom köket ändå? Gamla trogna parhästar som aldrig tröttnar på varandra.
-Ja, som bacon och ägg! De hör bara ihop liksom.
– Men om bacon och ägg är gifta, vad är då baked beans i sådana fall?
– Älskaren, så klart!
– Ja, och sniglarna måste ju vara älskaren i vitlök- och smöräktenskapet då.
– Men det rostade brödet då, det är ju också en älskare.
– Ja, kolla hur mycket smör det suger upp! Det är den omättlige älskaren.
– Vilket jävla orgie vi har på tallriken.
– Mmmm.

Recept får ni inget, för det går inte att misslyckas. Vitlök, schalottenlök, ohyggliga mängder smör, persilja, citronsaft, salt, peppar och så förstås sniglar. Proportionerna är flytande, men det bör vara mer smör än sniglar och mer sniglar än vitlök.

Kommentarer

9 svar till ”Kocken, snigeln, hans fru och hennes älskare”

  1. Örjan

    Underbart att läsa.
    Kommer ihåg din tidigare artikel om sniglar/vinbergssnäckor.
    http://gittosmat.taffel.se/2008/04/16/att-ata-en-snigel-och-doda-en-radsla/.
    Till våren- egenplockning och tillredning vinbergssnäckor?

  2. Örjan, vi har som ambition att plocka vinbergssnäckor varje år. Men så kommer något emellan och vi tänker att “det där kan vi ta senare, vi har ju ingen brådska”. Och så plötsligt kommer svampen och sen blir det vinter och då står vi där utan några jäkla vinbergssnäckor alls. Det får bli skärpning nästa år!

  3. pelle

    Det var ju helfjantigt ju!

    Varför skulle en antropolog vara intresserad av detta?

    1. Pelle: Därför att antropologer är intresserade just av hur olika konversationer går kring middagsbord kanske, alldeles oavsett om konversationerna är helfjantiga eller ej?

  4. Gjorde inte Frantzén och Lindeberg havssniglar med märg innan de blev Frantzén-Lindeberg? Vill jag minnas från en gammal Gourmet som jag inte ids rota fram.

    1. Peter: Inte den blekaste. Däremot har Sjögräs haft sniglar i märgben på menyn. Det var så bisarrt gott att jag fortfarande minns det!

  5. Ninnie Blom

    Margit
    Ring mig angående kursen i kväll. Jag är sjuk
    Ninnie

  6. Maria

    Jag är antropolog och jag tyckte att det var ganska kul att läsa.

    Egentligen är jag lite för förkyld för att vara i mitt esse men den solklara analysidén som föds i mitt yrkesskadade huvud är såklart: MAT + SEX.

    Antropologer brukar ju gilla att säga att allt är relativt och inget universellt men assosiationen mat och sex är i alla fall nästan universell.

    Dessutom brukar skaldjur anses extra sex-relaterade (vem som helst som haft sex förstår direkt varför).

    En artikel och mat och sex ska jag skriva innan jag pensionerar mig, färgar håret blått och åker transsibiriska järnvägen med en 25-årig föredetta student och numera älskare.

  7. Kurt

    Jag undrar om man inte kan få en mjukare vitlökssmak genom att låta sniglarna äta vitlöken innan man slaktar dem?