Köksrapport: Högrevsgryta i ugn
En snabb köksrapport för att berätta om hur nästan samma högrevsgryta vi testade på spisen mådde i ugnen på 100°C och locket på, vilket gav en temperatur i grytan på lite drygt 80°C (mot slutet närmare 85°C). Tänk nu på att grytan i ugnen inte uppvisar samma temperaturskillnader som på spisen där det blir rejält varmt i botten på grytan. Vi provsmakade ugnsgrytan med jämna mellanrum tills grytan gått 5 timmar, efter drygt 4-4,5 timmar var den som bäst, enligt min högst subjektiva bedömning. (Hade velat köra den lägre men familjen gick före plikten den här gången.) Det vore oseriöst att bedöma en gryta lagad av en annan person och med något annorlunda råvaror och delvis annat recept (vi uteslöt uppskattningsvis drygt 1/2 l vätska genom att utesluta färska tomater och hälften av vinet för att få mindre vätska och mindre vinsmak, slutresultatet blev rätt likt spisvarianten med hänseende till proportionen kött/sås). Men ändå kan det vara intressant att notera följande, på intet sätt sensationella, resultat.Se det som en fortsättning på en diskussion snarare än empiriska bevis. Fritt fram för egna försök, gärna med andra recept och styckningsdetaljer!
Grytan dippade inte alls på samma dramatiska sätt utan rundades sakta av. Örtaromen höll ut i nästan tre timmar, men minskade mycket innan köttet var klart. Den försvann dock inte helt. Grönsakernas konsistens och framför allt smak (grundsmak+arom) bevarades också längre och var. Problemet var att syran inte rundades av och integrerades på samma sätt. Däremot bevarades vinaromerna bra. Alkoholsmaken försvann helt trots att locket var på. Jag tror att en ännu mindre mängd vin av starkvinstyp med mindre syra och mer fyllig typ som portvin, sherry eller madeira hade passat bättre. Dessutom hade jag nog brynt svamp och lagt i mot slutet för att få mer must och djup.
En sak som är helt säker är att många grytrecept, måste anpassas en hel del om de ska tillagas på det här sättet istället för på spisen: både vad gäller smaksättning och vätskemängd. Det är inte en "bättre" metod utan en annorlunda metod. Personligen saknade jag den djupare, intensiva mjukt karamelliga och lödiga nötköttsmaken som plötsligt dök upp efter ett par timmar i den spiskokta grytan. Om den berodde på kocken, råvarorna eller metoden kan jag inte svara helt säkert på. Fler försök följer med samtidig tillagning i ugn och på spis. En stor fördel med att koka grytan med lock i ugn är naturligtvis att det är i stort sett luktfritt.
Kommentarer
Som alltid intressant läsning, men varför fick inte svampen vara med från början?
Svamp tål ju otroligt lång koktid utan att tappa konsistensen. (Kanske därför många får gastriska problem av den)
Örjan: Jag hade alltså inte svamp i, men jag hade nog hellre stekt den länge men tillsatt den ganska sent. För konsistensens skull. Men det är ju en smaksak.
Är det en helmiddag, d.v.s. med potatis å allt? Du redogör inte för alla ingridienser.
Lagade grytan på spisen i fem timmar. Resultatet blev superbt!
En underbar analys av samma experiment jag just nu opererar. Mycket bra information. Jag använder själv en gjutjärnsgryta och noterade precis att smaken av järn är påtaglig. Hoppas det löser sig mot slutet.
Sidor