Köksskador: Själv göra, själv ha
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9053","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"235","alt":""}}]]I höstas kunde amerikanska akutkliniker som vanligt notera en årlig våg av handskador i. Offren? Många av de miljontals människor som gav sig på att karva ur en pumpa med hjälp av en vass kniv, lagom till Halloween. Specialverktyg för pumpkonst – oftast en liten trubbig såg och en plastskopa - är betydligt mindre farliga men används i väldigt liten utsträckning.
Matlagning och matrelaterade aktiviteter är bland de vanligaste orsakerna till skador, världen över. Speciellt kring årliga högtider skjuter skär- och brännskador i höjden med flera hundra procent – med orsaker som pumpskulpturer, brödbakning eller traditionell slakt. Läser man mellan raderna verkar stress och ovana eller – låt oss kalla det överdriven uppsluppenhet- ligga bakom mycket av helgskadorna.
På frågan om vad som är farligast i deras kök skulle nog de flesta svara spisen. Fett och värme är en välkänt eldfarlig kombination, och speciellt små barn kan bränna sig väldigt illa av att till exempel välta en kastrull. Med enkla åtgärder som tippskydd och inåtvända kastrullhandtag är risken genast mindre. Och jämfört med alternativet, fotogenspisar eller öppen eld, är en modern el- eller gasspis ett under av säkerhet.
Mikrovågsugnen är inte särskilt farlig i sig, men kan leda till en del otäcka skador eftersom vi har så pass dålig känsla för dess effekter. Oväntade blandningar av hett och ljummet gör att brännskador kan drabba även den försiktige. En annan typ av olycksfall har rapporterats så pass ofta att det är värt att poängtera: Mikra. Inte. Ägg. Med. Skalen. På. Oftast resulterar dumheten inte i något annat än en kletig röra i mikrovågsugnen när äggen spricker, men vill det sig illa får man överhettade ägg som exploderar när man tar i dem, lagom i ögonhöjd.
En mer okänd riskfaktor är diskmaskinen, speciellt om man ställer knivar och förskärare med spetsen upp i den nedre våningens bestickskorg. Till vardags är den största faran att man skär sig när man sträcker sig in efter något, men vill det sig illa är man glömsk och lämnar luckan öppen – med knivarna stående rakt upp och luckans kant som en snubbelfälla. Ett par riktigt otäcka dödsfall har faktiskt skett på det viset. Bortsett från det är det antagligen säkrare att diska i maskin än för hand – skador från glas som går sönder i händerna på diskaren är inte vackra, och skarpa knivar kan vara bedrägligt gömda under lager av diskvatten och skum.
Det är lätt att skylla på köksmaskinerna, men faktum är att vi mest bytt ut en skaderisk mot en annan. Visst är till exempel mixerbladen farliga, men om tio sekunder i mixern motsvarar flera minuters hackande med kniv så är nog inte den totala skaderisken större. Och så vidare. Det var inte bättre förr.
Om något är underskattat i termer av risk är det möjligen vanligt hederligt hackande och skärande. Knivar ger nämligen riktigt läskiga handskador. Efter en skärskada kan det krävas månader av väntan och terapi innan handen går att använda normalt. Turen i oturen är att det ofta är den icke-dominanta handen som tar mest stryk; den andra håller i kniven. Men efter att ha tillbringat ett par veckor effektivt enhänt kan jag skriva under på att det är en väldigt klen tröst.
Amerikanska kirurger har till och med gått ut och varnat för ”bagelhand”: de väldigt vanliga skador som uppstår när man försöker – och misslyckas – skära isär en bagel. Speciellt om den är frusen. Problemet är inte redskapen utan den idiotiska idén att hålla bageln i vänsterhanden medan man skär med höger.
Risken med köket är framför allt att vi är där så ofta; även när vi är hungriga, sömniga eller jäktade. Tankspriddhet, trötthet och stress leder till dumma infall. Vi vet ju att det inte är särskilt bra att peta på mixerbladen när sladden är i. Att sticka en metallkniv i brödrosten, stressa med vassa föremål eller lämna maten obevakad är inte heller säkert – trots det gör vi det regelbundet.
Den sorgliga sanningen är att det farligaste i köket är vår egen dumhet.
Berätta om din pinsammaste eller värsta köksolycka!