2008-09-08 av Lisa Förare Winbladh
Köksskola: Gör din egen plommonsås!
Ja, det är lite pilligt att koka sin egen asiatiska plommonsås. Men det lönar sig! Gör du den på egna plommon får den ett oöverträffat djup i smaken och en trevlig liten kärvhet som färdiga såser saknar.
Den exakta mängden socker och vinäger avgörs av vilken typ av plommon du använder. Om du ska servera såsen till anka är det vansinnigt gott att blanda ner en tesked finrivet apelsinskal i steg 5.
-
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9218","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"248"}}]]Börja med att plocka fram alla ingredienser.
- 1 kg blå plommon, gärna lite sura
- 4 klyftor vitlök
- 50 g ingefära (ca 1 dl finhackad)
- 2 msk olja
- 3/4 dl ljus soja
- 3 dl farinsocker
- 3 stjärnanis
- 2 kanelstänger
- 1/2 msk brunt eller svart senapsfrö
- 1 tsk torkad krossad chili (chiliflingor)
- (1/2 tsk sichuanpeppar)
- 1-3 tsk äppelcidervinäger
- 1-2 tsk mörk sesamolja (undvik Blue Dragon, den smakar bränt gummi)
- [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9219","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"239"}}]]Ta fram alla ingredienser och beundra dem! Tvätta ingefäran. Du behöver inte skala den, men skär bort torra bitar. Grovriv ingefäran på rivjärn. Skala och finhacka vitlöken eller krossa den grovt i mortel. Fräs försiktigt ingefäran i oljan i en tjckbottnad vid kastrull några minuter tills deb blivit ljust gyllene. Rör ner vitlöken och fräs ytterligare någon minut. Pass opp så att det inte blir för brynt, då blir vitlöken besk.
- [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9220","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"249"}}]]Ös ner plommon, soja, socker, stjärnanis, kanel, senapsfrö, chiliflingor, ev sichuanpeppar och 1 msk av vinägern. Låt puttra utan lock 1 timme, tills kompotten tjocknat. Rör om då och då i början och allt oftare mot slutet. Ju mer den tjocknar desto större risk att den bränner vid. Exakt hur lång tid det tar beror på vilken sorts plommon du använder och kastrullens beskaffenhet. Kompotten ska dofta fint karamelligt och vara ganska tjock. Och hela köket ska dofta underbart.
- [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9221","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"248"}}]]Dra kastrullen av plattan och låt svalna en smula. Häll upp i ett grovt durkslag eller grovmaskig sil ställd på en skål. Passera plommonmassan genom silen med hjälp av en styv slickepott eller en träspatel. Det är lite jobb, men som belöning får du en fin slät sås och slipper pilla ur alla kärnorna från plommonen.
- Häll tillbaka plommonsåsen i kastrullen och låt puttra samman ytterligare 10 minuter. Smaka av med vinäger och vispa ner sesamoljan.
- [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9222","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"254"}}]]Slå försiktigt upp den heta såsen i mycket rena burkar. (Om du inte ska ha en stor middag och tänker göra slut på allt bums.) Skruva på lika rena lock och låt burkarna svalna upp och ned så blir de extra täta. Om du är noga med hygienen håller ett par veckor i kyl. Blanda ner natriumbensoat om du vill ha ökad hållbarhet. Dosering brukar stå på förpackningen. Jag föredrar att frysa överbliven sås. Servera såsen rumstempererad eller lätt ljummen.
- [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9223","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"248"}}]]Servera till anka, långlagad karre, kycklinglår eller revbensspjäll. Mycket god färdiglagad anka (oftast från Frankrike) finns i frysdisken på asiatiska butiker. Vegetarian? Prova såsen till stekta skivor av kålrötter, hela rostade palsternackor, rostad rödkål eller marinerad tofu. Såsen är även fin till sommarrullar och vårrullar.