Kökstips för citron och kardemumma
Citron och kardemumma är så bra tillsammans. Har just bakat en kaka med rivet citronskal och kardemumma i smeten(tunt skivade äpplen, kardemumma och råsocker ovanpå). Så kom jag att tänka på hur mycket köksredskapen betyder. Bra prylar gör att vägen till vissa ingredienser blir helt rak. Därför har jag en egen kvarn till kardemummakärnorna. För jag tycker det är supertråkigt att mortla de små hårda kärnorna eftersom de skvätter ut över halva bänken när jag bankar på dem. Med pepparkvarnen är det kul att finfördela kardemummakärnor.
Det är samma grej med citronskalet. Sen jag skaffade en Micro Plane-rasp slutar jag inte att riva, även om det står i receptet att det bara ska vara fint rivetskal från en halv citron. Nu river jag av hela citronen av bara farten och det har allt bara blivit godare av.
Det gamla stå-rivjärnet där nästan allt skal fastnar mellan metallpiggarna är så trist så att jag helst inte vill tänka på det. Det har tre stora fel: Det är för lätt att riva sig själv på det, det mesta fastnar i järnet när man river skal av lime eller citron och sen tar det en kvart att diska det. Fy!
Kommentarer
jag älskar min Micro Plane! Dessutom anser jag att citronskal och limeskal blir mycket godare i smaken. Mindre beskt och reanre smak. Men det kan vara en placebo-effekt.
Jag håller med dig. Jag tror att skalet blir finskuret med Micro Plane och mer tuggat när man river på ett vanligt rivjärn och att det påverkar smaken precis som vitlök smakar olika om man hackat klyftan eller pressat den.
Ytan på den rivna citronen är slät och fin efter att Micro Plane varit framme. När man rivit på ett gammalt rivjärn är ytan luddig. En annan teori jag har apropå smaken är att den ojämna ytan betyder att det kommer med mer vitt och beskt under-skal av citronen med gamla vanliga rivjärn. Men med fenomenala Micro Plane tar man bara det yttersta skalet på citronen/apelsinen/limefrukten.
Jag älskar också min Microplane! För ganska många år sedan hade jag sett den i något tidigt Nigellaprogram som visades på nu nedlagda K-World. Det syntes direkt att den var i en klass för sig och efter lite efterforskningar hade jag fått kläm på såväl namn som den sympatiska storyn om träindustrin etc.
Letade i åtskilliga butiker, men möttes hela tiden av oförståelse. De kunde bara inte fatta vad mer man kunde önska än vad deras vanliga rivjärn från Rösle eller WMF hade att erbjuda. Tack och lov hittade jag en från Cuisinart så småningom på NK:s husgerådsavdelning och nu finns de tack och lov lite varstans. :-)
Kvarn till kardemumman kör jag också med och har propagerat för tidigare, jag har även en kvarn till paradiskorn som ofta får ersätta pepparn vid matbordet numera. Micro plane har jag dock inte skaffat än. Men jag lovar att skämmas tills jag skaffat en.
Bra att du propagerar för kardemumma i pepparkvarnen Kristoffer. När jag började med det kändes det lika självklart som att ha svartpepparkornen där. Det gör att jag använder mycket mer kardemumma och det gör livet roligare. Att dra några varv på kardemummakvarnen över kaffekoppen på morgonen är bara ett exempel på detta (hur livet blir roligare med kardemumma alltså).
Ja Kristoffer du har lurat in mig på "kvarnsvängen" och det är kanon men den där rivaskalgrejen ska skrivas upp på önskelistan!
Tack för tipset med kardemummakärnor i kvarn! Så enkelt och så rätt! Microplane-rivjärnet kan jag bara instämma i lovsången om. Det är också en bra "gå bort"-present till matglada kamrater.
Ja Ninni, man kan sätta en ros på toppen och knyta om ett snyggt snöre så är det lika fint och absolut mer användbart än en blomma.
Sidor