Kökstrauma: Majonnäsen skär sig!
I somras förekom flera nödrop på Twitter: – Majonnäsen skär sig!
Trots att Lisa febrilt gav råd ville det sig inte för flera rutinerade majonnäsentusiaster. Vad hade gått fel? Vi tyckte vi hade täckt in alla aspekter på majonnäsmakande i bloggen.
- Att se till att vattenfasen (från äggula och eventuell senap) räcker till för myriaderna av oljedroppar. Blir det för trångt slår dropparna ihop sig. (Och blir det för glest blir majon rinnig.)
- Att inte tillsätta oljan så snabbt att det bildas för stora oljedroppar som slås samman till veritabla pölar.
- Att kallt räkna med att majonnäs vevad enbart på finolja ofta separerar efter ett tag eftersom den ofta innehåller små förtretliga molekyler som konkurrerar med äggulans lecitin.
- Att inte använda kylskåpskalla ingredienser – eftersom lecitinet fungerar sämre i kyla och fettdropparna blir knöggliga och skaver av det skyddande lecitinlagret. Allt ska vara rumstempe…
Nej, vänta nu! Ska alla ingredienser verkligen vara rumstempererade? Eller rättare sagt: Vad är "rumstempererat" egentligen? En hopplöst tillknögglad plastflaska med en klump orangetonat palmfett i Lisas skafferi gav en ledtråd. På etiketten stod nämligen: Liquid at room temperature 34 degrees. med andra ord: rumstemperatur är ett mycket godtyckligt begrepp. Även om rumstemperaturen i Sverige inte är riktigt så hög ens på sommaren kan temperaturvariationer påverka matfetts egenskaper och därför även matlagningen. Det vet alla croissantbagare som svär över alltför kletiga degar. Och förvarar du din olja nära spisen kan den vara varm även på vintern.
Exakt vad är det som kan gå fel om oljan till majonnäsen blir för varm? Ja, som så ofta när det gäller matlagning är det flera faktorer som samverkar till resultatet. Rent teoretiskt blir de flesta emulsioner mindre stabila när temperaturen ökar – emulsionens små utspridda droppar slår lättare ihop sig och får dessutom fler chanser att krocka, eftersom en varmare emulsion blir mindre trögrörlig. I majonnäsens fall försvåras antagligen även bildandet av (tillräckligt) små oljedroppar när oljan är alltför varm, lättflytande och lättvispad – det är ju de inre slitningarna från vispandet (skjuvningen) som i vanliga fall drar sönder stora oljeskvättar till små fina stabila droppar. Antagligen vispar majonnäsmakarna ungefär lika snabbt och mycket som de brukar och pytsar i oljan i samma takt som vanligt. I praktiken ger det ungefär samma effekt som att tillsätta oljan för snabbt - och katastrofen är ett faktum. (För lite mer teorigrottande om emulsioner och sönderslitna droppar rekommenderas de två första kapitlen i den här doktorsavhandlingen. Eller något mer lättsmälta föreläsningsanteckningar om emulsioner). Vi har några andra små uppslag också men har inte hunnit hitta källor som stöder dem.
Häromdagen gjorde jag ett försök och värmde rapsolja till ungefär 27 grader. Sedan vevades en majonnäs som blev ett missfoster. Jag kan inte svära på att majonnäsen mixades lika omsorgsfullt som vanligt, så ett enstaka försök är definitivet inget bevis (och definitivt omöjligt att beräkna standardavvikelser på). Vi blir väldigt glada om fler gitter testa. (Sparsam? Skuren majo kan räddas genom att den vispas ner i en ny äggula, först droppvis, sen snabbare.)
Frågan om vad som är den optimala oljetemperaturen för en bombsäker majonnäs är en intressant nöt att knäcka. Men kanske är det läge att kyla ner oljan en liten, liten aning riktigt heta sommardagar?
Så nu undrar vi om ni som brukar misslyckas med majonnäs har sett samband med vädret? Och var förvarar ni oljan?
Det här inlägget är som de flesta andra samskrivet och fram-och-tillabaka-bollat med Malin, men av praktiska skäl är det jag som står som författare.
Kommentarer
Hur stor påverkan har olika typer av oljor? Sedan satt jag precis och funderade på hur mycket diskmedels-rester på redskap kan påverka vattenfasen (om nu ytspänning överhuvudtaget spelar någon roll för emulsionen); det finns ju nästan alltid mikroskopiska rester av diskmedel kvar.
Mitt största trauma just nu är iofs att Mrs Brown i Malmö slutat servera lunch på vardagar för de tyckte inte att det gick runt. :(
Saxit: Hade tänkt gå vidare på det men det är rätt tunn is. Olika typer av oljor borde spela lite roll eftersom fettsammansättningen avgör hur de beter sig olika vid olika temperaturer.
Hade faktiskt planerat att göra majo med diskmedel nästa vecka, men har svårt att tänka mig att det skulle spela en avgörande roll i så små mängder.
Tror Malin är bättre än jag på dessa teoretiska vetenskapliga frågor.
Och jag beklagar verkligen sorgen med Mrs Brown och hoppas att få luncha med dig någon gång i Malmö.
Det hade varit trevligt. :) Skicka ett mejl när du är nere nån gång.
Säg hur det går med diskmedels-grejen.
En annan sak jag tänkte på med emulsion om det spelar någon roll ifall du kyler ner samtidigt som du vispar (typ sätt bunken på en bädd av is eller nåt). Jag såg precis klippet där Heston gör Chocolate Chantilly och det är ju den principen fast emulsion mellan choklad och vatten kanske uppstår på ett helt annat sätt än mellan olja och vatten så jag har ingen aning om det skulle hjälpa.
Hittade det här på engelska wiki om emulsion förresten: "Detergents are another class of surfactant, and will physically interact with both oil and water, thus stabilizing the interface between oil or water droplets in suspension. This principle is exploited in soap to remove grease for the purpose of cleaning."
Diskmedel: Precis, äggula går ju att använda som diskmedel! Så jag tänkte det kunde bli stabilare ;-) Men kanse inte så gott.
Chokladmoussen fungerar på ett annat sätt, här handlar det om fett som stlenar och förblir stelt och stilla pga fettet är mer mättat och det vill man inte att oljan ska göra för då bildas knöggliga partiklar som skaver håll på lecitinskiktet eftersom majonnäsen fortfarande är flytande.
En väldigt intressant blogg, jag som inbiten köksmänniska tänker inte så mycket bakom kemin, utan mer konstaterar att vissa saker inte bara funkar. Vad det gäller majonnäs så brukar det i ett restaurang kök vara mängden olja som ställer till det, man har i en aning för mycket och vips så binder det inte mera. Temperaturen brukar märkas mer vid varma/ljumma såser som Hollandaise & Brearnaise, där det är lättare att få det att skära sig. Ett gammalt köksknep brukar vara en liten skvätt iskallt vatten för att få ihop det igen.. Kommer att fortsätta följa din blogg och lära mig mer om kemin bakom :-)
Något som underlättar väsentligt är att starta med en klick köpe-majonäs.
Jonas vilket fusk! Snabbstartar du köttfärssås med en burk Findus Classic också? :P
Nä det gör jag (oftast) inte. ;) Men efter en lång räcka av majonäsmisslyckanden upptäckte jag det här knepet och det fungerar verkligen.
Ett av många tips som finns i boken är just att få en bättre och mer stabil emulsion i vanlig dressing genom att utgå från 1 tsk majo (hemevad eller köpe). Har boken i handen just nu – DEN FINNS!
Jag hittade tipset i James Petersons utmärkta "What's a cook to do?".
Boken med stort B skall köpas så fort den dyker upp i boklådan här brevid.
Förstår faktiskt inte paniken kring majonnäs. Kör själv med kalla gulor och rumstepererad olja. Minst två gulor. Tillsätt senap, vinäger, salt och papppar. Vispa utav helvete. Droppa i oljan och öka takten efter hand. Blir det så tjockt att det släpper från kanten utan restsläpp så är det bara att tillsätta några droppar vatten och köra vidare. 4 gulor räcker till 1 liter olja om du droppar i vatten efter hand...
Jon: En skuren majonnäs är lite som en misslyckad fickparkering eller en svampinfektion. Vissa drabbas helt enkelt aldrig av misären. men för de andra kan det vara problematiskt eftersom det inte finns en orsak utan många till eländet. därför måste man förstå det teoretiska skruva på flera olika faktorer tills det blir bra, och sen kan man i regel slarva lite.
Själv gör ajg majonäs flera gånger i veckan och kör i regel med hela kalla ägg och kall senap som möjligen får tempereras i skålen om jag har annat att göra, annars kör jag från kallt. Det skär sig typ en gång om året och så här i efterhand har jag kommit på att det nog har varit vid tillfällen då oljan varit för varm.
För övrigt räcker 4 gulor till mycket, mycket mer olja än så om du bara håller koll på att vattenfasen är tillräcklig. Men då tappar man ju äggsmaken.
färska ägg är viktigt.
och jag har träffat kallskänkor som vägrat att vispa majonnäs under sin Menstruation därför enligt dem skär sig majonnäs då.
Lärde mig en sak nu och det är att aldrig använda en visp som har skuren majonnäs på sig för att röra i en lyckad majo.
Gjorde först en som sprack. Startade en ny med en annan visp som gick ihop fint. Sen skulle jag bara röra ut lite kryddor i majonnäsen och då var jag lat och sträckte mig efter den med några skvättar skuren majonnäs på.
Den tjocka fina majonnäsen blev som till mjölk på bara några vispningar. :(((
Jag misslyckades för första gången med majonnäs häromdagen. Innan detta trodde jag, precis som Jon , att det inte gick att misslyckas. Jag har grubblat mycket över detta och misstänkte att det kunde ha med gamla ägg att göra. Vitan var dock härligt snortjock i äggen, så jag trodde att de skulle fungera bra.
Jag köpte nya ägg och vispade ihop en fin majonnäs utan problem.
I dag gjorde jag ett nytt försök med de gamla äggen (7 dagar över bäst-före-datum). Jag vispade med ballongvisp och vispade mycket hårdare i dag än vid mitt första misslyckande. Jag lyckades få konsistensen att likna en tjock sockerkakssmet, men ingen majonnäs.
Jag hällde ut den, sköljde ur glasskålen och såg till att den åter fick rumstemperatur, för att inte detta skulle riskera att påverka resultatet. Jag tog sedan ett nytt kylskåpskallt, färskt, ägg och gjorde om försöket. Förutsättningarna var så gott som identiska.
Denna gång blev majonnäsen helt normal.
Av den anledningen tror jag, som joji säger, att det är viktigt med färska ägg. Tydligen spelar det ingen roll om vitan fortfarande verkar tillräckligt färsk. Om någon mer skulle kunna tänka sig att försöka upprepa det här så skulle det vara intressant (även om inlägget är ganska gammalt vid det här laget). :-)
Sidor