Kolsyra: En uppdatering
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8080","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"250","height":"341","alt":""}}]]Kolsyra är egentligen väldigt mycket mer uppskattat än vad man skulle förvänta sig av nåt som faktiskt gör ont. Kanske beror det på att upplevelsen av kolsyra har många olika facetter: syrlig smak, pricklig känsla från bubblor som spricker, brännande känsla från smärtreceptorer...
De första två aspekterna har Lisa redan täckt in i sin långa kolsyrapost. Men en nyss utkommen forskningsartikel sprider lite mer ljus över den tredje biten - ursprunget för den brännande känslan som kolsyrade drycker ger. Det har nämligen visat sig att kolsyra kan aktivera jonkanalen TRPA1, som finns i smärtsystemets nervceller och även är känd för att ge sting till upplevelsen av heta smaksättare som wasabi, senap och pepparrot.
Forskarna som gjort den nya studien rapporterar att det sannolika händelseförloppet ser ut såhär: koldioxiden (CO2) diffunderar in i nervcellerna och kombinerar sig med en vattenmolekyl, för att sedan dela sig sedan i en vätekarbonatjon (HCO3-) och en vätejon (H+). Vätejonerna sänker pH:t inuti cellen, vilket i sin tur aktiverar jonkanalen TRPA1. Aktiveringen börjar när cellens innehåll har blivit lite småsurt, ungefär vid pH 6.5, och når maximum vid pH 5.5. Lågt pH på utsidan av cellen motverkar däremot aktiveringen av TRPA1.
Att översätta fynden till hur det faktiskt känns i munnen på den som sveper en läsk är däremot svårare. Jonkanalen TRPA1 finns ofta i samma smärtkänsliga nervceller som en annan jonkanal, "chilireceptorn" TRPV1, som reagerar på capsaicin och stark värme. TRPV1 verkar enligt den nya artikeln inte reagera direkt på kolsyra - men andra färska forskningsrön verkar visa att TRPA1 och TPRV1 slår sig samman i cellen och påverkar varandras aktivitet - ännu okänt exakt hur. Temperatur påverkar säkert också, eftersom TRPV1 aktiveras direkt av stark hetta och TRPA1 aktiveras indirekt av kyla.
Kanske dags att börja experimentera med kolsyrad wasabi- och chililäsk?
Kommentarer
Intressant! En sådan läsk ger en garanterat vingar ;)
Hej, mycket intressant blogg. Jag har en fråga som jag länge velat få svar på men som jag inte riktigt har vetat vem jag ska ställa den till, så jag provar här. Förra sommaren så tog jag ut en flaska päronloka från kylen för att hälla över ett glas med is. Så fort det kolsyrade vattnet nuddade isen så förvandlades den till samma konsistens som blöt snö. På en gång mitt i hällandet så såg man hur det förvandlades. Sen åt jag den med sked. Jag har aldrig varit med om det varken före eller efter och ingen jag har pratat med har fått samma reaktion av att hälla kolsyrat vatten på is. Vad kan ha hänt i mitt glas? Vore superkul att få svar på det, i övrigt tackar jag för en fin blogg!
Josefina: var flaskan riktigt kall, och var det kanske dessutom så att du öppnade den precis innan du hällde den över isen?
Antagligen frös vattnet precis efter att du hällt det över isen, på grund av kylan från isen i kombination med att vattnet var väldigt nära eller en smula under fryspunkten (kolsyrat vatten under tryck fryser vid ungefär -0.5 grader, enligt vissa mätningar, men om man inte skakar flaskan/burken kan den faktiska frystemperaturen bli ännu lägre - då får man superkylt vatten som fryser så fort man stör flaskan genom att skaka eller öppna).
Prova att lämna en flaska kolsyrat vatten för länge i frysen (men ta en plastflaska för säkerhets skull, glasflaskor kan spricka) - det bör också ge "blöt snö". Antingen där från början i flaskan eller när du stör den genom att öppna/skaka den.
Sidor