Konfiterad älgfransyska
På en riktigt bra middagsbjudning flyter samtalsämnena så bra att maten - hur vällagad den är - kommer i andra hand. Igår var en sådan kväll. Från skeppskronometrar via kvastfeningar och Stasi hamnade vi till slut i Transnistrien, till allas stora förtjusning. Man kan kort sagt skilja mellan två sorters människor - de som går igång på att lära sig något nytt och de som liksom rubbas i sina väl definierade cirklar av detsamma. Föga förvånande umgås jag helst med den förstnämnda sorten.
Men trots det fantastiska umgänget lyckades jag med konststycket att skapa en middag så god att till och med jag själv blev en smula förvånad. En älgfransyska konfiterades i neutral olja, lök och kryddörter och en kaprisspäckad majonnäs skapades på den överblivna oljan. Tomater fick långrosta vid sidan av älgen. Färskpotatis skrubbades. En enkel sallad blandades. Maten tystade inte på något vis mun, men en liten, liten stunds tyst andäkt hann vi faktiskt med efter den första tuggan av gudomligt mör och saftig älg.
Konfiterad älgfransyska med kaprismajonnäs och rostade tomater
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 6
Tid: 5 timmar
Har man ingen älgfransyska ska man inte på något vis låta sig avskräckas. Även fransyska av nöt, eller för den delen ryggbiff och andra mörare stycken blir fantastiska på detta vis.
- 1 kg älgfransyska, halvtinad
- salt, nymalen svartpeppar
- 1 stor gul lök
- 1 hel vitlök
- 1 rejäl ruska timjan
- 1 rejäl ruska persilja
- 3 lagerblad
- neutral olja
- 1 paket minitomater av något slag, gärna på kvist
- salt
- en klunk olivolja
- till majonnäsen:
- 3 äggulor
- 1 msk dijonsenap
- 1/2 - 1 msk pressad citron
- oljan från konfiteringen
- 2 msk hackad kapris
- 2 msk finhackad timjan
- 2 msk finhackad persilja
- salt
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Torka den halvtinade fransyskan torr och salta och peppra den väl.
- Ta fram en form stor nog att rymma köttet och se till att formens kanter går över köttet. Lägg köttet däri och fyll på runt om med lök i klyftor, vitlöksklyftor och kryddörter. Ju tätare packat, desto mindre olja går åt.
- Peta in stektermometern så den hamnar mitt i stekens tjockaste del. Täck allt med neutral olja och skjutsa in i ugnen.
- Lägg tomaterna i en ugnsform, klunka på lite olivolja och salta. Skjutsa in även dem i ugnen.
- Vänta.
- Vänta.
- Vänta.
- Ungefär 3 timmar borde det ta, men se till att ha koll på temperaturen. Ugnar skiljer sig väldigt åt och det beror lite på hur halvtinad älgen var dessutom.
- När köttet fått en innertemperatur på 55 grader är det dags att ta ut allt. Temperaturen kommer att gå upp ungefär 3 grader till, men det vill vi, så ingen fara. Glöm inte att ta ut tomaterna heller.
- Låt köttet svalna i oljan och sila den sedan.
- Vispa ihop äggulor citronsaft och dijonsenap och tillsätt den avsvalnade konfiteringsoljan. Först droppvis och sedan i större klunkar tills du fått en fast fin majonnäs. Jag föredrar att köra min med elvisp för en fastare konsistens, men det är en smaksak.
- Rör ned kapris och kryddörter i majonnäsen och smaka av med salt och mer citron efter tycke och smak.
- Skär upp köttet i tunna skivor och servera det med majonnäsen och tomaterna. Smörvänd färskpotatis är gott till. En fin grönssallad har heller aldrig gjort någon ledsen.
Kommentarer
Jag har aldrig riktigt fattat varför man ska ha så många äggulor i alla recept på majonnäs. Jag kör på en äggula till runt en halvliter olja när jag vevar majjo, vilket jag gör typ varje/varannan vecka. En äggula kan binda så mycket mer än man tror tycker jag.
Själv vevar jag den numer med balongvisp för hand då jag inte vill ha den för hård, men det är ju en smaksak.
Emil O: Dels hade jag ohyggligt många äggulor över efter att på begäran ha gjort en budapestrulle, dels tycker jag om äggulesmaken väldigt. Att man kan binda väldigt mycket olja på en äggula betyder enligt mig inte att man behöver göra det. :)
Äggulesmaken är nog en aspekt jag nog inte riktigt tänkt på tidigare, är väl mitt ekonomiska sinne som styr mig till att vilja använda varje råvara till maximum. Får nog testa med fler gulor för att undersöka smakskillnaden.
Beautiful! Ska testa detta på min födelsedagsmiddag, fast med rådjur eller i 'värsta fall' rostbiff. Tack för inspiration!
Emil O: Återkoppla gärna till mig, det är alltid kul att höra vad andra tycker.
Hanna: Varma gratullationer i förskott. Hoppas rådjuret blir bra. Det är verkligen mitt favoritkött alla kategorier.
Har lite överårig viltinnanlår i frysen.
Tänker prova när jag fått hem mer olja.
Rapportera gärna hur det går, Örjan!
Oj, så gott det låter! Jag bara måste testa. Det får bli ett semesterprojekt.
Nu rapport.
1. Med överårig vildsvinsytterfile.(Som mor min i annan stekt form inte gillade smaken på). Gick fortare än beräknat, och uppnådde 80+ grader. men mor uppskattar det skivade kalla köttet. Klart mört.
2. Kycklinglår + ving-/mellandel av kalkon i dito olja. Lång tid
Smakat kalkonen. gott.
Intressant. Använt billigaste majsolja. Efter första konfiteringen och kylningen. "Kryddad olja"
Efter konfitering av kyckling/kalkon naturligt geleartad ""kryddad olja".
3. Användes idag (med extra tillsats av olja) till ny konfitering av viltinnanlår. Gick fort. Hade redan hunnit till 74 grader när jag tog ut (Mor blir nog glad.) Nu under avkylning. Mörhet förväntar jag mig, även om viss onödig torrhet.
Inställd på att använda konfiteringsoljan till majo enl din idé.
Intressant erfarenhet.
Konfiteringsoljan ville ej ge majonnäs.
OK löste det till slut, genom att starta genom standard majo-tillagning och sedan tillsätta delar av konfiteringsoljan till lös , men mycket god majo-sås.
Morgondagens sås med extra hackad kapris och färsk hackad lök.
Jag är lite fundersam...
Jag har testat två varianter på detta nu med entrecote men resultatet är tyvärr något av en besvikelse.
Första gången konfiterades 2kg kött i ankfett/örter i 70 grader/6h och andra gången lättrimmade jag köttet i 5%-lag med örter/vitlök för att sen köra det i ankfett i 8h/60 grader.
I teorin borde det bli fantastiskt, men instället upplevde jag att det blev kort och kompakt i texturen och inte särskilt mört alls jämfört med när jag lågtempar på galler.
Nån som har några teorier om varför?
Vad intressant! Jag känner att jag måste testa mer. Resultatet har blivit fantastiskt varje gång jag gjort det. Men tja. Jag utgår från att det inte är köttkvaliteten som felar. Tillbaks till testköket med mig alltså.
Sidor