Konsten att koka sockerlag
Parfaiten har gjort comeback i år. Visst har ni märkt det? Kanske minns ni nostalgiskt den ljuva tiden när varje parfaitskiva skulle ha sin blanka hallonspegel att vila på. Jösses, vad jag såsade desserttallrikar under min tid som kock på Norrlands nation och andra nationer! Eftersom jag är lat av naturen tänkte jag att det väl ändå måste gå lika bra att blanda ner socker i de mixade hallonen som att åbäka sig med sockerlag. Hur fel hade inte jag?
Vanligt strösocker löste sig dåligt i den kalla såsen. No deal. Florsocker då? Jo, det löser sig lite lättare än vanligt socker. Av någon konstig anledning gillar jag inte florsocker, ofta (men absolut inte alltid) kan jag känna den där lite vassa, dammiga smaken direkt. Har faktiskt inte luskat ut vad det beror på ... Google, google google! Aha! Potatisstärkelse! Hmm, det har jag nog vetat men glömt. Men det viktigaste var att konsistensen på hallonsåsen blev vattnig och trist även om jag inte tillsatte vatten som jag ju faktiskt gjorde i och med sockerlagen.
Gör ett test! Mixa hallon, passera och blanda hälften med kokt sockerlag och resten med samma mängder vatten och socker. Sockerlagen ger en helt annan len och krämig struktur åt hallonsåsen och blir snyggare på tallrikarna. (Jag gillar faktiskt hallonkärnorna och låter dem ofta vara kvar om det inte ska vara väldigt snoffsigt.)
Här är förklaringen: en sockerlag binder vätska bättre vilket ger finare konsistens. Orsaken är att sackarosen (strösocker) spjälkas till de enkla sockerarterna glukos och fruktos. När du kokar sockerlag ändras dessutom smaken. Sötman ökar med upp till 30 procent och det är en lite annorlunda, friskare sötma eftersom den till stor del kommer från fruktos. Jag anser att fruktos passar fantastiskt just till bär och frukt.
En hydrolys av sackarosen ger flera intressanta effekter: en ökad hållbarhet, ändrad fryspunkt och kokpunkt, ökad förmåga att binda vatten etc.
Det här diagrammet (sidan 33 i filen) visar hur lång tid det tar för hälften av sackarosen att hydrolyseras vid olika temperaturer. Nu förstår ni äntligen varför sockerlag ska sjuda ett tag och inte bara få ett snabbt uppkok. Notera också att en sockerlag faktiskt har en högre kokpunkt än 100°C, man brukar koka den till runt 107°C så ni kan räkna ner tiden från 100°C-linjen en bit. Dessutom katalyseras (försnabbas) reaktionen av värmen även under upphettningen och avsvalnandet. Jag vet inte exakt hur mycket invertsocker (hydrolyserat socker) som är lämpligt i en sockerlag. Kanske någon mästerbagare/livsmedelskemist i publiken har en idé?
(Aha, ett linjärt samband! tänker ni nu lyckliga. Ehem, kolla på den horisontella axeln (aka x-axeln). pH är, som många av er säkert vet, ett vedertaget sätt att mäta syra som är logaritmisk. Och på den vertikala axeln (aka y-axeln) är det också en logaritmisk skala. )
Låt alltså sockerlagen puttra ett tag, knappt 10 minuter med en skvätt citron är min rekommendation. Men se till att den inte kokar ihop så mycket att den börjar karamelliseras. Späd med vatten lite då och då.
Sockerlag är en enkel gudagåva i köket. Till såser, kalla fruktsoppor, fruktsallader och drinkar. Och tro aldrig att det bara är socker och vatten!
Kommentarer
Vad jag har hört/läst så är "vit sirap" just sockerlag för bakning etc. En enkel lösning för den late.
Ja om man har väldigt gott om pengar. Visserligen är jag rätt prisokänslig men det bär mig mot att betala för något som är så enkelt, hållbart och billigt att göra hemma själv ...
Åh, vad kul att ni startat den här bloggen!
Jag har labbat en del med socker under hösten och äntligen fick det en verklighetsförankring! Men jag undrar om någon vet i fall det är skillnad i smak på beta och alfa-formerna av de fria sockermolekylerna och om det spelar någon roll i fall dessa måste ha nått jämvikt eller ifall det är helt oväsentligt?
Här ska kokas sockerlag och letas fram gammal kurslitteratur från kemistudierna!!!
Hälsningar från fröken Dill
varför inte använda fruktossocker direkt? eller glykos? är inte glykos inverterat socker?
putte kock: sockerlag är en blandning av sackaros, glukos och fruktos. Glukos och fruktos bildas genom genom successiv spjälkning av sackarosen. genom upphettning (vilket gör att lösningen blir mer mättad) gärna med en svag syra och tack vare detta samt bildandet av vätebindnignar får du den fina konsistensen.
Det här kommer att bli spännande. Jag har just precis en knäckkemi fråga, vi får se om ni ser den här ... Har precis kokat 2 satser knäck en misslyckad och en lyckad. I den lyckade använde jag en klassisk ljus sirap och i den misslyckade en hemkokt älggrässirap (http://roslagsmat.blogspot.com/2008/08/gamla-meriter.html). Efter att ha googlat lite så insåg jag just att sirap inte är rent socker och att min egna sirap mer liknande en sockerlag. Varför fungerade det inte? Den misslyckade knäcken (båda omgångarna kokta enligt konstens alla regler med digitaltermometer) sockrade sig, stelnade och blev porös. Jag antar att det är balansen mellan sackaros, fruktos? Vad är det som gör knäcken knäckig och kolan seg?
Och jag som bara haft sockerlag i drinkarna. Ändring på det alltså, bra inlägg!
mvh
Lottzy
Sidor