Köpa fiskrom
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7994","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-353","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"brygga_letarfisk","alt":"brygga_letarfisk"}}]]
Läste just ett inlägg på Smaksafari om romplättar och började fundera på om det går att köpa fiskrom (förutom löjrom, sikrom, stenbitsrom, forellrom, laxrom) för att t ex göra sådana romplättar. Eller tänker jag fel nu...?
I min barndom kan jag minnas att det fanns torskromslåda och en burk med torskrom som köptes som helkonserv. Finns sådant att få tag på? Har du tips i sådana fall om flera recept? Det är ju inte så att man helt slutat fiska torsk även om det fiskas i mindre mängder idag. Hoppas verkligen ni läsare har bra svar så att det inte är en produkt som inte används på något sätt.
Kommentarer
Någon slags rom på konservburk (inte säker på att det var just torsk)har jag sett i välsorterade livsmedelsaffärer (+ att det hade det på netto när netto fanns i Stockholm) oklart hur nyligen, men inte så länge sen. Fråga i någon av de större matbutikerna!
Butiker med grekisk inriktning borde ha.
Gädda och gös levereras hel till butik så deras romsäckar bör kunna finnas vid rätt säsong.
Abba sålde tidigare torskrom på konserv, men det var då billig mat det är det ju inte riktigt nu. Nu kallar Abba den för "slottskaviar"! Dessutom säljer de b l a sillrom ("röd finkornig rom")
Oh, den där burken med torskrom var det länge sedan jag tänkte på. Ständig vardagsmat hemma hos oss i Linköping på 80-talet. Jag minns den lite som en sladdrig burkskinka, med ett hölje av gelatin, och så skivade mamma upp den och stekte den ganska hårt. Det gick inte hem hos någon av oss tre döttrar...
Off Topic
Mahoniasylt blev gott som smaksättare i nötkött/grönsaksgryta.
Mor hade fått en burk av sin syster, men visste inte riktigt vad det var.
Som tur kunde jag plocka fram din skafferibok och visa henne receptet.
Ofta förekommande på vårt matbord när jag växte upp på 70-talet var torskrommen på burk - stekt i skivor och rätt trist som kommenterats här ovan.
Mycket roligare var när man blev äldre och insåg att "böxerna", alltså romsäckarna som gick att köpa i fiskaffärerna på det glada torskfiskets 80-talet, skulle kokas varsamt med vinäger och dill och avnjutas med kokt potatis och smält smör. Bristen i dag beror väl på att torskbestånden är en spillra av vad de en gång var och att kanske konservindustrin suger upp den lilla rommen som ändå fiskas upp.
Om min barndoms torskrom på burk fortfarande går att hitta är den nog inte lämplig till Smaksafarins romplättar då burkarna innehöll en hård konserverad (=kokt) klump - till de läckra romplättarna skall det nog vara en lös, färsk (eller saltad) rom.
Har du kanske några norska kontakter?
TORSKEROGN: http://www.sunnmoere.com/default.pl?showPage=20669&action_set_ice_sideme...
Helena - ska kolla på Netto i Simrishamn när jag är där nästa gång.
Örjan - tack för tipset. Melanders kanske vet. Skoj med mahoniasylten. Det finns ett saftrecept också...
Kurt - det är just de burkarna jag kommer ihåg också men slottskaviar har jag inte sett.
Kalle - det var inte ofta hos oss men det förekom och jag gillade den där hårda kompakta konsistensen. Iallafall vad jag minns idag. Det andra receptet du tipsar om låter ju mycket delikat. Och det är nog lös färsk rom behövs till plättarna. Det har du säkert rätt i.
Fredrik L - ja, det finns norska kontakter. Var i Oslo för bara några veckor sedan. Bra tips!
Torskrom ingår i Nettos standardsortiment i Danmark, märket heter "Amanda".
Köpte 3 portions-abborrar idag.Icke urtagna.
Flådde från ryggen, med hjälp av dubbla knivsnitt längs ryggraden och mina tummar.
Tre honor med jätteromsäckar.
Kom att tänka på detta ditt tidigare inlägg ang ev romplättar.
Tänker prova recept-iden själv.
De flådda abborrarna blir tordagslunch, mjölpanerade,smörstekta, och serverade med brynt kaprissmör(?)
Örjan - det låter så läckert.
Fungerade till belåtenhet med min abborrom, undantag att min lök borde varit mindre.
Antager shallotten vore bättre än gul lök?
Ja, det tror jag då shalotten är mildare.
onsdag 2/4 2013
Dansk torskrom på burk finns att köpa hos Netto i Aspudden strax söder om Stockholm. Jag tror att det är bara Netto som säljer denna delikatess!
Sidor