Isobel Hadley-Kamptz är född 1976 och hemskt bra på att äta. Nej, hon är inte kock, inte ens matskribent om man med det syftar på något mer specifikt än någon som ibland skriver om sånt man kan stoppa i munnen. Att vara en hängiven ätare är å andra sidan inte så bara.
Kommentarer
Åh tack snälla rara Isobel om du vill skriva en text om LMVs vansinnesdåd mot alla gravidas möjlighet att leva ett normalt liv, helt i strid med beprövad erfarenhet och vetenskap. Det är fullt möjligt att följa kostråden för gravida om man är hemmafru (och inskränker sin föda till just funktionen överlevnad) men om man tänker sig att jobba/studera så duger varken köpt mat eller micrad medhavd dito. Det djupt oetiska i dessa rekommendationer ligger i att det är förbjudet att som läkare/barnmorsk uppmana någon patient att äta annorlunda, även om man VET att LMVs råd inte vilar på någon som helst erkänd vetenskap.
De har verkligen lost all their marbles, are nuttier than a fruitcake, har inte alla getterna hemma och allt sånt man kan komma på.
Just kaffet är en riktig dikeskörning eftersom svenska kvinnor dricker mer kaffe och antalet missfall ligger på samma nivå.
Har en väninna som sedan hon blev gravid inte vågar färja håret längre. Kemikalier vet du. Att folk inte blir galnare av alla konstiga och värdelösa kostråd som inte har någon vetenskaplig grund förvånar mig, precis som mård påpekar. Varför det går igenom är bortom mig, allt annat ska bygga på vetenskap, men inte hos livsmedelsverket. Å andra sidan kan man ju hoppas att mammor har tillräckligt med förnuft att ignorera de tokigaste av de där råden.
I länstidningen idag stod det om hur svårt det är att amma ett spädbarn som är mjölkproteinallergi då mamman också måste avstå från mjölk. Som illustration (foto) står de och läser innehållsförteckningen på en burk gräddfil (!). Jomenhejsan.
det jag skulle ha skrivit var att idag kom en studie om att mer än två koppar kaffe kan leda till missfall enligt en amerikansk studie. Lär väl leta sig in på LVM snabbare än vi hinner säga skål.
Lisa bad mig att kommentera det hela från en svensk-italiensk synvinkel. Jag har 3 barn, en graviditet i Sverige-2 i Italien, 2 förlossningar i Sverige-1 i Italien. Nu har jag bott här så länge att jag har slutat att ha Sverige som utgångspunkt vid jämföranden och tycker att jag ser ting mer neutralt om det nu är möjligt. Mittengraviditeten kan inte räknas för då kollade jag mig så lite, var inte med i nåt hälsoprogram alls men med det yngsta barnet var jag helt inne i det italienska systemet och såg en hel del skillnader. Först och främst fick jag normala kostråd: ät inte för två men ät bra. Tvätta frukt och grönsaker noga. Ta det lugnt med grönmögelostar och liknande men inget förbud. Det var avsevärt mycket lugnare på matfronten, ingen skuldbeläggning. Och något glas vin ser man som ett plus. Nöjd mamma=nöjt barn.Sen kan det ju vara så att du har folk omkring dig med en massa åsikter men så är ju Italien. Jag träffade min gynekolog ett antal ggr (och jag gick inte privat) och om det fanns något specifikt problem föreskrev hon vitaminer eller mineraler för just det problemet. Däremot tar de mycket fler prover och även toxoplasmostest där en av mina vänner fick reda på att hon hade det och antagligen fått det av att sitta ute där katter varit och inte av något hon ätit. I sverige hörde jag inte ens talas om något toxoplasmosprov... Sen ska vi inte tala om förlossningsskötseln (bortsett från att Sverige är mycket mer utvecklat på smärtlindringsfronten), hellre föder jag barn här där även mamman ses som en patient och tas omhand, i Sverige brydde sig ingen om hur jag mådde, bara barnet. Och det var underbart att få en lång meny att välja från 2 ggr om dagen och god var maten med!
hej
bra och intressant artikel, har också tänkt länge på det här med kostråden ur ett feministiskt perspektiv, det känns väldigt mkt som kvinnan tillbaka till spisen. och man kan ju undra hur nyttigt det är att oroa sig så mkt över kosten. Dock har jag invändning, som forskare inom beroende/alkoholfältet vill jag bara påpeka att sanningen är att det finns få studier kring ett måttligt intag av alkohol och effekter på barnet. av naturlgia skäl går det inte att göra experiment, utan man får använda sig av sjölvrapportering. Dock är kunskapsläget sådant att flera av de få studier som finns visar på att även små möngder alkohol under graviditeten ökar risken för beuropsykiatriska störningar och kognitiva problem( dvs adhd,koncentration, uppmärksamhetsproblem, lägre begåvning, osv osv). I dagsläget kan man bara säga att den forskning som finns antyder att det finns risker. Jag tycker därför att det är riktigt att ge gravida kvinnor dessa råd, att i dagslägetär det nog bra att låta bli. Nu sitter jag hemma och harinte referenser till studier tillhands, men återkommer med dessa förstås (så att var och en kan läsa och bilda sig en egen uppfattning om kunskapsläget).
Härlig slutsats, Isobel. Det är "staten" som är felet, inte Livsmedelsverket! Det är "statens" agenter som skärrar mammor på diskussionsforum, det är "staten" som i smyg ger ut propagandaböcker och driver skuldbeläggningsmammagrupper. Nä, det vore bättre om Nestlé skötte om det här. Och att individen inte har något som helst ansvar att bedöma informationen, framstår som lite udda för att komma från en Neo-liberal.
Själv tycker jag att man borde granska Livsmedelsverket och ställa till rätta vad som inte fungerar. Naturligtvis ska det inte få förekomma vilseledande eller lögnaktiga kostråd, men jag tycker också att en försiktighetsprincip ska råda. Det är råd det handlar om.
Nestlé är lika jävligt det med sitt mjölkpulver i tredje världen. Problemet är tyvärr, K, att många blivande mödrar att många blivande mammor tar de där råden som en uppenbarelse från gud mer eller mindre. En bit färskost och barnet kommer att födas med fruktansvärda missbildningar. få vågar ifrågasätta dem som är det här verkligen rimligt? Och de här "råden" varierar som sagt över världen. I Sverige ska barn inte dricka te före en viss ålder. Inga sådana råd i Japan t ex.
Jag kan inte skriva korrekt svenska längre... :(
Jag förstår inte vad Nestlé har med saken att göra överhuvudtaget. Vad är det för sandlåderetorik?
Det intressanta är varför kostråden skiljer sig så mycket mellan olka länder. Den som varit inne i svängen och fått råd om kost vid graviditet har mycket svårt att bortse från det märkliga tonfallet som finns, både i en del material och hos en stor del av personalen.
Jag skulle vilja se mer av vetenskapen bakom Livsmedelsverkets kostråd. Både rekommendationerna för gravida och de för friska.
Bang on target ;)
Jag tyckte mig kunna läsa en politisk dimension i vad Isobel skrev, där man skyller allt på den onda "staten". På det brukar följa att den "fria marknaden" sköter allt bättre. Det var därför jag kommenterade.
Jag tycker att det borde vara en självklarhet att Livsmedelsverket redovisar vilken forskning som ligger bakom deras råd.
Jag noterar också att man inte kan ta bort sina kommentarer här.
Kan bara instämma i din artikels ansats, Isobel. Vad som framför allt retar mig är den bristande viljan till förklaring, och de bristande orsakssambanden. Precis som du har jag reagerat på den obefintliga kopplingen mellan listeria i opastöriserade ostar och förbudet mot att äta en bit massproducerad brie från Président (en craving som jag har just nu, men hela tiden håller emot av de irrationella skäl du nämner i din artikel). En annan rör koffein, där vi uppmuntras att begränsa intag, utan att något skäl för detta anges. Så där sitter jag och sörplar i mig avkoffeinerat te på morgonen, utan att tillskrivas förstånd nog att förstå varför.
Jag har för övrigt inte heller riktigt begripit vad Nestlé har med saken att göra, men jag är säker på att det finns någon (aningen konspiratoriskt färgad, misstänker jag) förklaring.
Jag kan tycka att många av de kostråd som ges till gravida är mycket märkliga. Men framförallt är barnmorskornas bristande kunskap om VARFÖR det är farligt lite skrämmande.
Men, jag tycker att man ska tillämpa försiktighetsprincipen - under denna korta tid man är gravid kan man kanske avstå från opastöriserade mjölk- och ostprodukter eller gravad/rökt lax eftersom det är svårt att veta hur de hanteras? Jag har själv fött ett dödfött barn (i vårt fall hittade man inga fel) och jag skulle ALDRIG förlåta mig själv om det var något jag hade ätit som var orsaken. Det är enkelt att ta lätt på informationen när man inte har drabbats. Så tänkte jag, det händer inte mig, jag är en alldeles vanligt kvinna utan något riskbeteende. Men när man har drabbats det blir man otroligt arg när folk inte bryr sig om rekommendationerna, de finns där av en anledning. Det är bra att kostråden diskuteras och revideras, framförallt är det bra att man diskuterar varför det är farligt, så att man själv kan göra ett bra val. Sen är det skillnad på farligt och farligt. Att ta ett glas vi under graviditeten påverkar förmodligen inte barnet alls, men om du drabbas av listeria eller toxoplasmosis under graviditeten (oavsett var det kommer ifrån) så kan barnet dö eller missbildas. Så det är som fråga om sannolikhet, hur mycket kompis man är med statistiken. Man kan vara den där som drabbas fast sannolikheten är väldigt liten.
Visst det finns olika kostråd i olika länder men det kan ju bero på olika orsaker. T.ex. så kanske man inte har vakuumförpackade livsmedel i samma utsträckning som vi har här? Man kanske har mer kontroll på hela livsmedelskedjan? Att tvätta frukt och grönt noga är förmodligen råd för att undvika toxoplasmosis som finns i jord, så där kanske man inte heller får veta varför man ska göra det men man är medveten om att det kan skada barnet.
Om man själv vill läsa om några otäckheter som man kan drabbas av som gravid kan man få mer information här: http://www.medscinet.se/infpreg/
Nu tyckte inte jag att den där listan var så särdeles lång eller komplicerad. Kanske för att valde att läsa den lite mer tillåtande? "Undvik" för dessertostarna tolkade jag som "käka inte om du kan undvika det". Kanske hade jag tur också, eftersom min barnmorska var en lite mer avslappnad sort.
Jag tycker inte att det är själva råden i sig som är problemet, utan att ordet "råd" tolkas som "budord". Det handlar om en okritisk inställning till den information man presenteras för, antingen den kommer från Aftonbladet eller Livsmedelsverket. Alltför många människor verkar inte kunna kritiskt granska fakta och väga olika faktorer mot varandra.
Ovanpå det läggs myten om det goda modern. Hon som ger avkall på alla sina behov för sina barns skull. Därför är man alkoholist om man inte kan avstå vin i nio månader – i praktiken ännu längre eftersom man som Riktigt God Moder inte heller ska dricka något medan man ammar – och utsätter medvetet sina barn för fara om man så bara smakar på en endaste liten bit Vacherol.
Jag inser att det inte är lätt för alla att känna till just min historia, men jag tvingades abortera mitt förra barn sent i graviditeten för att hon inte hade några lungor. Det är förstås fullt möjligt att hennes lungor saknades p g a något jag gjorde eller inte gjorde, jag drack t ex kaffe, till och med något enstaka glas vin, jag åt pastöriserad dessertost.
Risken är dock otroligt mycket större att jag i dag skulle bidra till hennes lillebrors död genom att jag sätter honom i bilbarnstolen och kör till hans farmor och farfar. Riskerna i trafiken är oändligt mycket större än riskerna att man som mor skulle råka äta något som dödar barnet (åtminstone om vi för ögonblicket bortser från svårare narkotikamissbruk). Ändå sätter de flesta utan att blinka ungarna i bilen samtidigt som de har ångest över en mozzarella-macka. Det är som att de interna riskerna i den gravida kroppen alltid är långt mycket farligare och viktigare att undvika än de externa.
Det är t ex ytterligt belagt att en hårt drickande blivande fader är farligare än en måttligt drickande blivande moder (dvs riskerna i det förra fallet går enkelt att fastslå, misshandel etc, medan ingen enligt de studier jag läst kunnat bevisa att det senare är farligt alls) men det är kvinnorna som får order om att sky alkohol som pesten medan ingen i mödravården säger ett knyst om fäderna och spriten. Det finns något om kvinnokroppen här, vem som har mest bestämmanderätt över sig själv, vem man kan ge råd på bristfällig eller ibland obefintlig vetenskaplig grund och vem som i huvudsak får bestämma över sig själv.
Isobel, jag känner mig lite på hugget här eftersom det engagerar mig. Jag vet att det är svårt att diskutera nyanserat när man kommer med bakgrundshistorier som min eller som din eftersom man inte gärna ifrågasätter någon som drabbats.
Det är klart att man utsätter sig för en risk när man sätter sig i bilen, men det gör man också när man väljer att äta vissa livsmedel. Det jag menar är att man måste vara medveten om att det kan hända även om risken är liten och att konsekvensen då är förödande (precis som om man krockar). Har man begravt sitt barn så chansar man inte.
Jag tror på studierna som visar att även måttligt intag av alkohol kan skada barnet, som anonym säger tisdag 22 januari 2008 klockan 8.19. I alla fall tillräckligt för att känna att det vore lika bra att avstå. (själv kommer jag nog aldrig bli gravid dock...). Jag har ju inga länkar till undersökningarna, men MVC sköterskan hänvisade till det.
Att dra fram det gamla "det är mycket farligare i trafiken" argumentet, som dyker upp oavsett om man diskuterar bomber, krig, riskerna med flyg osv, tycker jag är ett lågvattenmärke.
Jag blir ledsen när jag läser era sorgliga historier.
PS lisa - ditt renskavsrecept på matälskaren var super!
Jag håller mig på Malinkas linje. Att tolka råd som "förbud" är ju var och ens egna val. SLV förbjuder oss faktiskt ingenting, hur skulle det kunna göra det?
Hur skulle ett alternativ se ut? Inga kostråd alls, eller bara det som var extra farligt? Ni kan ju själva tänka er medias schavottering om man uteslöt kända, men ack så små, risker. Och var går gränsen.
Jag tycker att problematiken snarare ligger i de gravidas/MVCs totala oförmåga till egen riskvärdering.
Den problematiken är ju samma som också du, Isobel, här ovan klart tar upp. Men det är lite tokigt att Livsmedelsverket får klä skott för den oförmågan.
/Sara- avbruten graviditet i vecka 21. Läsare av David Eberhard. Äter insjöfisk vid graviditet, men inte okända ostar.
En annan aspekt värd att tas upp: Vi har världens i särklass lägsta andel sena missfall/fosterskador och spädbarnsdödlighet. Det finns ju klara skäl till att det är så, och i dessa fall är det verkligen "många bäckar små" som gör statistiken. För mig är det är ett skäl att respektera de råd vi får som gravida.
Anledningen till att jag nämnde min dotter var just att du säger "MAN chansar inte". Jag vill inte på något sätt ta ifrån dig din upplevelse eller uppfattning, men du talar inte för alla som förlorat barn. Jag drack kaffe, åt pastöriserade ostar och något enstaka glas vin även i min senaste graviditet som alltså resulterade i en, såvitt jag ännu kan se, fullt frisk unge) Jag förstår verkligen inte varför det är ett lågvattenmärke att nämna riskerna i trafiken. Där är ett område med, i det moderna samhället, rätt stora risker som de flesta av oss bara väljer att bortse från. Jag tycker att det är jättespännande att fundera över varför det är så, medan andra risker övervärderas.
Självklart handlar det också om hur vi värderar de råd vi får. Men råden ges, åtminstone inom den mödravård jag besökt och de gravidtidningar, expertutlåtanden i media jag läst (och det är rätt många) i en uttalat absolutistisk ton, där den som inte följer råden antas utsätta sitt ofödda barn för oförsvarliga risker. Med tanke på att oro hos den blivande mamman också är en konstaterad risk är det kanske lite tveeggat. (Särskilt som många risker, som den om kaffe som trumpetats ut i dagarna, handlar om tidig graviditet när rätt få känner till den).
Isobel, nej - jag talar verkligen inte för alla som förlorat ett barn. Jag kunde lika gärna ha skrivit jag. Jag anar dock i tonen i dina inlägg att du inte direkt uppskattar mina inlägg här. När du skriver att du inte vill ta ifrån mig min upplevelse så blir jag ledsen eftersom du i samma ögonblick just ifrågasätter den.
Men åter till det diskutionen gällde. Du skriver själv vad du åt under din senaste graviditet och att det gick bra och så är det ju oftast. Men återigen man väljer själv vilka risker man utsätter sig för oavsett om det gäller mat eller bilar. Sanningen ligger kanske någonstans mittemellan. Några av råden som ges idag kommer (som vanligt) att visa sig vara helt fel eftersom forskningen går framåt. Andra nya råd (mer eller mindre vettiga) kommer att komma. Jag tycker också att informationen är bristfällig eftersom bakgrundsinformation saknas. Sen väljer man själv.
Om vi skulle följa alla statens (jag skriver inte livsmedelsverkets; bara för att reta "K") rekommendationer för vad vi ska äta så skulle det bli orimligt enformigt.
Det finns dock säkert några folkhemsinvånare som litar på att åtta skivor grovt bröd, ett halvt kilo grönsaker mm varje dag är den rätta läran eftersom "staten" säger så. Långt tidigare fick vi dock lära oss av "staten" att det skulle vara mycket socker i allt (sirapslimpa mm) bara för att stödja svensk sockerproduktion. Väldigt nyttigt! Man kan tydligen inte alltid lita på "staten"! Synd att vi blivit så dåliga på att tänka själva i det här landet. Läs "I tryghetsnarkomanernas land" av David Eberhadt. Pang på rödbetan!
Jag ifrågasätter verkligen inte din upplevelse. Om det verkar så ber jag uppriktigt om ursäkt.
Däremot tror jag faktiskt inte att det är särskilt bra för kvinnor att se det som sin absoluta skyldighet att hålla sina gravida eller pregravida kroppar så rena och hälsosamma som möjligt eller att känna skuld om man inte klarar de oerhörda krav man ställer på sig själv i renhet och hälsa.
Detta är en något annan diskussion är den om att livsmedelsverket ger råd utan vetenskaplig grund, men jag tror att de hänger ihop.
På min föräldrakurs i MVCs regi för två år sedan avrådde de föräldrar från att laga mat med alkohol. "Bäst att inte göra det". Det är ju så man storknar över alla myter som frodas.
Isobel, du går från klarhet till klarhet!
Den gravida kvinnokroppen är i sanning ytterst politisk. Jag kom att tänka på ILO (efter ww1) som lagstiftade om hur gravida kvinnor förbjöds arbeta inom den tunga industrin, då detta innebar oerhörda risker för kvinna och foster. Att kvinnodominerade yrken som också hanterar kemikalier (såsom frisöryrket) föll utanför "studien" som ILOs lagstiftning grundades på och därmed inte inbegreps i lagen är bara att notera.
(x antal år senare gjordes en ny studie där man vips! upptäckte att den tunga industrin var minst lika farlig för (ickegravida) män. se där!)
Tack för initiering av viktig diskussion!
Nu är jag man och tillhör "patriarkatet" så jag lär väl få en rejäl skopa ovett bara för att jag uttalar mig, men jag håller med om att försiktighetsprincipen måste gälla.
Om det gick bra eller inte i ett enskilt fall är inget bra argument. Risken finns, även om den är liten - och den är lätt att undvika. En mer relevant jämförelse med trafiken är om man ska använda bilbälte eller inte. Krockar du aldrig så spelar det ingen roll. Blir du påkörd eller råkar få den där Vacherolen med listeria så blir konsekvenserna stora.
Att det finns andra risker i livet - som i vissa fall inte går att undvika - är väl inget skäl till att medvetet chansa? Jag tycker att det inte kan vara värt att ta ens den lilla risken bara för att bejaka sin matlust eller för att trotsa Livsmedelsverket.
Kräv gärna av barnets far att han också avstår alkohol, opastöriserade ostar, rått kött osv under graviditeten. (Han önskar antagligen att det fanns något han kunde göra.)
Ddet här belyser en viktig punkt dock. Inte för att jag önskar någon missbildade eller på annat sätt sjuka barn. Någon nämnde David Eberhard och medan jag inte håller med om alla hans slutsatser så håller jag med om trygghetsknarkandet och att vara säker till varje pris.
Farhågor om kost har länge funnits i vuxnas mathållning även om det går till extremer under kvinnors graviditeter. Råden eller varningarna om att inte dricka kaffe, eller att olivolja kan döda dig ena dagen, rädda dig nästa. Vin är livsfarligt, sedan livräddande. Svarta stekspadar orsakar cancer. Stekpannor orsakar cancer. Potatis kan döda om du får dem i huvudet. Okej, nu raljerar jag. Men risker och larm blåses upp. Du kan, till synes, trilla ihop av hjärtinfarkt av precis allt, och få cancer av allt. Granskar man forskningsrapporterna närmare finner man dock att de ofta är lika dåligt underbyggda som många av de råd man ger gravida kvinnor under graviditet. Vissa "larmrapporter" innehåller kontrollgrupper om kanske hundra personer. Man sa att mycket kostfiber skulle skydda mot cancer. Senare studier visade ingen skillnad. Gårdagens amerikanska rapport visade att mer än två koppar kaffe per dag ökar risken gör missfall men incidensen av missfall är lika stor i Sverige trots en högre kaffekonsumtion. Allt blir farligt. Nötter kan hamna i halsen och är f ö allergiframkallande. En svensk tidning publicerade "råd" om allergier till sina läser som var fulla av faktafel. Undvik si och undvik så. Att undvika mat kan få en tendens att inte upphöra efter de där nio månaderna och när man har fått sitt barn. En begränsad tid, ja, men mat är också njutning, inte bara en fråga om överlevnad. Man har påvisat två fall av livsmedelsburen listeria i Europa.
Om man läser på, om all mat men kanske särskilt när man är gravid, kommer man lugnt. Jag vill inte dra en billig hacka av Isobels tragedi men det blev en dotter utan lungor och en liten normal pojke efter några år. Vad säger man om dottern som råkade födas (eller egentligen inte men förhoppningsvis förstår ni vad jag menar)? Ni hade otur? Man söker efter en orsak och allt man finner är otur. Det kunde ju åtminstone få spåras till mozzarellan så fick man banka livet ur den istället för att det bara var något så simpelt och jävligt som otur.
Detta sagt, min medkänsla till alla som förlorar sina barn sent i en graviditet och aldrig får veta varför och den tragedi det innebär.
Det är intressant att kolla på statistiken för listerios, den infektion vars undvikande är orsaken för många av kostråden (dessertostar, rökt och gravad fisk/kött, kallskuret etc).
25-40 fall per år (i hela befolkningen, enligt LMV). Cirka 10 fall av dessa är gravida kvinnor (enligt INFPREG). Det vill säga; 2.8-4.4 fall per miljon invånare, och runt en tredjedel av dessa är gravida kvinnor.
I Frankrike - med alla läskiga ostar - är statistiken ungefär densamma. 3.5 fall per miljon invånare och år, och en fjärdedel av fallen är gravida kvinnor.
Nu är ju inte ostätande det enda som skiljer sig mellan den franska och svenska matkulturen, men jag tycker bristen på skillnad i mängden listeriosfall är intressant.
Ja, det florerar mycket rykten som i vissa tidskrifter blir till sanningar. MEN, det är sant att det finns studier som visar att även mycket små alkoholmängder kan ha negativa effekter på barnet och därför tror jag inte att ens de nya råd som är på gång ang mat & dryck för gravida kommer att hävda att små mängder är ok.
Och det är inte sant att det bara finns två fall av livsmedelsburen listeria i Europa, bara sommaren 2001 drabbades 30 personer inom ett begränsat geografiskt område i Sverige, de hade alla ätit ost från samma gård. Problemet med listeria är också att den tyvärr tillväxer alldeles utmärkt i kylskåpstemperatur, vilket gör att pastöriserade ostar kan "smittas" av opastöriserade, även om de tillverkas på ett alldeles korrekt sätt.
Att man _kan_ äta potentiellt smittad mat och ändå föda friska barn är precis lika sant som att man _kan_ åka på motorväg utan säkerhetsbälte och ändå komma fram levande. Ändå inte rekommendabelt om nån frågar mig.
Men det handlar faktiskt om RÅD, ingen blir åtalad för att ha brutit emot dessa. Det verkar dock vara väldigt svårt att förstå, t.om. för en del inom vården och ffa för föräldratidningar/-siter.
Och jag tycker inte att det är ett alternativ att Staten genom sina verk slutar ge rekommendationer, åtminstone jag tycker att de är bra för att själv kunna välja vad jag äter under min graviditet.
Jag tycker att Isobels resonemang med farorna i trafiken jämfört med de som finns i livsmedel är relevant. Ingen säger till en gravid kvinna att hon inte bör åka bil under graviditeten eftersom hon kan krocka och skada sitt barn. Däremot kan man ge rådet att hon inte bör äta pastöriserad ost eftersom opastöriserad ost kan vara farligt. Förresten, bildas det inte alkohol vid jäsning av bröd? I så fall borde man för guds skull inte äta det heller, försiktighetsprincipenblabla. Råd skall ges med vetenskaplig grund och man skall också utgå från att även gravida kvinnor (obs ironi) vet att ett litet glas vin ibland inte betyder att det är fritt fram för en bag-in-box i veckan.
1) Trafikargumentet är ett lågvattenmärke på samma sätt som att det är ganska ointressant att dra fram argumentet "men Hitler (eller Stalin) var ju mycket värre" när man talar om Saddams grymheter. Hitler gör inte Saddam bättre.
2) 2007 dödades totalt 490 personer i trafiken. Detta säger ju inget om huruvida foster skadats eller dödats det är ju inte riktigt samma urvalsgrupp - men jag tycker ändå det ger en uppfattning om att trafikdöden kanske inte skulle vara så extremt mycket värre? (hur många av dessa var gravida?)
PS, Lisa - surdegarna var knepigare dock - fick en jättefin surdeg som bubblade och luktade filmjölk men brödet blev platt som en pannkaka. Två gånger.
Andreas - någonstans får ju gränsen gå. Men det är ju möjligt att det finns gravida som har cravings för ogräddade jästa bröddegar :)
Pappaledig. Kommentera hellre min mat på min blogg så blir jag inte så förvirrad. Du får konsultera med Johan som är experten.
Åh, förlåt - kände inte till uppdelningen, trodde det var en blogg för alla. Hursomhelst, PS:et var mest på skoj, inget jag förväntade mig svar på...
Nu har jag inga egna barn men det finns mycket få studier om gravida kvinnor och alkohol just för att ingen vågar ta några större risker i den frågan. De studier som finns är på kvinnor med alkoholproblem som föder skadade barn.
Av de artiklar jag har läst i ämnet skulle få läkare, i USA t ex avråda från något enstaka glas vin i veckan under graviditetens tre sista månader.
Du får ditt barn och jag menar att dåligt underbyggda råd som presenteras som naturlagar fortsätter. Det är farligt, det där är också farligt. Det där är tämligen livsfarligt och ge för sjutton inte det där. Du ammar och dricker lite vin. Det är också farligt. Nu ger du b arnet medvetet vin genom bröstmjölken. Saken är bara den att man kan inte påvisa någonsomhelst alkoholhalt i bröstmjölk när mamma dricker vin. Att barnet skulle få i sig alkohol får antas vara obefintlig. Har infinner sig djup affekt. Vill du skada ditt barn för livet?
Nej, men sålla bland råd/instruktioner som inte har någon vetenskaplig basis. Självfallet ska man inte utsätta sig för onödiga risker men hela livet är en risk. Jag tycker att det är att placera en enorm skuld med alla dessa råd/instruktioner på blivande mammor, för att inte säga förvirring. Sedan blir det ett sent missfall eller en sen abort och där står man med skuldkänslorna. Det var ostens fel. Jag har en kronisk sjukdom, gud ska veta att jag skyllde på allt mellan himmel och jord för att jag hade fått den, mest mig själv. Om jag bara hade gjort si eller så.
Vidare är min poäng att råden/instruktioner, hur barocka och ovetenskapliga de än må vara, fortsätter för barnet under hela dess uppväxt och finns redan för oss vuxna. Riskerna tar aldrig slut. Frågan är hur man förhåller sig till dem. Risken att skydda sina barn är enorm. Min systerdotter stod och vinglade och skulle jävlar i mig klättra på en stege på samma sätt som pappa. Jag tog emot henne men fick stegen över mig. Färd till akuten och sex stygn. Det var det värt.
Tack Isobel.
Rådet om att inte äta starkt kryddad mat får mig alltid att fundera på hur det kommer sig att Kineser Thailändare och Etiopier alls kan föröka sig?
Att avstå från alkohol känns ganska självklart (har pluggat mollekylär biologi och gjort expriment på alkohol och cell delning) men idén on att skippa desert ost (listeria är ytterst sällsynt i Sverige)och chillin i maten känns mycket svårare och onödigare.
/Darlica ostråtta och chilihead.
läste just kostråden...
En sak är säker, jag kommer inte att äta några j-a light produkter och nyckelhåls märkningen kan de gömma där solen inte skiner...
Morrrr.
Jätteintressant artikel!
Visserligen är det formellt sett bara råd, men det är inte råd som "så går du ner i vikt" eller "så förhandlar du med banken", utan snarare "så här skall du göra, annars finns det stor risk att ditt barn dr eller bllir missbildat, och då är det DITT fel, och skulle det inte hända något, så är du ändå en dålig mor, eftersom du tar såna risker med ditt barn". Och det är väldigt svårt att stå emot såna råd, i synnerhet när man är gravid för första gången och orolig för det mesta, bland annat att vara en dålig mor. Dessutom framförs dessa råd av expertisen, och då inte bara livsmedelsverket, utan av barnmorskor, då som ska hjälp en igenom graviditeten, som man vill ha en bra relation med, eftersom man är nervös, och vill att de ska kunna lugna en. Dessutom vill man ju gärna tro att de vet bäst, för om de inte vet bäst i kostavseendet, hur kan man då lita på att de vet bäst, när de lugnar en för att allt verka OK med barnet.
Saken är också den att det inte bara är ett råd, och så lämnas avgörandet till modern, utan att det är en sanning, som de äger att definiera vad som är rätt och fel. Det går inte att få någon riskanalys, och utifrån det fatta sina egna beslut.
Dessutom så tar det inte slut när man väl har fått barn. När min sons akt från BVC skulle lämnas över till skolan, bad jag att få läsa den, och det var skrämmande. Där stod saker som "Barnet ökar inte i vikt som det borde. Har sagt åt föräldrarna att ge honom mer smör" (vår son var inte undernärd) och "Föräldrarna har inte kommit de vid de två senaste kallelserna" (vi hade inte fått någon kallelse". Den svenska myndighetsvärldens klåfingrighet och allseende chockar, när man råkar ut för den själv.
För övrigt; när jag var höggravid var jag på lunch i Rom, och tackade nej till vinet till maten. Min franske granne frågade varför, och jag när jag påpekade att jag var gravid (och jag såg ut som en flodhäst) sa han att hans dotter hade blivit rekommenderad att dricka ungefär ett halvt glas rödvin (två fingrar) om dagen, "for ze blood"
Problemet är egentligen inte Livsmedelsverkets råd, problemet är det sätt som de framförs av den s.k. expertisen.
En av mina välinformerade vänner menade på att alla kostråd vad gäller fisk (som ju handlar om gifter i första hand) är helt onödiga för gravida kvinnor. När man är gravid är det för sent, eftersom gifterna lagras i kroppen. Har man ätit giftbemängd fisk innan i någon omfattning spelar det ingen roll vad man mumsar i sig under själva graviditeten.
Jag är inte informerad nog för att själv bedöma sanningshalten, men det låter inte helt otroligt.
En bra artikel på många sätt men jag har några invändningar.
För det första tycker jag att du gör det alldeles för lätt för dig när du inte talar om vad SLV borde göra i stället. Att kritisera enstaka råd är mycket lättare än att säga vad som skall bort, vad som skall vara kvar och var farlighetsgränsen skall gå. Skall vi ha några kostråd för gravida överhuvudtaget?
För det andra tycker jag att det är underligt att du knappast nämner pressens roll i att skapa förvirring och rädsla. Livsmedelsverkets lista är visserligen lång och med vissa tveksamheter, men den är tydlig, ändras sällan och där finns med fördjupning för den som vill. Samma sak kan man inte säga om larmartiklarna framförallt i kvällspressen. Man bör väl inte lasta BVC och "staten" för en förvirring som i mångt och mycket skapas av okritiska medialarm!
Jag kommer att tänka på vad en väninna berättade. Innan hon förstod att hon var gravid så hade hon vid ett tillfälle varit på fest och druckit en del alkohol. När hon skräckslaget frågade sin barnmorska om vad detta kunde innebära så fick hon svaret "åh, men du visste ju inte att du var gravid så då gör det inget". Jag måste erkänna att jag inte riktigt ser logiken i det svaret.
Tack för en intressant artikel. Livsmedelsverkets "råd" skulle kunna vara betydligt mer användbara om man angav skälen till att man bör avstå från än det ena än det andra och dessutom någon typ av gradering av "farlighet". Är det farligt för fostret? Är det olämpligt därför att mamman har ett försämrat immunförsvar just då och lättare blir magsjuk? När under graviditeten är just detta livsmedel olämpligt?
Bara en lång lista som lätt skuldbelägger den gravida kan inte heller vara nyttigt.
Malinka: Det stämmer. Därför är kostråden om fisk riktade till alla kvinnor i fertil ålder. Inte bara gravida.
Sandra: Alla råd idag handlar om saker som kan, i värsta fall, skada fostret. De allmänna "undvik för att du kan bli sjuk" är bortplockade.
Listeria är inte så jäkla ovanligt faktiskt. Men eftersom listerios sällan drabbar friska så märks den ju inte alltid, men fynden av listeria i importerade produkter är tillräckliga för att jag sak undvika importerad och opastöriserad ost när jag är gravid.
LMVs råd om alkohol är rätt märkliga.
Man säger ingen alkohol under graviditet eller amning och behandlar de som om de vore lika.
Under graviditet är det ju känsligt med alkohol men under amning är problemet att är man dyngrak kan man inte ta hand om barnet.
Alkohol koncentrationen i mjölken är samma som i blodet. En hyggligt hög alkoholhalt som 0,5 promille är väl i närheten av yougart eller ju en hundradel av en starköl, dvs mängden alkohol som når barnet är försumbar.
Problemet är att LMV inte uppfattar folk som myndiga så att man ger dom informationen och låter dem fatta beslut själva.
Bra skrivet Isobel..
Har förstått att vissa tycker det är så krångligt med vilka fiskar som är okej att äta , så de undviker helt att äta fisk under graviditeten, trots att de borde.. Det är lurigt det här med att Livsmedelsverket faktiskt bara ger kostRÅD. För ett exempel på hur vi gärna förvränger råd till något slags sanning, läs artikeln nedan, där man konsekvent använder starka ord som "får" eller "kan":
http://www.alltombarn.se/halsa/gravid-har-ar-fisken-du-faktiskt-far-ata-...
Det vore intressant också om Livsmedelsverket kunde redovisa forskning och risker, så att man själv kunde ta ställning..
Själv avhöll jag mig t. o. m. från chokladpraliner med smaksatta med calvados el dyl "för att vara på den säkra sidan" under graviditeten. Såhär efteråt inser jag att det kanske var aaaningen överdrivet :)
Vi diskuterade alkohol i min föräldragrupp och om jag förstod BVC-sköterskan rätt så finns det i nuläget inga rekommendationer från Socialstyrelsen för ammande vad beträffar alkohol. Man vill helst avråda från att dricka alkohol helt under amning, men har inget stöd från forskning för detta. Känns som att BVC väljer att betona säkerhetsaspekten (dvs de risker barnet löper om föräldrarna är alkoholpåverkade) i första hand.
Men det är väldigt lätt att skuldbelägga osäkra blivande eller nyblivna föräldrar. Själv kände jag mig som en lättsinnig och oansvarig halvalkoholist, efter att ha avslöjat att jag dricker ett eller två glas vin då och då.
Vilken tur jag har haft som födde barn när de här nya "råden" inte fanns! Jag åt dessertost och kött som inte var helt genomstekt och dessutom ett glas vin några gånger. Antalet koppar kaffe om dagen var 4! Jag förstår att jag har haft tur som födde tre barn utan ADHD eller andra fel.
Mina egna döttrar avstod från alkohol under graviditerna men inget annat men svärdottern tog allt MVC sade ad notam. När jag påpekade, som någon annan gjort, att kvinnor i, t.ex. Italien, äter dessertostar och att de inte föder missbildade barn, så fnös hon bara. Jag förstod att med det menades att vi i Sverige vet bättre.
Mitt förslag är att göra alla gravida kvinnor myndiga och att MVC skall sluta med sina "råd". Insjöfisk skall ju ingen, gravid eller ej, äta mer än en gång i veckan och det är väl likadant med andra produkter, t.ex. dessertost. Ingen sätter ju i sig 1/2 kg. Augúr om dagen, eller hur?
Heja dig, Isobel! Det du skriver är något många av oss faktiskt vet (möjligen med undantag för alkohol under graviditeten, för där finns det ju faktiskt forskning som visar att det är skadligt), men inte orkar ta i. Det är modigt av dig!
Det finns faktiskt inget som är helt säkert (i bemärkelsen safe) vad det gäller graviditet, vad det än handlar om, problemet är ju den enorma skuld som läggs på gravida kvinnor. Kommentaren "Jag har faktiskt druckit en halv lättöl en gång" möts av broschyren "Såhär skadar alkohol ditt barn".
Mammans stresshormoner påverkar också fostret.
Bra skrivet, Isobel!
/Sara – som avbrutit en graviditet i v.22 pga allvarligt och mycket onvaligt kromosomfel, dessutom mamma till tre friska barn. (Min man är italienare och jag har ätit ost och druckit ett halvt glas vin då och då).
Bra Isobel, viktigt med en nyanserad debatt kring detta ämne!
När man ger råd om att undvika något är det också ytterst relevant att betänka riskerna med själva undvikandet. I det här fallet piskar man upp stora mängder oro och stress genom att utmåla minimala risker som livsfarliga hot. Studier har visat att just oro och stress under graviditet ökar riskerna för barnet. Det är också visat att en lugn och lycklig mor ger ett lugnt och lyckligt barn. Ger i så SLV: s kostråd en nettovinst avseende riskminimering?
En viktigt uppgift ligger på barnmorskorna att peka på att det viktigaste är att mamman mår bra, att kostråden är just råd och att det inte är hela världen om de inte efterlevs till punkt och pricka.
Sidor